C355 - tasmy hamulca ręcznego

Wszystko o naszych Ursusach
bastolino

C355 - tasmy hamulca ręcznego

Post autor: bastolino »

Dzień dobry,

Montuję zwolnice i mam nowe taśmy hamulca ręcznego. Tam jest tak mało miejsca i bardzo ciężko to złożyć a dodatkowo nowa taśma musi się dopasować. Proszę o informację:
- czy montujecie cały mechanizm ręcznego na gotowo bez zwolnicy i potem zakładacie zwolnice,
- czy montujecie do pewnego momentu, potem zwolnice i dokończacie montażu taśm przez otwory od góry,

Proszę podajcie info jak to montować.
tomasinho09

Re: C355 - tasmy hamulca ręcznego

Post autor: tomasinho09 »

Trzeba zmontować wszystko przed założeniem zwolnicy. Inaczej bardzo ciężko byłoby tam dojść, o ile to w ogóle możliwe. trzeba na maksa poluzować taśmę do wkładania zwolnicy i dobrze pilnować aby ona nie opadała przy zakładaniu, bo będzie blokować bęben.
bastolino

Post autor: bastolino »

Hej,

Założyłem i potwierdzam, że musi być wszystko zmontowane. Od góry nie ma możliwości założenia tego napinacza.
SzymonS

Post autor: SzymonS »

Ja w zetorze 5211 jak zakladalem zwolnice (z większych różnic, to śruba regulacyjna jest dłuższa, jest tulejka przez to, nie ma sprężyny od tego nita do taśmy), to tą tulejkę zdjąłem, zostawiłem na jednej nakrętce wszystko, pasem małym złapałem za taśmę i ją rozprężyłem. Włożyłem zwolnicę, wszystko założyłem tak jak powinno być, udarem dowaliłem (z umiarem) śrubę od regulacji, potem popuściłem i na razie jest dobrze, nawet muszę go podregulować teraz, bo słabo łapie. Więc tak, musisz najpierw wszystko złożyć praktycznie i dopiero zwolnica
ODPOWIEDZ