Różnice pomiędzy Zetor 25K a 25A
- Deleted_User
Różnice pomiędzy Zetor 25K a 25A
witam waszystkich użytkowników pięknych maszyn ,którymi są zetoty k-25 jak i 25a i prosił bym o swoje uwagi odnośnie Różnice pomiędzy Zetor 25K a 25A które możne rozpoznac kupujący zetora 25-A dwoma rzeczami które sa mi wiadome to w 25-A jest speżarka i jest zablokowany 6 bieg czego w K-25 niema . Ponieważ posiadam juz k-25 a chce kupic jeszcze 25-A .
RE: Różnice pomiędzy Zetor 25K a 25A
Ja zawsze jako kryterium brałem pod uwagę takie elementy jak oś przednia i tylne koła. Otóż K25 w moim odczuciu to te na wysokich kołach i z przednią osią o największym prześwicie. Natomiast 25A mają koła niskie, z tzw. gwiazdami oraz oś przednią z "średnim" prześwitem. Tak mi się wydaje. Są tutaj jednak lepsi fachowcy od Zetorów więc niech się wypowiedzą.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
RE: Różnice pomiędzy Zetor 25K a 25A
Róznice wizualne to tak jak pisze Ursus :
K25 - wysokie koła do upraw miedzyrzędowych
A25 - niskie koła szprychowe
Może się zdarzyc , ze np K 25 przeszedł wiele modyfikacji przez poprzednich włascicieli i np gdyby wstawili niskie koła to rozpoznasz go po wysokim mocowaniu błotników ( tzw muszelek). Mają one u spodu takie dłuzsze uszy. Natomisat te w A25 są bez tych uszek.
Spręzarką się nie sugeruj bo to mogł miec każdy zetor produkowany po 1954r niezależnie czy A25 czy K25.
Natomisat róznic pomięcy rocznikami tego samego modelu A25 jest tak dużo że nie spsób tego opisac na forum.
O ile zachowała sie tabliczka znamionowa to numer 125 przed numerem seryjnym to zetor A25, a numer 225 to K25. Ten sam numer znajdziesz na kołnierzu skrzyni biegów od strony sprzegła - przewaznie bity na górze , choc zdarza się z boku. Wtedy masz pewnośc , ze to jest skrzynia konkretnego typu. Te w A25 były też odblokowywane. Pozdrawiam
K25 - wysokie koła do upraw miedzyrzędowych
A25 - niskie koła szprychowe
Może się zdarzyc , ze np K 25 przeszedł wiele modyfikacji przez poprzednich włascicieli i np gdyby wstawili niskie koła to rozpoznasz go po wysokim mocowaniu błotników ( tzw muszelek). Mają one u spodu takie dłuzsze uszy. Natomisat te w A25 są bez tych uszek.
Spręzarką się nie sugeruj bo to mogł miec każdy zetor produkowany po 1954r niezależnie czy A25 czy K25.
Natomisat róznic pomięcy rocznikami tego samego modelu A25 jest tak dużo że nie spsób tego opisac na forum.
O ile zachowała sie tabliczka znamionowa to numer 125 przed numerem seryjnym to zetor A25, a numer 225 to K25. Ten sam numer znajdziesz na kołnierzu skrzyni biegów od strony sprzegła - przewaznie bity na górze , choc zdarza się z boku. Wtedy masz pewnośc , ze to jest skrzynia konkretnego typu. Te w A25 były też odblokowywane. Pozdrawiam