Zetor 3011 siedzenie fotel

Ogłoszenia kupna
Lancer

Zetor 3011 siedzenie fotel

Post autor: Lancer »

Kupię fotel do zetorka. Chociaż słowo fotel jest w tym przypadku sporym nadużyciem. Czyli potrzebuję tę żelazną miskę i i stelaż że sprężynami.
Muran001

Re: Zetor 3011 siedzenie fotel

Post autor: Muran001 »

Wczoraj lub przedwczoraj przeglądałem posty z ogłoszeniami na grupie na FB "Znaleziska ze złomowiska". Pan Damian K. (nie pamiętam nazwiska) miał misę na sprężynach oraz nowsze siedzisko do Zetora. Jestem ciekawy, czy misa z amortyzatorami od C-4011 pasuje do Zetora 3011 Majorka.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Mam do regeneracji takie siedzenie. To jest praktycznie to samo co C-4011 i C-355. Różnica polega później na mocowaniu jak jest inna dźwignia ręcznego
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Jak już mowa o regeneracji to zapytam:
Ja swoje regenerowałem w zeszłym roku, ale mimo nowych tulejek i sworzni coś słabo to wyszło, bo nie stoi zbyt wysoko i daje radę je wciskać ręką, a jak usiądę to prawie zaraz dobija. Słyszałem, że trzeba skrócić sprężyny. Robił ktoś tak, o 1 zwój będzie ok?
Awatar użytkownika
Adam03

Post autor: Adam03 »

Na spokojnie, Widelec też skracał (przedostatni post):
viewtopic.php?p=96013#p96013
RRC

Post autor: RRC »

:)
qkohe155 pisze: 08 mar 2026, 14:29 Robił ktoś tak, o 1 zwój będzie ok?
Robiłem, najpierw o pół zwoju, a potem drugi raz o kolejne pół. Słabo. Siedzenie nie dobija, ale jest miękkie i nisko. Zmieniałem miejsce zamocowania sprężyn ( są dwie możliwości opisane w instrukcji napraw) .
Tulejki, sworznie wymienione.
Dawałem też na próbę gumowe podkładki zamiast tych ciernych ( nie wiem czy to jest cierne) , ale siedzenie przestaje pracować, jest sztywne.
Problem nierozwiązany...
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Nie napawa to optymizmem.
Co ciekawe zanim wziąłem się za swoje, to widziałem chyba 2 takie siedzenia, które ładnie wysoko stały, ale nie siedziałem, ani nie rozmawiałem z właścicielami.
Czyli po skróceniu o łącznie cały zwój nadal jest miękkie. Nie dobija, a chociaż amortyzuje coś, czy jak usiądziesz to zaraz na dół i tak jedziesz?
Zmiana mocowania sprężyn coś dała? Mógłbyś wysłać zdjęcie które otwory to te ,,bardziej napięte", bo wydawało mi się, że to te na których to siedzenie było przed regeneracją, ale mogłem się mylić.
Do mnie te podkładki cierne nie przemawiają i nie ruszałem tego wcale. Na mój rozum jak będą hamować to w obie strony i po dobiciu już się nie podniesie. Poza tym to się musi zużyć w mgnieniu oka.
Ja o wysokość się aż tak nie martwię, ale fajnie jakby to trochę działało. W zasadzie to zostawiłem to siedzenie głównie ze względu na to, że każde inne jest znowu zbyt wysokie, przez co jeszcze ciężej się wciska sprzęgło (choć już pomyślnie przedłużyłem) i ogranicza widoczność na podniesionego tura.

Za to planuję wymienić miskę na coś bardziej cywilizowanego. Co taniego mogło by się nadać? Myślałem o siedzeniu (nie kierowcy) z autobusu, albo jakiegoś starego samochodu. Wujek ma na zbyciu kilka z współczesnych osobówek, ale on są raczej zbyt potężne i oparcia tym razem aż za wysokie.
RRC

W moim przypadku, siedzenie nieobciążone ustawia się na okolo 3/4 wysokości, resztę mogę dociągnąć do gory ręcznie...
Gdy się usiądzie, jest mi za nisko, amortyzuje, ale nie odpowiada mi to.
Zmiana mocowania sprężyn, tylko na początku, optycznie, dawała wrażenie, że siedzenie jest wyżej. Fizyczne praca bez zmian.
Kiedyś to ogarnę....
Obrazek
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Muszę podpytać kolegi, który mi regenerował do C-4011, ale działa super. Ja ważę ok. 110 kg i przestawiłem tylko sprężyny na wersję dla najedzonych :D
Wiadomo, że nie buja się tak fajnie jak w Zetorze 50 Super, bo tam pamiętam, że z 4 sprężyn (inna konstrukcja całkowicie) ująłem jedna i było tak miękko jak na pneumatyku. Tu jest sztywniej, ale mimo to działa fajnie i nie ma tak, że opada pod moim ciężarem i nie wstaje. Mam kolejne 2 zrobione do Majorka i do Zetora 4011 to jak założę i przetestuję to napiszę.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
RRC

Przy okazji i ja coś do pytam.
Czy te śruby, pod którymi jest blacha, a potem tulejki
Obrazek

mają być dokręcone na sztywno, do końca,
czy może coś się ma tutaj ruszać - blachy względem tych śrub?
ODPOWIEDZ