T-4K-14-A (1973) – wczesna wersja przed TZ4K14? Oryginał z dokumentacją – prośba o informacje

Ogólnie o ciągnikach
Pan_Barszczyk

T-4K-14-A (1973) – wczesna wersja przed TZ4K14? Oryginał z dokumentacją – prośba o informacje

Post autor: Pan_Barszczyk »

Witam wszystkich,

chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów o ciągnik T-4K-14-A z 1973 roku, który posiadam. Od dłuższego czasu próbuję znaleźć wzmianki o tym oznaczeniu, jednak praktycznie wszystkie informacje dotyczą już TZ-4K-14, a nie wcześniejszego T-4K-14-A.

Mój egzemplarz był kupiony w Polsce (Łódź) w 1974 r. i według mojej wiedzy jest w pełni oryginalny, poza wymienionym cylindrem (oryginalny cylinder i tłok po przegrzaniu zachowane).

Co istotne:

posiadam oryginalną instrukcję, w której występuje oznaczenie T-4K-14 / T-4K-14-A

mam maszynopis specyfikacji wyposażenia z 1973 roku (również T-4K-14-A)

ciągnik ma oryginalny lakier

zachowane są oryginalne reflektory (Zelmot – jak w Komarze)

oryginalny rozrusznik „Made in Poland”, identyczny jak na rycinach w instrukcji, chyba taki sam jak w ciężarówkach STAR.

filtr powietrza inny niż w TZ4K14: wersja „talerzowa”, z cylindrycznym filtrem papierowym pracującym w oleju (nie spotkałem go w późniejszych TZ)

W załączonych zdjęciach:

cały ciągnik

detale reflektorów

rozrusznik

strony instrukcji

maszynopis specyfikacji

filtr powietrza

Moje pytania do Was:

Czy ktoś spotkał się z oznaczeniem T-4K-14-A (nie TZ)?

Czy można to traktować jako wczesną serię / wersję importową, poprzedzającą standaryzację TZ-4K-14?

Czy znane są różnice wyposażeniowe pierwszych roczników (1972–1974), szczególnie w zakresie filtra powietrza i osprzętu elektrycznego?

Czy ktoś posiada katalog części zamiennych
lub dokumentację dotyczącą właśnie tej wczesnej wersji?

Zależy mi na zachowaniu ciągnika w pełnej oryginalności, dlatego każda merytoryczna informacja będzie bardzo cenna.
Jeśli potrzeba – mogę wrzucić kolejne skany dokumentów lub zdjęcia detali.

Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bergman31

Re: T-4K-14-A (1973) – wczesna wersja przed TZ4K14? Oryginał z dokumentacją – prośba o informacje

Post autor: bergman31 »

Prawdopodobnie jest to wczesna wersja, przejściowa z T-4k-10 na TZ-4k-14.
Pan_Barszczyk

Re: T-4K-14-A (1973) – wczesna wersja przed TZ4K14? Oryginał z dokumentacją – prośba o informacje

Faktycznie, filtr powietrza taki jak w t4k10. Tak samo hydraulika i rozrusznik
Fredrigez#9146

Post autor: Fredrigez#9146 »

Pomiędzy t4k10 byla jeszcze wersja t4k12. Ciezko o jakiekolwiek informacje dotyczące poszczególnych zmian modelowych. I sporo naszukałem sie informacji o 10 (aktualnie posiadam 3 szt). Z tego co widzialem oznaczenia literowe w 14 zależały tez od kraju eksportowego do jakiego byly wysyłane.
PanSimono

Post autor: PanSimono »

Zdjęcie z czeskiego katalogu gdzie widać ciągnik z oznaczeniem TZ-4K-14 i filtrem jak w T-4K-14. Moim zdaniem jest to jedna i ta sama wersja ciągnika i po prostu z jakiegoś powodu w pewnym momencie zmieniono oznaczenie co zdarzało się nie tak rzadko w różnych maszynach. I ta zmiana raczej nie była powiązana z żadnymi zmianami konstrukcyjnymi.

Obrazek
Fredrigez#9146

Jest w tym katalogu więcej opisu tego traktora? Mógłby kolega udostępnić? Ciekawi mnie jak wygladalo to wzmocnienie tylnej ramy do podlaczania urządzeń, ja nie dostrzegłem zmian miedzy 10 a 14.
PanSimono

Post autor: PanSimono »

Mam tylko to zdjęcie. Ale tam więcej nie ma raczej
Fredrigez#9146

KATALOG ZEMĚDĚLSKÝCH MECHANIZAČNÍCH PROSTŘEDKU 1. To skan z dokladnie tego katalogu niestety nie znam nikogo kto moglby nawet zakupic taki katalog dla sprawdzenia tych opisów. Ale jest tez zdjecie 12
Obrazek
Adasiek123

Post autor: Adasiek123 »

Cześć.Posiadam również traktorek T4k14A z roku 71.Twój ładnie zachowany.Tak jak piszecie,mają one ten płaski filtr powietrza.Co do oznaczenia,to mnie się wydaje że 14 w symbolu oznacza moc,nie kraj gdzie były sprzedawane.Jest to model pomiędzy T4k 10,zdaje się10-cio konnym,a TZ4 k 14,chociaż jak ktoś tu wspomniał że były też "dwunastki".Też o takim modelu słyszałem.Mocowanie podnośnika nie różni się od TZ-tki.Niestety u mnie nie zachowały się oryginalne lampy(były tylko skorupy),założyłem typowe ciągnikowe.Te tylne lampki pozycyjne masz te same co były u mnie.Nie wiedziałem że były też oryginalnie czerwone,mój jest też w oryginalnym malowaniu,ale niebieski,niebieskich widziałem już kilka Bardzo fajny traktorek,w sumie mam też TZ4k14 i jakichś tam wielkich różnic nie ma.
Clint44

Post autor: Clint44 »

Dzień dobry , od niedawna posiadam ten sam model z 1971 roku , niestety nie tak dobrze zachowany . Interesuje mnie czy byłaby możliwość uzyskania zdjęć lub skanów instrukcji i katalogu , pozdrawiam .
Obrazek
Pan_Barszczyk

Witam,
Chętnie wyślę zdjęcia lub skany, lecz niestety na ten moment nie ma mnie w kraju.
Będę w Polsce dopiero pod koniec lipca.
Myślałem żeby stworzyć archiwum na internet archive, lecz zrobienie skanów zajęłoby wiele dni (instrukcja ma kilkaset stron).
Chętnie wyślę konkretne schematy lub przed końcem lipca postaram się odpowiedzieć na pytania (troszkę już przy nim grzebałem).
W instrukcji są rysunki wszystkich systemów ciągnika z oznaczonymi numerami części.
Przepraszam za opóźnienie ale ostatnio cienko u mnie z czasem.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ