ustawa o używaniu śor
ustawa o używaniu śor
Ustawa i rejestrze oprysków miało być odroczone nawet na kilka lat dla rolników a prezydent zawetował i ci co pryskają muszą wszystko spisywać czy to już weszło czy może jeszcze nie
A co jesli są tacy że nie pryskają co wtedy 
Re: ustawa o używaniu śor
przecież to już funkcjonuje od lat każdy rolnik musi zapisywać jaka substancja czynna w jakiej dawce przy jakich warunkach pogodowych i data zabiegu
zależy od regonu w jednym PIORIN od dawna kontroluje nawet najmniejszych rolników w innym kompletnie nic nie sprawdzają
zależy od regonu w jednym PIORIN od dawna kontroluje nawet najmniejszych rolników w innym kompletnie nic nie sprawdzają
Ursus C-4011 Zetor 3011 major x4 Fortschritt E512
Koledze zapewnie chodziło o elektroniczny rejestr stosowania śor.
- klusek-rolnik
Z tego co wiem elektroniczny rejestr został póki co odroczony.
Jeśli korzystasz z SOR wpisuj sobie na bieżąco w zeszyt i masz po kłopocie.
ok ale jeżeli wcześniej ktoś nie prowadził tego przez poprzednie lata a pryskał a teraz chce to sobie prowadzić to co wtedy,podobno też trzeba jeździć na szkolenia czy jest to przymusowe.klusek-rolnik pisze: ↑25 lis 2025, 19:34 Z tego co wiem elektroniczny rejestr został póki co odroczony.
Szkolenia są obowiązkowe dla osób stosujących środki ochrony roślin.
Masz ukończone szkolenie?
A czy PIORiN wie, że w poprzednich latach stosowałeś środki ochrony roślin?
Jak masz ukończone szkolenie, to normalnie pryskaj i wszystkie zabiegi zapisuj. Jeśli nie masz ukończonego szkolenia, to teraz jest najlepszy okres aby je zrobić.
Masz ukończone szkolenie?
A czy PIORiN wie, że w poprzednich latach stosowałeś środki ochrony roślin?
Jak masz ukończone szkolenie, to normalnie pryskaj i wszystkie zabiegi zapisuj. Jeśli nie masz ukończonego szkolenia, to teraz jest najlepszy okres aby je zrobić.
- klusek-rolnik
Do zeszłego roku gospodarował mój teść, i wielokrotnie pytałem czy nie musimy prowadzić tego zeszytu z zabiegami. Twierdził że takie małe gospodarstwa są zwolnione z tego obowiązku. Wiosną gospodarstwo przeszło na żonę i na mnie. Latem wpadła kontrola z PIORiN'u odnośnie przeglądu opryskiwacza i prowadzenia ewidencji.
Przegląd opryskiwacza robimy na bieżąco tak jak należy, ale dostaliśmy upomnienie i nakaz uzupełnienia zeszytu. Dlatego teraz skrupulatnie wypełniam go po każdych zabiegach i mamy problem z głowy.
Przegląd opryskiwacza robimy na bieżąco tak jak należy, ale dostaliśmy upomnienie i nakaz uzupełnienia zeszytu. Dlatego teraz skrupulatnie wypełniam go po każdych zabiegach i mamy problem z głowy.
ja tam wszystko też mam tylko pytam w imieniu sąsiada bo on nie jest internetowy ma 3,60ha zaledwie i pryskał zawsze ale teraz z nim rozmawiałem i trochę się przestraszył
I teraz mnie się pyta co ma zrobić a używa opryskiwacza chyba coś 2,3 lata,mówi tak a jak się wkurzę to w tym roku nie będę zgłaszał doplat i będę miał spokój,ja mówię zrobisz jak tam uważasz,sam jestem ciekaw czy jak zaprzestanie zgłaszać to wtedy chyba nie mają prawa go sprawdzić bo na jakiej podstawie jesli go nie bedzie w sysytemie w danym roku
co o tym myslicie 
Dopłaty to jedno i zajmuje się tym ARiMR a środkami ochrony roślin PIORiN.
Co do dopłat, to i tak instytucje państwowe mają wgląd w poprzednie lata. Na geoportal.arimr.gov.pl można łatwo sprawdzić jakie działki i o jakiej powierzchni były zgłaszane do dopłat w ostatnim i poprzednim roku.
Jeśli sąsiad nie ma szkolenia na stosowanie środków ochrony roślin i/lub nie ma aktualnych badań opryskiwacza, to zawsze może się dogadać z innym rolnikiem, że to niby znajomy wykonuje mu zabiegi ochrony roślin. W takim wypadku, Twój sąsiad jak i rolnik, który będzie mu "wykonywał" te opryski, muszą prowadzić ewidencję zabiegów.
Twój sąsiad ma mniej niż 5ha, czyli napewno bierze dopłaty do małych gospodarstw, czyli przy 3,6ha daje to nieco ponad 3,6tys. zł. Dużo to nie jest ale zawsze coś.
Co do dopłat, to i tak instytucje państwowe mają wgląd w poprzednie lata. Na geoportal.arimr.gov.pl można łatwo sprawdzić jakie działki i o jakiej powierzchni były zgłaszane do dopłat w ostatnim i poprzednim roku.
Jeśli sąsiad nie ma szkolenia na stosowanie środków ochrony roślin i/lub nie ma aktualnych badań opryskiwacza, to zawsze może się dogadać z innym rolnikiem, że to niby znajomy wykonuje mu zabiegi ochrony roślin. W takim wypadku, Twój sąsiad jak i rolnik, który będzie mu "wykonywał" te opryski, muszą prowadzić ewidencję zabiegów.
Twój sąsiad ma mniej niż 5ha, czyli napewno bierze dopłaty do małych gospodarstw, czyli przy 3,6ha daje to nieco ponad 3,6tys. zł. Dużo to nie jest ale zawsze coś.
Ale to chyba z pierwszym lepszym rolnikiem się nie może dogadać, tylko z takim co usługi na legalu robi, żeby jego nie wsypać przy okazji. A w sumie nawet ci co usługi robią na co dzień to zwykle pryskać nie chcą z tego co słyszałem...
Może dogadać się z każdym rolnikiem w ramach pomocy sąsiedzkiej.
W Polsce obowiązują nadal przepisy o pomocy sąsiedzkiej;
Dz. U. 1947 nr 59 poz.320
W Polsce obowiązują nadal przepisy o pomocy sąsiedzkiej;
Dz. U. 1947 nr 59 poz.320