kupno ciągnika a formalności prawne,podział
kupno ciągnika a formalności prawne,podział
Witam panów mój znajomy sprzedaje ciągnik po śmierci brata na ktorego ciągnik stal a że ich było 3 to kazdy z nich dostał po ciągniku bo mieli w sumie 3.Teraz pytanie bo w sądzie był jakiś tam podzial niby to wszystko załatwione ale czeka jeszcze do 30dni na jakieś tam koncowe pismo nie wiem co to może być dokładnie,no i ja chcąc kupić taki ciągnik trochę się obawiam czy nie ciąży na tym ciągniku jakiś dług jak to zrobić bym nie miał potem problemów,ubezpieczenie jest tylko przeglądu brak bo stało to z 10 lat
Re: kupno ciągnika a formalności prawne,podział
Sekunda w google:
Aby sprawdzić zastaw na samochodzie, należy skorzystać z Centralnej Informacji o Zastawach Rejestrowych (Ministerstwo Sprawiedliwości) dla zastawów sądowych lub Rejestru Zastawów Skarbowych (Ministerstwo Finansów) dla zastawów skarbowych – najlepiej online przez wnioski elektroniczne, podając numer VIN, lub osobiście/pocztą, a także przez płatne raporty historii pojazdu (np. z VIN-info.pl), które agregują te dane.
Sprawdzanie zastawu sądowego (Centralna Informacja o Zastawach Rejestrowych)
Online (ePUAP/Portal): Złóż wniosek elektroniczny, podając VIN oraz PESEL/REGON właściciela; wymagany jest podpis elektroniczny i opłata.
Osobiście: W Punkcie Obsługi Interesanta lub ekspozyturze w wybranych sądach rejonowych w Warszawie, składając wniosek.
Korespondencyjnie: Wysyłając wniosek do Centrali w Warszawie (ul. Czerniakowska 100).
Sprawdzanie zastawu skarbowego (Rejestr Zastawów Skarbowych)
Online: Najłatwiej i za darmo na stronie rejestru zastawów skarbowych, wpisując numer VIN lub rejestracyjny pojazdu.
Bardzo mala szansa by ciagnik byl obciazony. Ja kiedys kupilem traktor z wspisem w dowodzie, ze jest zastawem kredytu w BS. W starostwie wymagali ode mnie zaswiadczenia z banku, ze kredyt zostal splacony.
Aby sprawdzić zastaw na samochodzie, należy skorzystać z Centralnej Informacji o Zastawach Rejestrowych (Ministerstwo Sprawiedliwości) dla zastawów sądowych lub Rejestru Zastawów Skarbowych (Ministerstwo Finansów) dla zastawów skarbowych – najlepiej online przez wnioski elektroniczne, podając numer VIN, lub osobiście/pocztą, a także przez płatne raporty historii pojazdu (np. z VIN-info.pl), które agregują te dane.
Sprawdzanie zastawu sądowego (Centralna Informacja o Zastawach Rejestrowych)
Online (ePUAP/Portal): Złóż wniosek elektroniczny, podając VIN oraz PESEL/REGON właściciela; wymagany jest podpis elektroniczny i opłata.
Osobiście: W Punkcie Obsługi Interesanta lub ekspozyturze w wybranych sądach rejonowych w Warszawie, składając wniosek.
Korespondencyjnie: Wysyłając wniosek do Centrali w Warszawie (ul. Czerniakowska 100).
Sprawdzanie zastawu skarbowego (Rejestr Zastawów Skarbowych)
Online: Najłatwiej i za darmo na stronie rejestru zastawów skarbowych, wpisując numer VIN lub rejestracyjny pojazdu.
Bardzo mala szansa by ciagnik byl obciazony. Ja kiedys kupilem traktor z wspisem w dowodzie, ze jest zastawem kredytu w BS. W starostwie wymagali ode mnie zaswiadczenia z banku, ze kredyt zostal splacony.
-
Absentmided
Nie słyszałeś o zajęciu pojazdu przez zus ? Chyba nie da się tego sprawdzic
Jeśli było 3 osoby i 3 ciągniki to każda z osób dziedziczących ma 1/3 każdego ciągnika. Chyba że miał dzieci/rodzice żyją to oni także są uwzględnieni w spadku.Nie będzie to tak proste jak się wydaje.
ich rodzice już pomarli on nie ma dzieci drugi brat ma syna a 3-ci to nie wiem a jesli chodzi to na stronie rejest zastawów wymagane jest wpisanie numeru identyfikacyjnego to co mam wpisać 
PS:do tego przygotowałem oświadczenie sprzedającego o braku obciążeń abym mógł sie w razie czego wykazać,czy takie oświadczenie będzie potrzebne w urzędzie przy rejestracji
PS:do tego przygotowałem oświadczenie sprzedającego o braku obciążeń abym mógł sie w razie czego wykazać,czy takie oświadczenie będzie potrzebne w urzędzie przy rejestracji
Nie ma co panikowac, praktycznie bez szans na obciazenie.
Kazdy inny samochod z olx moglby byc tak samo obciazony a nikt tego nie sprawdza.
Jaki ciagnik kupujesz?
Kazdy inny samochod z olx moglby byc tak samo obciazony a nikt tego nie sprawdza.
Jaki ciagnik kupujesz?
mtz 82 bo t25 sprzedałem no i chciałbym trochę sobie ułatwić prace w polu
Dobry ekonmiczny wybor na male gospodarstwo. Lepsze to niz dokladanie napedu do 4011.
Spokojnie nadaje sie jako tylko jedyny ciagnik na 20ha ciezkiej ziemi.
Zaora ciezka gline, opryskasz, i ziemniaki uprawisz.
Spokojnie nadaje sie jako tylko jedyny ciagnik na 20ha ciezkiej ziemi.
Zaora ciezka gline, opryskasz, i ziemniaki uprawisz.
no tak a 4011 zastapi prace t25,aczkolwiek trochę się to przeciąga jakiś cieżki temat z tym gościem obiecał że odpalimy go jak miną te mrozy ale on chyba czeka na tą jakąś decyzje z sądu co mu ma przyjść,zobaczymy jeśli nie będę zmuszony kupić jumza lub 8011
Jest jeszcze kwestia podatku odnośnie pojazdów.
"Jeśli sprzedaż następuje po upływie sześciu miesięcy od końca miesiąca, w którym zmarł spadkodawca, transakcja nie podlega opodatkowaniu PIT"
Czyli spadkobierca, jeżeli nie chce płacić podatku, powinien poczekać ze sprzedażą 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy.
Maszyny rolnicze mają jeszcze jakieś inne warunki..
"Jeśli sprzedaż następuje po upływie sześciu miesięcy od końca miesiąca, w którym zmarł spadkodawca, transakcja nie podlega opodatkowaniu PIT"
Czyli spadkobierca, jeżeli nie chce płacić podatku, powinien poczekać ze sprzedażą 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy.
Maszyny rolnicze mają jeszcze jakieś inne warunki..