Rejestracja ciągnika Ursus C360 - formalności, PCC, OC
-
heniek19902612
Rejestracja ciągnika Ursus C360 - formalności, PCC, OC
Jak zarejestrować taki ciągnik Ursus C360 z roku 1981. Posiadam do niego dowód rej. na mojego dziadka i tablice rejestracyjna.
Ciągnik kupił mój dziadek i był jednym właścicielem, zarejestrowany w roku 1981 i nie został wyrejestrowany lecz przestał dziadek robić przeglądy i płacić OC.
W cepiku widnieje informacja że w 2024 roku rejestracja wygasła zgodnie z wejściem nowych przepisów.
Dziadek zmarł w 2020 roku, a w roku 2015 sporządził ze swoim synem a moim tatą umowę kupna sprzedaży tego ciągnika.
Tato po podpisaniu umowy nie przerejestrował ciągnika, nie oplacil PCC, ani nie płacił OC.
Teraz ja chciałbym zarejestrować ten ciągnik. Jak najlepiej to zrobić? Kupić ciągnik od mojego taty i rejestrować na tablice tymczasowe? Czy US może wtedy przyczepić się do mojego taty i brak opłaty PCC czy po 5 latach jest przedawnienie? Co z ubezpieczeniem OC czy tato dostanie karę jak ja zarejestruje?
Ciągnik kupił mój dziadek i był jednym właścicielem, zarejestrowany w roku 1981 i nie został wyrejestrowany lecz przestał dziadek robić przeglądy i płacić OC.
W cepiku widnieje informacja że w 2024 roku rejestracja wygasła zgodnie z wejściem nowych przepisów.
Dziadek zmarł w 2020 roku, a w roku 2015 sporządził ze swoim synem a moim tatą umowę kupna sprzedaży tego ciągnika.
Tato po podpisaniu umowy nie przerejestrował ciągnika, nie oplacil PCC, ani nie płacił OC.
Teraz ja chciałbym zarejestrować ten ciągnik. Jak najlepiej to zrobić? Kupić ciągnik od mojego taty i rejestrować na tablice tymczasowe? Czy US może wtedy przyczepić się do mojego taty i brak opłaty PCC czy po 5 latach jest przedawnienie? Co z ubezpieczeniem OC czy tato dostanie karę jak ja zarejestruje?
Re: Rejestracja ciągnika Ursus C360 - formalności, PCC, OC
Ubezpieczenia OC bym się specjalnie nie obawiał, bo pojazd 40 letni nie musi mieć ciągłości. Nie wiem co z karą za brak przerejestrowania w terminie 30 dni - jeśli wówczas obowiązywała (trzeba sprawdzić) to tego raczej nie unikniesz.
Ale tato Twój moim zdaniem lepiej gdyby go poszedł do WK przerejestrować na siebie i dopiero potem sprzedał / darował Tobie. Moim zdaniem mniej wtedy zamieszania. Zresztą WK wszystko powinien wyjaśnić Ci.
Ale tato Twój moim zdaniem lepiej gdyby go poszedł do WK przerejestrować na siebie i dopiero potem sprzedał / darował Tobie. Moim zdaniem mniej wtedy zamieszania. Zresztą WK wszystko powinien wyjaśnić Ci.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Normalnie spisz umowę darowizny z ojcem. Tego samego dnia musisz wykupić OC na siebie. Z tym na przęgłąd i do WK normalnie rejestrować.heniek19902612 pisze: ↑wczoraj, 11:21 Jak zarejestrować taki ciągnik Ursus C360 z roku 1981. Posiadam do niego dowód rej. na mojego dziadka i tablice rejestracyjna.
Czasem na stacji nie ogarniają dobrze przeglądów jak czegoś nie ma w cepiku i wtedy tablice próbne z WK bierzesz i dopiero na przegląd.
OC
OC dla pojazdów 40 letnich i starszych nie musi mieć ciągłości - więc wykup OC nie jest potrzebny od razu. Aczkolwiek należy o tym pamiętać w chwili, gdy chcemy na drogę wyjechać to polisa musi być i nic nas nie wybroni z gapiostwa jak przegapimy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Wykup OC, bez tego nie zarejestrujesz w urzędzie
Najważniejsza jest ciągłość umów, to musisz mieć. Tata nie musi rejestrować pod warunkiem że będziesz miał umowe darowizny, a on umowe z dziadkiem że sprzedał lub darował mu ciągnik za życia. Najpierw wykup OC na osobę która ma być właścicielem oraz na dane pojazdu, potem idź z umowami i tym co masz do ciągnika (dowód, tablica) do urzędu i Ci zarejestrują. Jeśli nie masz tablicy lub dowodu to tez nie problem, najważniejsza jest ciągłość umów. Kary nie powinieneś mieć ani z urzędu ani z funduszu, no chyba że będziesz miał pecha i czepialskich w urzędzie 
A no i jeszcze, najpierw dostaniesz tablice tymczasowe żeby doprowadzić legalnie pojazd na przegląd, po wykonaniu przeglądu znowu idziesz do WK z kwitem i prosisz o właściwe numery rej.
A no i jeszcze, najpierw dostaniesz tablice tymczasowe żeby doprowadzić legalnie pojazd na przegląd, po wykonaniu przeglądu znowu idziesz do WK z kwitem i prosisz o właściwe numery rej.
Każdy urząd na obowiązek poinformowania o konieczności wykupu OC rejestrowanego pojazdu, jednak jeszcze nigdy nie było wymagane pokazanie przeze mnie dokumentu posiadania ubezpieczenia. Posiadanie ubezpieczenia jest sprawą indywidualną właściciela a urząd jedynie przypomina o obowiązku ubezpieczenia, jednak ani nikogo do niego nie przymusi ani nie ukaże. Od kar jest UFG.
Taką informację otrzymałem w WK, przechodziłem dokładnie taką samą drogę jak autor tematu i opisałem jak to w moim przypadku się potoczyło i wszystko zakończyło się bezproblemowo i bez żadnych kar.
- Pronar 82A
Jak masz dowód i tablice to wystarczy wykupić OC, pojechać na przegląd i można jeździć (ciągnik ponownie się pojawi w CEPIK), potem umowa z Tatą i idziesz do WK z 2 umowami i rejestrujesz na siebieheniek19902612 pisze: ↑wczoraj, 11:21 Jak zarejestrować taki ciągnik Ursus C360 z roku 1981. Posiadam do niego dowód rej. na mojego dziadka i tablice rejestracyjna.