c-308 lub Dzik-2
Re: c-308 lub Dzik-2
Cześć wszystkim, słuchajcie chciałbym zaczerpnąć opinii ludzi którzy przerabiali silnik dzika pod simmeringi. Czy w ogóle warto to robić, jak to się z perspektywy czasu sprawuje, jaki to był koszt i przede wszystkim może jakieś namiary na sprawdzonych ludzi, zakłady którzy takich rzeczy się podejmują bo przyznam że u mnie w okolicy są jacyś dziwni ludzie byłem w różnych zakładach i nikomu tak naprawdę się nie chce tego robić, dlatego fajnie by było jak byście przy okazji podrzucili jakiś namiar
-
piorun1234
Przerabiałem temat aż w końcu wywaliłem oryginalny silnik, bo u mnie dochodziło jeszcze napawanie i roztaczanie pod łożysko. Kogo bym nie spodkał to każdy co miał Dzika lub co w straży pożarnej mieli motopompy z tymi silnikami , mówi że jak się nagrzał to silnik to był przepieron do odpalenia.
Sprawa wygląda tak że oryginalne żeliwne uszczelnienia są dobre jak są nowe a nowych brak. Regeneracja wału u Pana Marka ( gościa sprawdzonego jest na YT. ) to koszt 700 zl. Roztoczenie na wytaczarce lub na SIP-ie karterow 250 zł, na wał trzeba założyć pierscienie IR lub oryginalne przetoczyć. Jak masz do Rzeszowa blisko to ogarnę roztaczanie karterow w dobrej cenie jak znajdę czas.
PS Jak byś szukal tloka to mam nadwymiarowego i oryginalna nowa świece z PRL-u, dobra stara dorzucę w gratisie.
Sprawa wygląda tak że oryginalne żeliwne uszczelnienia są dobre jak są nowe a nowych brak. Regeneracja wału u Pana Marka ( gościa sprawdzonego jest na YT. ) to koszt 700 zl. Roztoczenie na wytaczarce lub na SIP-ie karterow 250 zł, na wał trzeba założyć pierscienie IR lub oryginalne przetoczyć. Jak masz do Rzeszowa blisko to ogarnę roztaczanie karterow w dobrej cenie jak znajdę czas.
PS Jak byś szukal tloka to mam nadwymiarowego i oryginalna nowa świece z PRL-u, dobra stara dorzucę w gratisie.
-
AdalbertuS
Dzień dobry,lxxx20 pisze: ↑01 wrz 2020, 17:19 Na obudowie masz oznaczone SW (światła) WZ (gaszenie), czyli do tej śrubki SW podłączasz przewód i ciągniesz go do przełącznika ( 3 pozycyjnego) następnie od tego przełącznika JEDEN przewód ciągniesz do drugiego przełącznika (takiego jak np w Rometach był do świateł długie/krótkie i klakson) i od tego przełącznika ciągniesz dwa(światła długie / krótkie) przewody do lampy. A DRUGI przewód ciągniesz do tego prostownika selenowego ( ja użyłem diody prostowniczej ) i od niego idziesz na aku. Chyba że zależy ci tylko na światłach to od tej śrubki SW idz na przełącznik a od niego na lampe
Remontuję Dzika po dziadku
pytane mam takie: czy można zmostkować dwie cewki świetlne, i przekierunkować prąd na światła, a do gaszenia bo jedna cewka w oryginale była do ładowania akumulatora a druga do zasilania świateł.
Natomiast mam pytanie skąd wyprowadzić i podłączyć kabel do gaszenia ciągnika. Moim zdaniem służy dedykowany przewód z cewki obwodu zapłonu.
Czy tak jak Pan pisze muszę jeszcze po zmostkowaniu wyprowadzić kabel z cewki WZ do zwarcia z masą.
Pozdrawiam serdecznie
Można a nawet trzeba tak jest w oryginale a zamiast selenu można dać diodę prostowniczą i będzie też ładować.
Nie, obie były do ładowania i do świateł, na kierownicy masz przełącznik którym wybierasz czy chcesz ładować aku czy światła.AdalbertuS pisze: ↑wczoraj, 11:33 bo jedna cewka w oryginale była do ładowania akumulatora a druga do zasilania świateł.
Z cewki zapłonowej masz tam wkręt gdzie przykręcasz kabel od świecy i wychodzi też kabelek który podłączasz tam na dole pokrywy i na zewnątrz podłączasz kondensatory a od wewnątrz musisz wziąć drugi przewód który ciągniesz na góre do wyjścia WZ. A potem podłączasz przewód do śruby WZ i ciągniesz przewód aż do przełącznika na kierownicy a drugi przewód od przełącznika do masy.