ursus ciężka seria-spalanie

Wszystko o naszych Ursusach
Esiok

ursus ciężka seria-spalanie

Post autor: Esiok »

Witam zakładam nowy temat jako że będę kupował jakiś ciągnik i pytanie bo podobno c-385 potrafią nieźle łyknąć na ha orki,podobno można zmniejszyć dawkę paliwa,a czy zakładał ktoś inną pompę np. rotacyjną :?:
Martek

Re: ursus ciężka seria-spalanie

Post autor: Martek »

Sie pierdolami zajmujesz.. roznice w spalaniu miedzy innymi ciagnikami tej samej mocy 75koni to bedzie dla Ciebie pomijalny koszt na takim areale.
Akurat roznica spalania to najmniejszy problem.
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Post autor: klusek-rolnik »

Mam Renault 85KM, silnik MWM + Turbo. W pługu 4x40 pali w granicach 12-15l na hektar, w zależności od klasy gleby i warunków.
Sąsiad ma C-385. W pługu 4x35 pali w granicach 15-20l na hektar.

Myślę że mając niewielką ilość ziemi nie ma co tak przejmować się spalaniem ciągnika w orce. Bo ile motogodzin w sezonie orzesz? Przewiniesz tych kilka czy kilkanaście hektarów bo musisz to zrobić, i ile by Ci ten ciągnik nie spalił, to i tak go musisz zalać. Nie ma co sobie głowy zawracać liczeniem spalania czy zmniejszaniem dawki na pompie.
Absentmided

Post autor: Absentmided »

Właśnie zajmuje się pomiarem zuzycia paliwa w ursusie 1604 w zależności od obciążenia jak ci się nie spieszy to mogę zdać relacje narazie z tego co wiem to książkowo silnik zużywa 238 g/kWh więc maksymalnie 28 560 g/h a to nam daje ~38 000 ml ale jak to w praktyce będzie i nie wiem jakie z użycia maja silniki 7501 w ursusie c385 lub 1201 czyli z8601 i czy ktoś moze wie skąd ta kartka bo znalazłem ja w instrukcji obsługi a raczej nie wygląda tak samo jak instrukcja
Obrazek

Obrazek
bergman31

Post autor: bergman31 »

klusek-rolnik takie porównanie zużycia paliwa w orce nie ma sensu, bo nie są wzięte pod uwagę wszystkie czynniki mające na nie wpływ:
a) pług:
- głębokość orki
- rodzaj odkładni
- zużycie lemieszy
- rodzaj lemieszy
- ścinacze skib lub ich brak
- przedłużki lub ich brak
- masa pługa
b) traktor:
- rozmiar ogumienia
- zużycie ogumienia
- zużycie silnika
- prędkość jazdy
- obroty silnika
- masa traktora
c) gleba
- rodzaj
- wilgotność
- wcześniejsze zabiegi (uprawy)
- resztki pożniwne, ich ilość lub ich brak

To tak z grubsza.
bergman31

Absentmided w jednej książce znalazłem porównanie zużycia paliwa w orce:
Ursus 1204 z pługiem PzM-435
Zużycie paliwa 19,3kg/ha co daje 22,3l/ha.

Ursus 1604 z pługiem PzM-530
Zużycie paliwa 21,8kg/ha co daje 25,3l/ha.
Absentmided

Post autor: Absentmided »

Jaka ksiązka ? PzM-530 to ten sam co U037?
Obrazek
Czyli 0.7ha/h?
bergman31

PzM-530 to dokładnie U037/1 Krogulec.

Książka to "Traktory i kombajny PRL-u" Jacka Gembary
Alchemik

Post autor: Alchemik »

Z reguły skręcanie dawki ( o ile ustawiona jest jak trzeba) jest bez sensu. Ten sam efekt otrzymuje sie używając prawej nogi jak trzeba. Ewentualne oszczędności po skręceniu to z reguły, albo złudzenie, albo ktoś liczy zużycie na godzinę i później przegapia, ze może i spali mniej, ale pracuje wiecej godzin. Ewentualnie to oszczędność na zasadzie, ze jest słabszy i żeby bylo mu lzej to sie wypłyca orkę itp...

Zakładanie innych pomp wtryskowych to z reguły też słaby pomysł o ile nie ma bliźniaczej wersji z lepszą pompą i bazujemy na tym rozwiązaniu. Spalanie paliwa to nie tylko pompa wtryskowa, razem współgrać musi całość. Od charakterystyki regulatora, przez wtryskiwacze, po kształt komory spalania w tłoku.
Czasami mozna mieć nawet sytuację, że dostaniemy niższe spalanie po takiej zamianie i niby wszystko jest idealnie, a skrócimy żywotność silnika o 1/4, czułego nik bez laboratorium i eksperymentów nawet nie zauważy i nie bedzoe miał świadomości.
Lepiej poprostu zadbać o wzorowy stan techniczny, dobry olej w silniku i skrzyni, optymalny czas zabiegów, czy dobór maszyn. Do tego pilnowanie, ciśnień w oponach stosowanych do sytuacji i wiel podobnych aspektów. To chyba najlepsze co można zrobić.
Awatar użytkownika
Damian88

Post autor: Damian88 »

I użytkowanie silnika w zakresie optymalnych obrotów, duszenie zbyt niskimi nie ma nic wspolnego z oszczędnością. Podobnie na paliwie nie da się zaoszczędzić. Sam do samochodów jak i ciągników leję B0 i według mnie z korzyścią. Kiedyś zrobiliśmy ekperyment z paliwem bio gdy jeszcze było dostępne , do orki. Eksperyment zakończył się w połowie pierwszego przejazdu i zlaniem wszystkiego ze zbiornika.
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
bergman31

Esiok pisze: 13 sty 2026, 18:22 Witam zakładam nowy temat jako że będę kupował jakiś ciągnik i pytanie bo podobno c-385 potrafią nieźle łyknąć na ha orki,podobno można zmniejszyć dawkę paliwa,a czy zakładał ktoś inną pompę np. rotacyjną :?:
Taki C-385 spali około 18l/h, co daje około 22l/ha.
C-360 spali około 8l/h, co daje około 24l/ha.
(Wartości uśrednione)

Zawsze możesz kupić MTZ-82. Spali mniej niż C-385. W transporcie jest znacznie szybszy.
Esiok

Post autor: Esiok »

I tu nie do końca się zgodzę bo mi 4011 pali 12l na ha na orkę siewna, ale cóż byłem wczoraj obejrzeć c385 i panowie tragedia tak zdewastowany ciagnik że aż żal,no i nic dziś podjadę jeszcze raz dogadać się jakoś o tego mtz i to by chyba był najlepszy wybór dla mnie
Alchemik

Post autor: Alchemik »

Poza ciagnikiem i pługiem dużo zależy też od gleby, czy tego jak kto głęboko itp. orze. Czasami zależy nawet od tego kto mierzy i liczy 😉
U ojca generalnie jak oral 3p i starą UG to wychodziło normalnie około 18l/ha.
Bywało czasami mniej, a bywało w ciężkich warunkach pewnie i w okolicy 30l/ha, ale to juz całkowita skrajność
bergman31

Nawet kształt pola i ilość przeszkód (słupy, studzienki, rowy) na nim, mają wpływ na zużycie paliwa.

Zaorać 1ha piachów na równinach, to nie jest to samo, co 1ha zeschłej gliny na górach, gdzie C-360 nie daje rady orać pługiem UG3 na głębokość większą niż 15cm.
ODPOWIEDZ