Szukam info o kabinie jaką posiada Zetor 5718

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
dinxik

Szukam info o kabinie jaką posiada Zetor 5718

Post autor: dinxik »

Kabina z trzema szybami z tyłu, szukam jakiejś informacji na temat tej kabiny a dokładnie jak jest rozwiązana tylna środkowa szyba , widziałem kilka filmików gdzie jest ta szyba zrobiona z dwóch elementów tylna i dolna są połączone , składane razem , może ktoś posiada taką kabinę , znalazłem jakiś schemat ale akurat opis tego jest zamazany i jestem w kropce .
Awatar użytkownika
Damian88

Re: Szukam info o kabinie jaką posiada Zetor 5718

Post autor: Damian88 »

Są to dwie szyby połączone na zawiasie, przy podnoszeniu do góry jedna zachodzi na drugą, plus pewnie jakieś prowadnice żeby przy opuszczaniu trafiały na swoje miejsce. To rozwiazanie było jeszcze w latach 0tych w modelach 5011-7011 i pochodnych lecz często ludzie modernizuja wycinając słupki na jedną szybę od nowszego typu. Poniżej zdjęcie z katalogu
Obrazek
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
dinxik

Dzięki aktualnie jestem w trakcie remontu takiej kabiny , myślałem nad przeróbką ale brakuje mi tylko tej tylnej środkowej, dolną z busa mam wytnę więc tylko jedna szyba i ramę muszę dorobić ,
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

Posiadam taka kabinę w moim suprze ( wcześniej była w 6718). Posiadam jeszcze w oryginale ta środkowa szybę złożona w dwóch. Jeśli chcesz to jutro mogę porobić zdjęcia jak to jest mocowane ;)
dinxik

no to fajnie jak mógłbyś zrobić zdjęcia ta kabina pójdzie na mojego Zetora 4011
Awatar użytkownika
zdziaszek

Post autor: zdziaszek »

Zrobiłem tak na szybko kilka zdjęć. Jeśli będzie coś potrzeba bardziej dokładnie to daj znać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
dinxik

dzięki kolego , bardzo mi to pomorze , kabina już na ciągniku , jest problem z układem kierowniczym chodzi o drążek kierownicy teraz jest tam około 4 centymetrów luzu między drążkiem a kabiną trzeba przerobić kabinę w miejscu gdzie jest ogrzewanie , zostało jeszcze troszkę pracy ale pomału idę do przodu , nigdy już nie wrócę do oryginału jakim był Zetor 4011 , teraz będzie to 4011 ale w moim projekcie , co zostało z oryginału ,skrzynia, tylny most o dziwo bez loga Zetora na korpusie , ale z datami 64r skrzynia , 65r tylny most , sinik aktualnie z bebechami c360 , ciągnik był z Skr więc blok zapchali z Polskiej 4011 ,
Załączniki
33_11zon.jpg
ODPOWIEDZ