Czy znane są losy ostatniego Ursusa C-360 z linku poniżej ? Został po prostu sprzedany czy przekazany gdzieś ? Jaki miał numer kolejny ? 18 listopad 1991r. to jest data zakończenia produkcji tego modelu ?
https://ursus.um.warszawa.pl/documents/ ... +Ursus.jpg
Ostatni Ursus C-360
Re: Ostatni Ursus C-360
Dobre pytanie, ale to był chyba ostatni na kraj, a na eksport jeszcze trochę klepali.
Też uważam, że to ostatni egzemplarz na kraj wyprodukowany przez ZM Ursus. Kiedyś czytałem, że po zakończeniu produkcji w Ursusie można było sobie zamówić ciągnik złożony przez jedną z firm pod Siedlcami bodajże - podobnie jak z C-451 w Gorzowie Wlkp. Nazywało się to wtedy C-360 Scorpio, ile żyje nigdy takiego nie widziałem na oczy, nie wiem czy to nie miejska legenda.
Za PRL to chyba w każdej wsi był jakiś składak, więc w sumie czemu nie. Chociaż czy później to miało sens to nie wiem.
Adam03 pisze: ↑10 gru 2025, 16:37 Też uważam, że to ostatni egzemplarz na kraj wyprodukowany przez ZM Ursus. Kiedyś czytałem, że po zakończeniu produkcji w Ursusie można było sobie zamówić ciągnik złożony przez jedną z firm pod Siedlcami bodajże - podobnie jak z C-451 w Gorzowie Wlkp. Nazywało się to wtedy C-360 Scorpio, ile żyje nigdy takiego nie widziałem na oczy, nie wiem czy to nie miejska legenda.

Tak to wyglądało
O, dzięki za fotkę.
Teraz mogę spać spokojnie
Teraz mogę spać spokojnie
Firma Skorpio w Siedlcach nadal istnieje, handlują częściami rolniczymi, na portalach ogłoszeniowych również. Kiedyś nawet coś od nich kupowałem. Ale że składali całe ciągniki z części to nie wiedziałem.
Ten traktor miał w papierach wpisaną markę Skorpio?