Szukam info o kabinie jaką posiada Zetor 5718
Szukam info o kabinie jaką posiada Zetor 5718
Kabina z trzema szybami z tyłu, szukam jakiejś informacji na temat tej kabiny a dokładnie jak jest rozwiązana tylna środkowa szyba , widziałem kilka filmików gdzie jest ta szyba zrobiona z dwóch elementów tylna i dolna są połączone , składane razem , może ktoś posiada taką kabinę , znalazłem jakiś schemat ale akurat opis tego jest zamazany i jestem w kropce .
Re: Szukam info o kabinie jaką posiada Zetor 5718
Są to dwie szyby połączone na zawiasie, przy podnoszeniu do góry jedna zachodzi na drugą, plus pewnie jakieś prowadnice żeby przy opuszczaniu trafiały na swoje miejsce. To rozwiazanie było jeszcze w latach 0tych w modelach 5011-7011 i pochodnych lecz często ludzie modernizuja wycinając słupki na jedną szybę od nowszego typu. Poniżej zdjęcie z katalogu

Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
Dzięki aktualnie jestem w trakcie remontu takiej kabiny , myślałem nad przeróbką ale brakuje mi tylko tej tylnej środkowej, dolną z busa mam wytnę więc tylko jedna szyba i ramę muszę dorobić ,
Posiadam taka kabinę w moim suprze ( wcześniej była w 6718). Posiadam jeszcze w oryginale ta środkowa szybę złożona w dwóch. Jeśli chcesz to jutro mogę porobić zdjęcia jak to jest mocowane 

no to fajnie jak mógłbyś zrobić zdjęcia ta kabina pójdzie na mojego Zetora 4011
dzięki kolego , bardzo mi to pomorze , kabina już na ciągniku , jest problem z układem kierowniczym chodzi o drążek kierownicy teraz jest tam około 4 centymetrów luzu między drążkiem a kabiną trzeba przerobić kabinę w miejscu gdzie jest ogrzewanie , zostało jeszcze troszkę pracy ale pomału idę do przodu , nigdy już nie wrócę do oryginału jakim był Zetor 4011 , teraz będzie to 4011 ale w moim projekcie , co zostało z oryginału ,skrzynia, tylny most o dziwo bez loga Zetora na korpusie , ale z datami 64r skrzynia , 65r tylny most , sinik aktualnie z bebechami c360 , ciągnik był z Skr więc blok zapchali z Polskiej 4011 ,