Następnie należy zapytać co wpiszą.
Potem dopiero jechać na przegląd.

Mnie się udało:

O.1 =10500kg to zdecydowanie zadużo.Wiesiek pisze: ↑14 sie 2025, 22:19 Skończyło się na tym że musiałem jechać do diagnosty, jeszcze raz. Konsultował się telefonicznie z kimś i w końcu ustalił że: masa przyczepy z hamulcem 10500 , bez hamulca 750, zespołu pojazdów "X". Na moje pytanie odnośnie tego ostatniego, odpowiedziano mi , że ta pozycja nie dotyczy ciągników rolniczych.
Rubryka ŁADOWNOŚĆ dotyczy głównie przyczep i samochodów ciężarowych. Niepodaje się ładowności dla samochodów osobowych i nie ma potrzeby podawać jej dla ciągników rolniczych, gdyż głównym przeznaczeniem tych pojazdów nie jest przewóz ładunków.
Ja jeszcze mojego diagnosty nieprzekonałem do wpisu w DR liczby miejsc 2. Natomiast Pani Naczelnik Wydziału Komunikacji nie widzi problemu, aby Ursus C-325 miał dwa miejsca siedzące, pod warunkiem że spełnione będą wymagania zawarte w Warunkach Technicznych. I tu zaczynają się "schody", bo obecnych Warunków Technicznych dotyczących siedziska pasażera Ursus C-325 niespełnia (mierzyłem parę razy), chyba żeby trochę naciągnąć niektóre wymiary.Wiesiek pisze: ↑20 sie 2025, 20:11 Znowu temat. Jutro jadę na przegląd Ursusa C325. Jak przekonać diagnostę do wpisania w dowodzie w pozycji S1 liczbę 2. Przecież miejsce dla pomocnika traktorzysty jest montowane fabrycznie i powinno być to uwzględnione. Jak tu jechac na zlot bez pasażerki.... hehehe![]()
Podany przez Ciebie akt prawny jest bardzo nieaktualny i nienależy się na nim opierać. Obecnie obowiązuje Rozporządzenie Ministra Transportu i Infrastruktury zawarte w Dzienniku USTAW Dz.U.2016.2022.Bolszewik pisze: ↑20 sie 2025, 21:04 A jak będzie czas to pojadę na SKP i zapytam czy i jak zmienić wpisy. Szkoda ż temat nie wyszedł z miesiąc temu bo byłem na przeglądzie ....
Coś mi się wydaje że max 3,5 tony dla najazdowego / wajchowego.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... /cz-4-dz-3
Gdybym miał w swojej hamulec na oś nie na koło to byłby doła obsługi, a tak tylko postojowy.
No ale i tak jej nie zarejestruje....
Nie wiem czy dla pasażera nie musi być kabiny. Władki z kabiną miewają wpisy na dwie sztuki.