Silikony, masy uszczelniajace, uszczelki - doświadczenia, porady, wskazówki

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Silikony, masy uszczelniajace, uszczelki - doświadczenia, porady, wskazówki

Post autor: Ursus »

Rozwinęła się ostatnio w tym temacie dyskusja na temat mas uszczelniających i silikonów: https://forum.retrotraktor.pl/viewtopic ... 84#p134384
Tutaj dodatkowo o uszczelkach będziemy mogli też podyskutować :) Zapraszam :)

Fakt, ja też kiedyś składałem na silikony, bo wydawało mi się, że to jest oszczędność. Ale to złudzenie, bo kupisz taką tubę za 20 czy 30 zł (nie wiem ile teraz kosztuje), a Reinz 80 zł, ale Reinzem dajesz cieniutką ścieżkę i ładnie doszczelnia, bez wyciskania smarków po skręceniu. Więc taki jeden Reinz często ogarnia cały traktor praktycznie :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
RRC

Re: Ursus C-4011 1966r.

Post autor: RRC »

Też daję Reinza, ale i pod nim potrafi zrobić się brązowy nalot.
Adam_1319

Post autor: Adam_1319 »

Ciekawe jak wypada klej do uszczelek w sprayu, np. Loctite 3020, czy taki spray da radę jakoś wzmocnić te dzisiejsze lichej jakości uszczelki. :?:
Ja też używam Reinza, ale z smarowaniem długo schodzi, a demontaż i czyszczenie po nim nie dość, że długo to i ciężko.
Ursus c-330/c-330M/c-4011
RRC

Post autor: RRC »

Adam_1319 pisze: 09 mar 2026, 11:25 Ja też używam Reinza (...)a demontaż i czyszczenie po nim nie dość, że długo to i ciężko.
Czyszczę, zmywam czymś takim, uwazam, że skuteczne
Sika® Remover-208

Co do silikonów, to one nie uszczelniają czy o co chodzi?
Bo moje jedyne antynastawienie do ogólnie- silikonów wynika z estetyki wykonania, nie usuwania nadmiaru przez mechaników. Taki symbol partactwa, januszostwa. Coś w rodzaju uszczelniania burt pianką...
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Moim zdaniem to zależy od tego w jakiej części ten silikon zastosujemy, w parze z jaką uszczelką itd. Generalnie silikon ma dużą tendencję do wyślizgiwania się jak ja to nazywam. Dużo też zależy od jakości uszczelek, bo zdarzy się, że najgorszej jakości uszczelkę jak się założy to i Reinz nie pomoże :)
Do usuwania Reinz są specjalnie specyfiki. https://allegro.pl/oferta/2x-srodek-do- ... 7993830681

Tak czy owak zakończmy tu dyskusję na temat uszczelnień :) Jeśli będzie chęć kontynuacji i wymiany doświadczeń - wydzielę do osobnego tematu.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
SzymonS

Re: Silikony, masy uszczelniajace, uszczelki - doświadczenia, porady, wskazówki

Post autor: SzymonS »

Ja używam dirka z kilku najważniejszych kwestii, jak remontowałem ciągnik i kilka dni z rzędu coś smarowałem to dosłownie szło się porzygać od tego smrodu (użyłem jakiegoś zwykłego do kilku rzeczy, bo akurat dirko się skończyło). Kolejnym aspektem za, to jest to, że dirko nakładasz na jakąś powierzchnię, skręcasz i jedziesz w pole. A te sylikony to muszą się utwardzić aby trzymać, a trwa to tak około 24h. No i ogólnie dirkiem uszczelnisz wszystko praktycznie.
Ursus C-4011

Post autor: Ursus C-4011 »

Witam może ktoś się wypowiedzieć o czymś takim CX80 SILIKON SZARY MASA USZCZELNIAJĄCA ( inne kolory niż szary to nie jest to samo szary to masa a pozostałe silikony) sam na to składam i nie narzekam ale chciał bym poznać opinie czy ktoś to również stosuje i co o tym sądzi
Awatar użytkownika
arekzkoparek

Post autor: arekzkoparek »

A corteco ktoś z was używał?
Ursus C-328 - 1967 rok.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ursus C-4011 pisze: wczoraj, 17:06 Witam może ktoś się wypowiedzieć o czymś takim CX80 SILIKON SZARY MASA USZCZELNIAJĄCA ( inne kolory niż szary to nie jest to samo szary to masa a pozostałe silikony) sam na to składam i nie narzekam ale chciał bym poznać opinie czy ktoś to również stosuje i co o tym sądzi
Jeśli masz na myśli ten taki jasno szary, prawie biały - to kiedyś raz czy dwa użyłem, szczególnie u kogoś jak coś robiłem i miał to akurat - nie lubiłem tym pracować. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale jak się zacznie robić tym - to dozowanie, sama konsystencja itd - już nie chce się wracać. W tubce małej jest też, ale to już nie to samo.
https://allegro.pl/oferta/silikon-subst ... 7963855029
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Ja z tych lepszych to używałem do tej pory tylko Dirko i złego słowa nie powiem, ale porównania nie mam.
Dodam, jeszcze z poprzedniego tematu, że wiem iż Zdanowski używa VersaChem Mega Grey, więc pewnie też warty uwagi.
Ursus pisze: 09 mar 2026, 13:04 Do usuwania Reinz są specjalnie specyfiki. https://allegro.pl/oferta/2x-srodek-do- ... 7993830681
Pewnie głupie pytanie, ale to działa na wszystkie masy tego typu, czy tylko na Reinza? Sprawdzał ktoś?
SzymonS pisze: 10 mar 2026, 19:57 jak remontowałem ciągnik i kilka dni z rzędu coś smarowałem to dosłownie szło się porzygać od tego smrodu (użyłem jakiegoś zwykłego do kilku rzeczy, bo akurat dirko się skończyło). Kolejnym aspektem za, to jest to, że dirko nakładasz na jakąś powierzchnię, skręcasz i jedziesz w pole. A te sylikony to muszą się utwardzić aby trzymać, a trwa to tak około 24h.
To w końcu który z nich tak śmierdział? Ja przy Dirko nie narzekałem, ale mało używałem.
A myślisz, że po silikonie ktoś czeka 24h jak jest szybka robota? Może i te silikony nie są wcale tańsze, kojarzą się z dziadostwem i nie mają tak wysokiej skuteczności, ale też bym nie demonizował, że z każdego uszczelnienia na silikon się leje.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Oczywiście, że nie będzie się z każdego lało. Ale problem jest też w dozowaniu tego moim zdaniem i przyzwyczajeniu, że palcem się rozprowadzi :D Reinz da się cieniutko bez wysiłku - pewnie inne tego typu podobnie, ale tylko raz używałem z ciekawości Dirko i raz Corteco - ale nie przekonały mnie, może też dlatego, że właśnie kupiłem je w innych, mniejszych tubkach.

Obrazek

Co do działania na inne masy uszczelniające tego środka do usuwania ReMove - nie wiem, nie testowałem.
ODPOWIEDZ