Wiaty Garaże Wyposażenie
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Re: Wiaty Garaże Wyposażenie
Gazowy piecyk nawet katalityczny nie jest zbyt zdrowy, poza tym podczas spalania powstaje para wodna... Te elementy akumulujące ciepło przydają się w duże mrozy bo wtedy przepalam w garażu (tam mam wkład kominkowy) i warsztacie aby zawsze w środku było powyżej zera. Warsztat jest mały i tak mi się tam szybko robi przyjemne 25 stopni 

Nie to u mnie nie ma tak łatwo. Budynek jest dość duży ok. 60m2 i wysoki więc 15 st.C w rejonie piecyka warsztatu to max. Fakt że paliłem ze dwie godziny. Za to ponieważ jest ocieplony to na starcie zawsze jest już na plusie. Zrobienie czegokolwiek jak jest mniej niż 10 - 15 stopni jest może i wykonalne, ale nieefektywne i po prostu nieprzyjemne. Nie mam potrzeby robienia jakiegoś profesjonalnego ogrzewania bo nie robię tam nic zarobkowo, a i nie są to też prace codzienne. Jednak jak mi się coś zachce to mogę popracować w cywilizowanych warunkach.
Niestety jak budowałem garaż to nie zrobiłem porządnego murowanego komina (chociaż chciałem).
Dlatego każdego namawiam żeby budując/modernizując garaż pomyślał o jakimś ogrzewaniu.
Niestety jak budowałem garaż to nie zrobiłem porządnego murowanego komina (chociaż chciałem).
Dlatego każdego namawiam żeby budując/modernizując garaż pomyślał o jakimś ogrzewaniu.
U mnie w końcu ruszyły prace nad dobudową wiaty do blaszaka
Wymiary około 6,40 x 3,90 m. Wysokość na wjeździe około 260-270cm tak aby na spokojnie wjechała mi 55-tka z orurowaniem. Słupki z rur o średnicy 20cm, ścianka 4mm. Nad wjazdem będzie umieszczona pomiędzy słupkami podobna rura średnicy 16cm, ścianka 4mm do podwieszenia wciągarki łańcuchowej (lub może kiedyś elektrycznej) i rozładowania co cięższych elementów. Myślicie że da radę podwiesić na niej chwilowo maks 300-400kg, czy za słaba jest

Uprzedzając ewentualne pytanie - taki materiał mam za darmo po dziadku więc grzechem było by nie wykorzystać

Wymiary około 6,40 x 3,90 m. Wysokość na wjeździe około 260-270cm tak aby na spokojnie wjechała mi 55-tka z orurowaniem. Słupki z rur o średnicy 20cm, ścianka 4mm. Nad wjazdem będzie umieszczona pomiędzy słupkami podobna rura średnicy 16cm, ścianka 4mm do podwieszenia wciągarki łańcuchowej (lub może kiedyś elektrycznej) i rozładowania co cięższych elementów. Myślicie że da radę podwiesić na niej chwilowo maks 300-400kg, czy za słaba jest

Uprzedzając ewentualne pytanie - taki materiał mam za darmo po dziadku więc grzechem było by nie wykorzystać

Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Jeżeli rurę którą planujesz używać do wciągarki zalejesz w środku betonem to jej udźwig wzrośnie kilkukrotnie. Sama rura na prawie 4 metrach długości będzie się uginać.Jak potrzebowałem dużej wytrzymałości na zginanie to profil 40x40x 3 zalany betonem robił za słupki do bram i ani drgnął Beton w środku nie pozwala na ugięcie się metalu przy zgięciu i profil musiałby się zerwać a to już potrzebna duża siła.Więc taka rura zalana betonem wytrzyma pewnie kilka ton.Jeżeli byś się zdecydował to proponuję beton np. wylewkę z marketu bo jest nieporównywalnie lepszej jakości niż beton z piachu i cementu robiony w domu.
Rura nie wytrzyma 300-400kg obciążenia na środku. Zalanie samym betonem zwiększy wagę,aby miało sens trzeba by dołożyć z 3 druty jako zbrojenie. Mimo wszystko rura to kiepski pomysł do wyciągarki.
Aby to miało sens potrzeba dwuteownik IPE 160+ wózek do wyciągarki i mamy mobilność lewo/prawo.
Aby to miało sens potrzeba dwuteownik IPE 160+ wózek do wyciągarki i mamy mobilność lewo/prawo.
Jak już jesteśmy w temacie, ktoś potrafi z Was realnie policzyć te wartości? Chcę u siebie zbudować suwnicę, wzdłuż dwa dwuteowniki długości 6,5 m, a w poprzek na wózkach belka o szerokości niecałe 4,5 m. Tak żebym miał wzdłuż i w poprzek ruch wciągarki. Też zastanawiam się nad tym jaki materiał użyć. Te 6,5 m będą podwieszone do belek co około 70 cm.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Dwuteowniki tzn profile IPE podwieszone co 700mm zapewnią mocną bazę , tylko musisz zwrócić uwagę na jakich wieszakach będą wisieć i u czego będą podwieszone, i na na jakich słupach ta konstrukcja będzie się wspierać. Dla przykładu 1 drut fi 16 w skrajnych przypadkach uniesie kilka ton. Więc tutaj sam zdecyduj jak mocne są te podstawy. Natomiast belkę jezdną szer. 4500 mm , na której umieścisz ruchomą wciągarkę radziłbym zrobić z profilu IPE lub IPN 140 -160 mm, lub pospawać zgrabną kratownicę. Kratownica będzie mocniejsza. Śmiało możesz po środku tej belki dżwigać 500kG
Ja na kratownicy o rozpietości 4,8m podpartej na dwóch słupach z C200 i wysokich na 2500 mm podniosłem w garażu Zetora 25 bez kół. O kratownicę się nie bałem, ale na słupy patrzyłem trochę z obawą
Może kiedyś jeszcze je wzmocnię, bo coraz więcej jest wykorzystywany ten sposób załadunku i rozładunku
Ja na kratownicy o rozpietości 4,8m podpartej na dwóch słupach z C200 i wysokich na 2500 mm podniosłem w garażu Zetora 25 bez kół. O kratownicę się nie bałem, ale na słupy patrzyłem trochę z obawą

U mnie belki są jak dobrze pamiętam szerokie na ok. 14 lub 16 cm, a wysokie 24 cm. Do nich będą podwieszone te dwuteowniki, myślałem nawiercić je jakby lekko na ukos, śruby 10.9 M16 i nad belką poprzeczka z płaskownika np. 50x10 mm.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Nie robię czegoś w rodzaju suwnicy - chodzi o samo podwieszenie wciągarki aby podjechać pod nią przyczepką, podnieść ładunek o 10cm, wyjechać przyczepką, opuścić na paletę, resztę zrobię sobie ciągnikiem i widłami. Rurę wiertniczą zalaną betonem gdzieś mam, na pewno mniejsza średnica ale ścianka zdecydowanie grubsza.
A jakbym do rury od dołu dospawał ceownik gorąco walcowany (rysunek) na całej długości dało by to coś
Wiem że kombinuję ale zależy mi na wykorzystaniu materiału który już mam i zalega...

A jakbym do rury od dołu dospawał ceownik gorąco walcowany (rysunek) na całej długości dało by to coś

Wiem że kombinuję ale zależy mi na wykorzystaniu materiału który już mam i zalega...

Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Myślę, że cokolwiek byś odcinkowo nie dospawał do rury, tym bardziej zalanej betonem - to ją wzmocni.
SEBRIGHT pisze: ↑02 cze 2025, 18:09 Nie robię czegoś w rodzaju suwnicy - chodzi o samo podwieszenie wciągarki aby podjechać pod nią przyczepką, podnieść ładunek o 10cm, wyjechać przyczepką, opuścić na paletę, resztę zrobię sobie ciągnikiem i widłami. Rurę wiertniczą zalaną betonem gdzieś mam, na pewno mniejsza średnica ale ścianka zdecydowanie grubsza.
A jakbym do rury od dołu dospawał ceownik gorąco walcowany (rysunek) na całej długości dało by to coś![]()
![]()
Pojedyncza rura to dupa, juz sama sie gnie.
Jak masz tyle rur to uspawaj kratownice z dwoch rur i bedzie potega.

Na samą rurę żeby ją wzmocnić to dospawać taką "płetwę" z płaskownika 10x100 w niej dziury i masz na czym powiesić wyciąg.
Ewentualnie teownik i masz gotowe pod wózek przesuwny.
Troszkę matematyki / konstrukcji ....
Wiem że nie chcesz inwestować i masz jakiś tam materiał, ale radzę rób suwnicę:
https://retrotraktor.pl/forum/viewtopic ... u&start=40
Ewentualnie teownik i masz gotowe pod wózek przesuwny.
Troszkę matematyki / konstrukcji ....
PS.Jak obliczyć obciążenie profilu stalowego?
Aby określić, czy profil stalowy wytrzyma dane obciążenie, należy obliczyć moment zginający oraz naprężenia. Podstawowy wzór na moment zginający to:
M=F⋅LM = F \cdot LM=F⋅L
gdzie:
MMM to moment zginający (Nm),
FFF to siła działająca na profil (N),
LLL to odległość od punktu podparcia (m).
Następnie naprężenia zginające oblicza się wzorem:
σ=MW\sigma = \frac{M}{W}σ=WM
gdzie:
WWW to wskaźnik wytrzymałości przekroju (mm³), który zależy od kształtu i wymiarów profilu.
Na przykład, dla profilu stalowego poddanego obciążeniu 5000 N na długości 2 m, moment zginający wynosi:
M=5000⋅2=10000 NmM = 5000 \cdot 2 = 10 000 \, \text{Nm}M=5000⋅2=10000Nm
Porównując naprężenie z granicą plastyczności stali, można ocenić, czy profil wytrzyma obciążenie.
Wiem że nie chcesz inwestować i masz jakiś tam materiał, ale radzę rób suwnicę:
https://retrotraktor.pl/forum/viewtopic ... u&start=40