cóz lepiej - poradźcie ??
cóz lepiej - poradźcie ??
Witajcie
mam obecnie tył i przednią belkę od K-25 (vide- temat prosze o fotki tyłu K-25 w którym męczyłem)
potrzebuję zarejestrować traktor
i zastanawiam się co mądrzej byłoby robić
oto opcje:
1) remontować - dozbroic k-25 do doryginału + zdobycie dokumentów
koszta : mam do wzięcia silnik zatarty niby na wale za 600 zł , lub chodzący niby za 1200 zł , do tego maska, błotniki, lampy ,..ok 500zł
niewiadome - koszty odbudowy silnika - czy znacie orientacyjnie jaki byłby przy założeniu własnej pracy ??
czy np panewki są dostepne ?? ew ile kosztuje dorobienie??
pojawiła się propozycja papierów za 500 zł - ale jakoś nie jestem przekonany
2) jest do wzięcia silnik c 330 wyjety z widlaka - stan nieznany (niby dobry był) brak wtrysku i koła zamachowego , problem ze zmajstrowaniem sprzegła - i wówczas potrzeba dorobienia ramy jako całości żeby rejestrowac jako SAM
+ maska , błotniki ,...
3) konstruowanie ramy i mądrzejsze zastosowanie silnika od FORD 1,6 D - silnik ze skrzynią i sprzegłem jest (chyba pompa do przeglądu - nie zaciąga paliwa)- i rejestracja SAM-a
+ oczywiście maska,błotniki ,...
jaka opcję możecie koledzy polecić jako madrzejszą ???
ile może ważyc silnik K-25 ? około ?
moze tmat nie strikte ZETOROWY , ale nie całkiem przecież OT , prosze o pozostawienie - zawsze to będzie kawałek dyskusji za i przeciw połączeniu tego tyłu i silnika a takie konstrukcje w tym dziale koledzy mają
mam obecnie tył i przednią belkę od K-25 (vide- temat prosze o fotki tyłu K-25 w którym męczyłem)
potrzebuję zarejestrować traktor
i zastanawiam się co mądrzej byłoby robić
oto opcje:
1) remontować - dozbroic k-25 do doryginału + zdobycie dokumentów
koszta : mam do wzięcia silnik zatarty niby na wale za 600 zł , lub chodzący niby za 1200 zł , do tego maska, błotniki, lampy ,..ok 500zł
niewiadome - koszty odbudowy silnika - czy znacie orientacyjnie jaki byłby przy założeniu własnej pracy ??
czy np panewki są dostepne ?? ew ile kosztuje dorobienie??
pojawiła się propozycja papierów za 500 zł - ale jakoś nie jestem przekonany
2) jest do wzięcia silnik c 330 wyjety z widlaka - stan nieznany (niby dobry był) brak wtrysku i koła zamachowego , problem ze zmajstrowaniem sprzegła - i wówczas potrzeba dorobienia ramy jako całości żeby rejestrowac jako SAM
+ maska , błotniki ,...
3) konstruowanie ramy i mądrzejsze zastosowanie silnika od FORD 1,6 D - silnik ze skrzynią i sprzegłem jest (chyba pompa do przeglądu - nie zaciąga paliwa)- i rejestracja SAM-a
+ oczywiście maska,błotniki ,...
jaka opcję możecie koledzy polecić jako madrzejszą ???
ile może ważyc silnik K-25 ? około ?
moze tmat nie strikte ZETOROWY , ale nie całkiem przecież OT , prosze o pozostawienie - zawsze to będzie kawałek dyskusji za i przeciw połączeniu tego tyłu i silnika a takie konstrukcje w tym dziale koledzy mają
RE: cóz lepiej - poradźcie ??
no jest jeszce opcja kupić silnik 330 , dozbroić , uruchomić , sprzedać i za to nabyć co trzeba - tylko to się czasowo odwlecze
a czy ktos z grona zna orientacyjne koszty uruchomienia zatartego (niby tylko na wale) silnika K-25 ??
czy panewki nowe-nadwymiar sa dostępne (za ile )??
z reszta sobie dam radę, mechanika nie potrzebuje skoro jest forum fachowców
a czy ktos z grona zna orientacyjne koszty uruchomienia zatartego (niby tylko na wale) silnika K-25 ??
czy panewki nowe-nadwymiar sa dostępne (za ile )??
z reszta sobie dam radę, mechanika nie potrzebuje skoro jest forum fachowców
- Jacek ze Skansena
Aby zrobić szlif i dobrać panewki nie starczy ci 1000zł.
Panewki są do sprzedania na Slowacii i kosztują ok.5500SKK(550zł).
Nowego wału niema do sprzedania.
Może ma ktoś do sprzedania silnik niezatary do Zetora 25.Szukaj
Nowego wału niema do sprzedania.
Może ma ktoś do sprzedania silnik niezatary do Zetora 25.Szukaj
już popytałem
korbowodowe 440 zł
głowne 640
szlif ze 150
jak nic więcej nie wyjdzie , to silnik kosztuje 1830 zł
((((
wówczas chyba jednak sensowniej szukać innego
a z tej słowacji to 550 za komplet ??
bo już się cholerka zbliżamy z samym silnikiem do kwoty całego jeżdżącego K-25 kompletnego !
dziś mi dostałem propozycję silnika c330 - wersja widlak z odpaleniem za 1500 kompletnego (z zamachem na 1 tarczę sprzegła ,rozrusznikiem ,..)
i jadę oglądać jakieś graty koło kutna ,może znajdę coś wartego uwagi
własnie wybiło mi na liczniku 390 km dziś -zrobiłem kółko Bydgoszcz - okolice gostynina/kutna, płock , powrót
znalazłem rolnika - rzeżnika zetorów
aż żal patrzec jak człowiek je dobija do cna
miał 3 ma 2 obecnie i dobił je wszystkie do agonii silnika
nadal liczy 2500/ szt
jakiś mechanik kupił od niego bociana , ale silnik mu oddał i założył inny
za silnik chce 500 , wizualnie OK , ale zeznał ,że orał nim 3 lata , potem silnik osłabł i grzał się i gasł - wydaje mi się że to objawy zatarcia po prostu - co sądzicie ??
korbowodowe 440 zł
głowne 640
szlif ze 150
jak nic więcej nie wyjdzie , to silnik kosztuje 1830 zł

wówczas chyba jednak sensowniej szukać innego
a z tej słowacji to 550 za komplet ??
bo już się cholerka zbliżamy z samym silnikiem do kwoty całego jeżdżącego K-25 kompletnego !
dziś mi dostałem propozycję silnika c330 - wersja widlak z odpaleniem za 1500 kompletnego (z zamachem na 1 tarczę sprzegła ,rozrusznikiem ,..)
i jadę oglądać jakieś graty koło kutna ,może znajdę coś wartego uwagi
własnie wybiło mi na liczniku 390 km dziś -zrobiłem kółko Bydgoszcz - okolice gostynina/kutna, płock , powrót
znalazłem rolnika - rzeżnika zetorów

aż żal patrzec jak człowiek je dobija do cna
miał 3 ma 2 obecnie i dobił je wszystkie do agonii silnika
nadal liczy 2500/ szt
jakiś mechanik kupił od niego bociana , ale silnik mu oddał i założył inny
za silnik chce 500 , wizualnie OK , ale zeznał ,że orał nim 3 lata , potem silnik osłabł i grzał się i gasł - wydaje mi się że to objawy zatarcia po prostu - co sądzicie ??
Tak jest.550 za komplet.
Silnik z c330 do zetorka K-25
:no:
http://www.autobazar.eu/cz/card.php?id=301012
:yes:;)
Silnik z c330 do zetorka K-25
http://www.autobazar.eu/cz/card.php?id=301012
:yes:;)
do rzeźnika - a mieszka on pod płockiem jechałem jako kierowca handlarza okolicznego - po jakichś lasach podpłockich - bałem się ze auto ugrzęźnie i nie wrócę - w przyszłym tygodniu będe miał dostep do telefonu do tego handlarza - zostawiłem go w pracy - ja adresu niestety nie jestem w stanie podać - a afcet nie chciał podac nazwiska , nie ma telefonu , ogólnie cholernie dziwakowaty i nieco zdziczały gość
- Deleted_User
Witam! Mam pytanie do Janka , gdzie jest ten sklep z panewkami oraz czy jest czynny w soboty?
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek