[T-25] Czop zwrotnicy - toczyć czy wymieniać

Wszystko o ciągnikach z ZSRR
tomangelo

[T-25] Czop zwrotnicy - toczyć czy wymieniać

Post autor: tomangelo »

Cześć,

Władziu zachorował na luzy w prawym przednim kole. Zdjąłem zwrotnicę i zrobiliśmy pomiary. Górny czop ma owal 34,65-34,85mm, według literatury nominał to 35mm, z dopuszczalnym zużyciem 34,85mm. Plan jest taki, by zwrotnicę obtoczyć na tokarce, a do tego wsadzić nadwymiarową tuleję.
Czy jest to wykonalne, czy jest tu jakaś pułapka typu "czopy są utwardzane tylko powierzchniowo i toczenie zostawi miękki materiał który szybko wyrobi nowe luzy"?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Re: [T-25] Czop zwrotnicy - toczyć czy wymieniać

Post autor: Bolszewik »

Nigdy nie słyszałem o takiej naprawie, wszyscy wymieniają bo części są tanie ....
Co do ich jakości .....
Jeśli masz swoją tokarkę to próbuj dla sportu. Jeśli musisz zapłacić za usługę to nie warto.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
tomangelo

Post autor: tomangelo »

Gotowa tuleja w nadwymiarze po 18zł sztuka, cały komplet jakieś 180zł, więc o ile dotoczenie ich na wymiar czopu (liźniętego na tyle by nie było owalu) nie będzie kosztować tyle co cały komplet, to finansowo nie wyjdzie źle, a uda się jeszcze zachować resztę w oryginalnej jakości. Takie przynajmniej moje założenie.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

No to w sumie trochę racja. Sprawdziłem w hurtowni, ja mógłbym polskiej produkcji czop za ok. 300 zł Ci sprzedać, taniej się nie da. Może te gorsze zamienniki są po 180
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ODPOWIEDZ