Pilna sprawa co do beczkowozu Fortschritta

Ogólne dyskusje o maszynach rolniczych
Awatar użytkownika
bizonursusz05

Pilna sprawa co do beczkowozu Fortschritta

Post autor: bizonursusz05 »

Witam, od czego jest ten element, to jest nad zbiornikiem i iglicą, potrzebuję szybkiej informacji co to takiego
Obrazek
Czeslaw

Re: Pilna sprawa co do beczkowozu Fortschritta

Post autor: Czeslaw »

Wkręt M8 lub M10 z gniazdem sześciokątnym na klucz. Służy ko zabezpieczania jakiegoś elementu.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

Czeslaw pisze: 18 paź 2025, 20:44 Wkręt M8 lub M10 z gniazdem sześciokątnym na klucz. Służy ko zabezpieczania jakiegoś elementu.
A to nie od regulacji dozowania oleju do pompy?
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Porównując Twoje zdjęcie ze zdjęciami neta to wychodzi że ta śrubka jest w przewodzie ssącym pompy więc raczej nie do smarowania. Może tam był jakiś sygnalizator np dźwiękowy dla operatora że nadmiernie wzrosło podciśnienie i może zassać beczkę Widziałem beczkę metalową wklęśniętą gdy zapchał się wąż ssący. Poza tym raczej nie ma wpływu na działanie pompy.Moim zdaniem.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

marek pisze: 19 paź 2025, 8:50 Porównując Twoje zdjęcie ze zdjęciami neta to wychodzi że ta śrubka jest w przewodzie ssącym pompy więc raczej nie do smarowania. Może tam był jakiś sygnalizator np dźwiękowy dla operatora że nadmiernie wzrosło podciśnienie i może zassać beczkę Widziałem beczkę metalową wklęśniętą gdy zapchał się wąż ssący. Poza tym raczej nie ma wpływu na działanie pompy.Moim zdaniem.
No to czemu tam była iglica?
Awatar użytkownika
marek

Pompa asenizacyjna jest smarowana w 4 miejscach, Są to oba łożyska wału i oba pierścienie obracające się wraz z płytkami.Regulacja znajduje się w pompce od smarowania wymuszonego i polega na podnoszeniu lub opuszczeniu pofalowanej płytki obracającej się i na przemian podnoszącej lub wciskającej tłoczki tłoczące olej do punktów smarowania w pompie. O innym rodzaju regulacji nic mi nie wiadomo. Technika idzie do przodu Może coś się zmieniło. Nie wiem czym ta iglica mogła sterować Konstrukcja pompy podciśnieniowej jest tak prosta że tylko konstrukcja cepa może się z nią równać.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

O ile dobrze pamiętam ta iglicą to była regulowana przez pokrętło które się urwało, to pokrętło było od dawki oleju i może przez to nie było smarowania, jeszcze zbiornik oleju był zanieczyszczony, na zdjęciu do załącze widać ten syf
Obrazek
Awatar użytkownika
marek

Na zdjęciach takiej pompy nie widać żadnego pokrętła tylko łeb śrubki zaślepiającej ten otwór. Piszesz że nie było smarowania. Odkręć jeden z przewodów doprowadzający olej do punktu smarowania i pokręć korbką na pompce. powinien z niego impulsowo wyciekać olej. Korbka na pompce smarującej podczas pracy pompy asenizacyjnej powinna się samoczynnie obracać.. Gdy się nie obraca to znaczy że uszkodzeniu uległa przekładnia ślimakowa w pompce i stąd brak smarowania. Zawsze przed pierwszym załączeniem pompy powinno się kilka razy pokręcić korbką by zapewnić pompie wstępne smarowanie. A skąd wiesz że nie było smarowania? Nie ubywało oleju? Jeżeli faktycznie nie miała smarowania to płytki mogą być popękane lub zatarte pierścienie.Cytując klasyka ,, to nie są tanie rzeczy,,
Awatar użytkownika
bizonursusz05

Czy to jest coś takiego?
Obrazek

A na miejscu tej śrubki w teorii powinno być coś takiego ( jest zaznaczone na czerwono )

Obrazek
Awatar użytkownika
pop

Post autor: pop »

A ten zbiornik pod rurą nie jest od smarowania pompy?,bo wygląda na podciśnieniowy ukł.smarowania kropelkowego.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

pop pisze: 21 paź 2025, 19:14 A ten zbiornik pod rurą nie jest od smarowania pompy?,bo wygląda na podciśnieniowy ukł.smarowania kropelkowego.
No to jest to, na jednym z zdjęć widać jak leży bo go całego czyściłem widać nawet tam miske co było w tym zbiorniku.

Czyściłem bo smarowania nie było i teraz muszę znaleźć tą część co zaznaczyłem na czerwono, no i muszę pompe rozebrać żeby łopatki i łożyska zmienić.

Tak teraz patrzę to ten beczkowóz to taki zlepek teraz nie wiadomo co do czego i dlatego tu piszę.
Awatar użytkownika
pop

Jeśli to by miało działać to ten zbiornik powinien być "wpięty" w dolną część rury i zakończony dyszą,a iglicą od góry regulujesz ilość zasysanego oleju ze zbiornika.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2025, 19:43 przez pop, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

pop pisze: 21 paź 2025, 19:40 Jeśli to by miało działać to ten zbiornik powinien być "wpięty" w dolną część rury i zakończony dyszą,a iglicą od góry regulujesz ilość zasysanego oleju ze zbiornika.
No on teraz jest wkręcony i wyczyszczony ale jak fachowo nazywa się ten zawór z iglicą?
Awatar użytkownika
pop

Ja się nie znam na beczkowozach :D ,ale wiem jak smarowane są pompy vacum,dlatego zabrałem głos.Ja bym to nazwał zaworem dozującym.Jeśli wszystko jest drożne to bez tej iglicy powinno migiem wyssać olej ze zbiornika.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

Dobra a to od czego są takie plastikowe nakrętki u góry pompy? można tam założyć jakiś dozownik i żeby był doprowadzony od podstawowego zbiornika olejowego
arturwietnamczyk

Post autor: arturwietnamczyk »

Czy ten kompresor posiada pompę oleju z tyłu? Z tego co widzę to te kompresory miały podwójne smarowanie, pierwsze przez pompkę za kompresorem która smarowała w 4 punktach lozyska i łopatki a drugi system podcisnieniowy o którym piszesz,
Obrazek

Edit1
A tak wogóle czy jest tam jakiś zbiornik do zbierania oleju wyplutego przez kompresor? Tak jak w polskich beczkowozach taki okrągły z kranikiem u dołu?

Edit2
Chyba ze właśnie patrzymy na zbiornik zbierania zużytego oleju tylko pytanie z której strony kompresor ssie a z ktorej tłoczy.
Awatar użytkownika
pop

Dobrze mówisz,te duże pompy miały pompkę,która również dostarczała olej do kroplówki.W mniejszych pompach bywało tylko podciśnieniowe,a nawet konstrukcje bez żadnego smarowania.Tutaj nie wiemy nic i bez rysunków i nieznajomości konstrukcji ,możemy strzelać domysłami.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

arturwietnamczyk pisze: 22 paź 2025, 8:53 Czy ten kompresor posiada pompę oleju z tyłu? Z tego co widzę to te kompresory miały podwójne smarowanie, pierwsze przez pompkę za kompresorem która smarowała w 4 punktach lozyska i łopatki a drugi system podcisnieniowy o którym piszesz,
Obrazek

Edit1
A tak wogóle czy jest tam jakiś zbiornik do zbierania oleju wyplutego przez kompresor? Tak jak w polskich beczkowozach taki okrągły z kranikiem u dołu?

Olej wypluty przez pompę jest wężykiem podawany do zbiorniczka od góry

A teraz mnie interesuje jak się nazywa to pokrętło bo potrzebuje
Awatar użytkownika
marek

Wychodzi na to że kolega nie ma w ogóle smarowania wymuszonego Szczerze to pierwsze widzę bo nie spotkałem się ze smarowaniem rozbryzgowym Jeżeli jest to smarowanie tylko rozbryzgowe to marnie widzę jego skuteczność, a przede wszystkim jak sprawdzić czy iglica jest dobrze ustawiona i ilość oleju jest odpowiednia. Chyba tylko wg zużycia oleju ale tu należało by kontrolować czas pracy pompy i jej obroty i znać normę zużycia Bardzo skomplikowane. Na zdjęciu zamieszczonym przez arturwietnamczyk możesz porównać smarowanie z pompką i bez. Po lewej stronie pompa z pompką oleju po prawej miejsce gdzie powinna być pompka zaślepione deklem. Ty masz bez pompki. Te plastykowe zaślepki to miejsca gdzie podłączone powinny być przewody doprowadzające smarowanie wymuszone. Za moich czasów a było to dość dawno olej z pompy był wyrzucany wraz z powietrzem rurą pod pompą. I nikt nic nie zbierał. Kiedyś psy przyczepiły się do operatora beczki że na ulicę kapie olej to podwiązał puszkę po ogórkach konserwowych i tak zbierał. Pewnie teraz zastosowano by olej ekologiczny bo rozwiązanie techniczne było oryginalne. Ekologię miano w dużym poważaniu.
Awatar użytkownika
bizonursusz05

Dobra ale ja potrzebuję nowej tej iglicy z tym pokrętłem, a jeszcze panuje dozowniki założyć na górze gdzie te plastikowe pokrętła są, czy to polepszy skuteczność?
ODPOWIEDZ