Kategoria prawa jazdy B+E

Wszystko odnośnie rejestracji, ubezpieczenia i innych formalności
Awatar użytkownika
marek

Re: Kategoria prawa jazdy B+E

Post autor: marek »

pzyga pisze: 30 kwie 2026, 22:07
marek pisze: 29 kwie 2026, 6:49
marek pisze: 09 lis 2022, 10:14 Różnica bardzo duża. T-dwie przyczepy i brak ograniczenie DMC zestawu. B+E jedna przyczepa i ograniczone DMC zestawu gdzie DMC pojazdu do 3.5 t i DMC przyczepy do 3.5 t.
W dalszym ciągu to nie prawda
Dla przypomnienia
https://www.allianz.pl/pl_PL/poradnik-u ... jazdy.html
bergman31

Post autor: bergman31 »

Damian88 A1 i A masz bezterminowe a A2 z określonym terminem ważności. Ciekawe co ustawodawca miał na myśli wprowadzając taki zapis, skoro kategoria A jest nadrzędna w stosunku do A2.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Czyli jeśli dobrze rozumiem, jakbym teraz zrobił sobie C, żeby prywatnie ciężarówką wozić sobie traktory na zlot, to co 5 lat jestem zmuszony to wszystko powtarzać? Bez sensu... Tzn rozumiem ten fakt, jeśli ktoś jeździ zawodowo. Ale w moim przypadku wiem, że nawet kurs na przewóz rzeczy nie byłby wymagany jakiś czas temu - to teraz coś się zmieniło w tym wypadku?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Damian88

Post autor: Damian88 »

Przy transporcie na potrzeby własne nadal nie jest konieczne więc wystarczyłoby samo prawo jazdy jeśli byś nie świadczył usług 🙂
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
bergman31

Damian88 proszę nie myl przewozu na potrzeby własne z przewozem na potrzeby prywatne (osobiste).
Przewóz na potrzeby własne dotyczy przedsiębiorcy, który przewozi towar, który wytworzył, kupił lub sprzedał. Dotyczy to naprzykład hurtowni, betoniarni, zakładów produkcyjnych itp.
Przewóz na potrzeby prywatne (osobiste) dotyczy osób prywatnych, którzy przewożą własny towar w celach prywatnych. Np. kolega Ursus kupił ciężarówkę, którą sam będzie prowadził, w celu transportu prywatnej kolekcji zabytkowych traktorów na zloty i wystawy lub przewozu podzespołów do odbudowy maszyn rolniczych.

P.S. Jak Ursus założy muzeum maszyn rolniczych, to wówczas będzie przewoził eksponaty w ramach przewozu na potrzeby własne, czyli jako przedsiębiorca.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2026, 20:07 przez bergman31, łącznie zmieniany 1 raz.
bergman31

Ursus pisze: 01 maja 2026, 22:04 Czyli jeśli dobrze rozumiem, jakbym teraz zrobił sobie C, żeby prywatnie ciężarówką wozić sobie traktory na zlot, to co 5 lat jestem zmuszony to wszystko powtarzać? Bez sensu... Tzn rozumiem ten fakt, jeśli ktoś jeździ zawodowo. Ale w moim przypadku wiem, że nawet kurs na przewóz rzeczy nie byłby wymagany jakiś czas temu - to teraz coś się zmieniło w tym wypadku?
Wymagań dotyczących wieku, kwalifikacji wstępnej i szkolenia okresowego nie stosuje się w stosunku do kierowcy pojazdu:
9. Wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób i rzeczy.

P.S. Nie wiem czy coś się zmieniło ostatnio, bo ostatnie szkolenie okresowe robiłem w 2022 roku.
Awatar użytkownika
qkohe155
Kontakt:

Post autor: qkohe155 »

Damian88 pisze: 01 maja 2026, 8:01 Ja robiłem w swojej karierze tylko A, B, C i C+E. Resztę widocznie dopisują
Czyli 19 lat nie mogłeś się legalnie poruszać traktorem z przyczepą?
bergman31 pisze: 02 maja 2026, 19:53 Damian88 proszę nie myl przewozu na potrzeby własne z przewozem na potrzeby prywatne (osobiste).
Przewóz na potrzeby własne dotyczy przedsiębiorcy, który przewozi towar, który wytworzył, kupił lub sprzedał. Dotyczy to naprzykład hurtowni, betoniarni, zakładów produkcyjnych itp.
Rozumiem, że jak rolnik kupi ciężarówkę by wozić swoje zboże, to to są już potrzeby własne?
Awatar użytkownika
Damian88

Post autor: Damian88 »

Czyli 19 lat nie mogłeś się legalnie poruszać traktorem z przyczepą?
Powiedzmy ze nie bylo mi to prawnie do szczescia potrzebne ;)
Ursus C-355M 1975, Zetor 6945 1982
bergman31

qkohe155 Każdy przedsiębiorca wykonujący przewozy na potrzeby własne jest zobowiązany uzyskać zaświadczenie na przewozy drogowe na potrzeby własne.

Rolnik posiadając gospodarstwo jest przedsiębiorcą.

Ale:

Obowiązek uzyskania zaświadczenia nie dotyczy przewozów drogowych wykonywanych:
- przez podmioty niebędące przedsiębiorcami, z tym że w przypadku działalności wytwórczej w rolnictwie dotyczącej upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt, ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego obowiązek uzyskania zaświadczenia nie dotyczy rolnika w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998 roku NR 7, poz. 25, z późn. zm.)

Przy czym, warto wozić ze sobą zaświadczenie o prowadzeniu gospodarstwa rolnego. Takie zaświadczenie można uzyskać w Urzędzie Gminy.

I jeszcze jedno. Rolnik nie ma obowiązku rejestrowania czasu pracy i odpoczynku na tachografie, w promieniu do 100km od bazy przedsiębiorstwa (od gospodarstwa). Wynika to z: Dodatkowy katalog wyłączeń zawarty jest w art. 13 Rozporządzenia nr 561/2006 i zwalnia z obowiązku przestrzegania przepisów kierujących:
b. Pojazdami używanymi lub wynajmowanymi beż kierowcy przez przedsiębiorstwa rolnicze, ogrodnicze, leśne, gospodarstwa rolne lub rybackie do przewozu rzeczy w ramach własnej działalności gospodarczej w promieniu do 100km od bazy przedsiębiorstwa.

I tu jeszcze jedno, co pewnie zainteresuje Ursus :

Zgodnie z art. 3 Rozporządzenie nr 561/2006 norm dotyczących czasu prowadzenia, przerw i odpoczynków nie stosuje się do kierujących:
i. Pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 t używanymi do niehandlowych przewozów rzeczy (inaczej: przewozów prywatnych).
pzyga

Post autor: pzyga »

marek pisze: 01 maja 2026, 8:30
Dla przypomnienia
I o czym ma to przypominać ? Bo nie pokrywa się z tym co napisałeś
ODPOWIEDZ