Dla przypomnienia
https://www.allianz.pl/pl_PL/poradnik-u ... jazdy.html
Wymagań dotyczących wieku, kwalifikacji wstępnej i szkolenia okresowego nie stosuje się w stosunku do kierowcy pojazdu:Ursus pisze: ↑01 maja 2026, 22:04 Czyli jeśli dobrze rozumiem, jakbym teraz zrobił sobie C, żeby prywatnie ciężarówką wozić sobie traktory na zlot, to co 5 lat jestem zmuszony to wszystko powtarzać? Bez sensu... Tzn rozumiem ten fakt, jeśli ktoś jeździ zawodowo. Ale w moim przypadku wiem, że nawet kurs na przewóz rzeczy nie byłby wymagany jakiś czas temu - to teraz coś się zmieniło w tym wypadku?
Czyli 19 lat nie mogłeś się legalnie poruszać traktorem z przyczepą?
Rozumiem, że jak rolnik kupi ciężarówkę by wozić swoje zboże, to to są już potrzeby własne?bergman31 pisze: ↑02 maja 2026, 19:53 Damian88 proszę nie myl przewozu na potrzeby własne z przewozem na potrzeby prywatne (osobiste).
Przewóz na potrzeby własne dotyczy przedsiębiorcy, który przewozi towar, który wytworzył, kupił lub sprzedał. Dotyczy to naprzykład hurtowni, betoniarni, zakładów produkcyjnych itp.
Powiedzmy ze nie bylo mi to prawnie do szczescia potrzebneCzyli 19 lat nie mogłeś się legalnie poruszać traktorem z przyczepą?