Według właściciela są jeszcze poniemieckie.

Brawo za głos rozsądku. Strasznie mnie irytuje szukanie wszędzie na siłę kopiowania w polskich maszynach i ciągnikach.
Cały mechanizm jest taki sam. Różnica jest tylko w kształcie ramy nośnej i zbiornika nawozu.
Ogólnie popieram, choć akurat takich rozsiewaczy na oczy nie widziałem i się nie wypowiem.Ursus c-325 pisze: ↑18 lut 2026, 11:54Brawo za głos rozsądku. Strasznie mnie irytuje szukanie wszędzie na siłę kopiowania w polskich maszynach i ciągnikach.
Kopia jest wtedy, gdy część wymontowana z produktu jednego producenta pasuje w konstrukcji innego. A jeśli nie, to mamy do czynienia jedynie z wzorowaniem się, z czym od lat mamy do czynienia wszędzie na świecie.
Czyli nie zrozumiałeś tego co napisałem. Idąc Twoim tokiem myślenia to każdy samochód jest mniej lub więcej kopią pierwszego samochodu Forda. Przecież do dzisiaj każde auto ma 4 koła, kierownicę i siedzenia.qkohe155 pisze: ↑18 lut 2026, 13:05Ogólnie popieram, choć akurat takich rozsiewaczy na oczy nie widziałem i się nie wypowiem.Ursus c-325 pisze: ↑18 lut 2026, 11:54Brawo za głos rozsądku. Strasznie mnie irytuje szukanie wszędzie na siłę kopiowania w polskich maszynach i ciągnikach.
Kopia jest wtedy, gdy część wymontowana z produktu jednego producenta pasuje w konstrukcji innego. A jeśli nie, to mamy do czynienia jedynie z wzorowaniem się, z czym od lat mamy do czynienia wszędzie na świecie.
Za to w polskiej i radzieckiej motoryzacji to chyba z 90% było kopiowane mniej lub więcej.
Jedyny w pełni polski ciągnik jaki wszedł do produkcji C-330 itp., a samochód Syrena...
Co do maszyn to kopiami mniej lub bardziej na pewno były kosiarki i kombajny: Zagon, Vistula, Bizon.
Właśnie przeczysz sam sobie. Trzeba umieć to rozróżnić i dlatego przyznałem ci rację, choć nie wiem jak akurat było w przypadku omawianego rozsiewacza.Ursus c-325 pisze: ↑18 lut 2026, 13:25 Idąc Twoim tokiem myślenia to każdy samochód jest mniej lub więcej kopią pierwszego samochodu Forda. Przecież do dzisiaj każde auto ma 4 koła, kierownicę i siedzenia.