Sprzęgło - Dziwny problem

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Patryk Augustyn
Kontakt:

Sprzęgło - Dziwny problem

Post autor: Patryk Augustyn »

Witam, mam w swoim ursusie c328 problem ze sprzęgłem 3 łapkowym (samo sprzęgło dobrze złożone + dane nowe tarcze) Już w zasadzie próbuję dojść o co chodzi od tamtego roku i zastanawiam się czy skrzynia biegów może być tego przyczyną, mianowicie: Nie da się po prostu wcisnąć sprzęgła do końca aby ciągnik nie zgasł bądź nie spadł drastycznie z obrotów, praktycznie na wolnych obrotach gaśnie od razu po wciśnięciu z powodu oporu i słyszalnego tarcia. Sprzęgło było ustawione książkowo i nic to nie dało, próbowałem różnych kombinacji na 2 jak i 1 stopniu. Obecnie wkręty regulacyjne drugiego stopnia są wykręcone o 2.5 obrotu a pierwszy stopień ma jakies 12mm luzu, pedał chodzi troszkę ciężko ale wysprzęgla i ciągnik się zatrzymuje przy połowie zakresu dźwigni (oczywiście też spada z obrotów i to słychać lecz nie tak mocno jak kiedyś) bardzo prosiłbym o wskazówki jak mógłbym sprawdzić w czym dokładnie jest problem i czy ktoś miał podobnie. :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Re: Sprzęgło - Dziwny problem

Post autor: Ursus »

A nie masz przypadkiem za dużego luzu wzdłużnego wału korbowego? Może panewka oporowa już nie istnieje i dlatego Ci gaśnie po wciśnięciu sprzęgła do oporu i słychać tarcie?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Patryk Augustyn
Kontakt:

Post autor: Patryk Augustyn »

Faktycznie! to by miało sens, nie wpadłem na to, panewki tam już praktycznie nie istnieją i są do roboty. Odnośnie tematu panewek w tych ursusach miałbym jedno pytanie które mnie ciekawi już od dawna, jak to jest z tą wymianą panewek głównych od dołu? czyli klasycznie poprawa ciśnienia po taniości bez demontażu wału 😂. Wiem że jest to możliwe i słyszałem o przypadkach, lecz rzadko się o tym pisze na forach. Wszystkie 6 panewek idzie tak wymienić łącznie z oporowymi? gdzie przecież one są większe i mają ten kołnierz?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Jeśli masz tam taką sytuację to nie myśl nawet o zakładaniu nowych panewek bez szlifu.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ODPOWIEDZ