Pilna sprawa co do beczkowozu Fortschritta
Re: Pilna sprawa co do beczkowozu Fortschritta
Ja bym zrobil tak. Wziął bym rurkę ze śrubą np od przelewu na pompie wtryskowej. Wkręcił to w otwór który jest po iglicy Ważne żeby był metalowy bo gumowy może ulec zassaniu, Połączył bym z metalowym kranikiem Z drugiej strony kranika dał przezroczysty przewód z przezroczystym zbiornikiem i podwiesił tak by olej samoczynnie nie spływał do pompy czyli poniżej pompy. Wysokość dobierzesz eksperymentalnie. Wtedy będziesz widział czy olej do pompy jest zasysany, a kranikiem będziesz regulował jego ilość. Skoro działało to rozbryzgowo to powinno działać dalej choć ten sposób smarowania do mnie nie przemawia.
- bizonursusz05
Dobra tam, rozbiorę pompę i inne części zużyte wezmę do agromy i się zapytam czy mają taką iglice czy coś ten deseń
No i to jest słuszna koncepcja.Po co snuć domysły,gdy w grę wchodzi trwałość dość drogiego podzespołu,a nie jest wiadomo czy ktoś przed Tobą poczynił wydumane modyfikacje.
- bizonursusz05
Zgodzę się z tobą tą tezą tym bardziej że podwozie jest chyba jeszcze z lat 70, pompa z 1988 a sama beczka z 1990.
To po prostu jakiś zlepek, a ja dobrze wiem że ten wirnik czy jak to jest nazywane był rozbierany bo "nie było smarowania i nie wiadomo czemu"
Więc planuje w piątek rano to dokładnie rozebrać i przejrzeć w razie wątpliwości wyślę tutaj parę zdjęć co i jak.

Tak wygląda ten beczkowóz
Jeśli ktoś handluje częściami do tej pompy to być może ma katalog i będzie można bez domysłów określić jak powinno być .
Do kropelkowego też musi być pompa. Albo to . będzie najtaniej https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-do-be ... 28qM3.html
- bizonursusz05
Panowie rozebrałem pompe i... nie jest wesoło
Wielka rdza w środku, łożysko z przodu jest do wymiany, łopatki w wirniku nie do ruszenia i cały zardzewiały jest,
Teraz jak to skutecznie wyczyścić?
Oraz czy jak dam te skraplacze na górze to one pociągną z podstawowego zbiornika który jest na dole?
Planuję zrobić smarownie poprzez skraplanie i rozbryzganie.
Co wy o tym sądzicie?
Wielka rdza w środku, łożysko z przodu jest do wymiany, łopatki w wirniku nie do ruszenia i cały zardzewiały jest,
Teraz jak to skutecznie wyczyścić?
Oraz czy jak dam te skraplacze na górze to one pociągną z podstawowego zbiornika który jest na dole?
Planuję zrobić smarownie poprzez skraplanie i rozbryzganie.
Co wy o tym sądzicie?