RE: zetor 25k pokrywa dodnośnika
- Jacek ze Skansena
Silikon i wystarczy. Jeśli chcesz to wstaw jeszcze uszcz4elkę papierową i wystarczy.
- Jacek ze Skansena
Wcześniej stosowałem paier i smar ale gdy były nierówności to trzeba było powtarzać lub wymienić na grubszą. Silikon załatwia wszystko. Posmaruj i składaj. Chwilę poczekaj z dokręcaniem i potem dociągnij. Silikon trochę stwardnieje i lepiej trzyma. Jednak jesli od razu dociągnies to napewno nie będzie źle.
proponuję w jakimś dziale ogólnym wątek uszczelkowy , napocznę coś sam , może zbiór doświadczeń i miejsc na zakup materiałów innym sie przyda
tylko zastanawiam się nad działem
ogólne w ciągnikach , moto-ogólne czy może warsztat ???
moze ten ostatni , choć opis działu jest inny - z samej nazwy mi wynika , że tam powinny się również znaleźć tematy naprawcze , sposoby na rzecy niemozliwe , ... dotyczące rzeczy przydatnych w roznych urządzeniach - jak sądzicie ??
tylko zastanawiam się nad działem
ogólne w ciągnikach , moto-ogólne czy może warsztat ???
moze ten ostatni , choć opis działu jest inny - z samej nazwy mi wynika , że tam powinny się również znaleźć tematy naprawcze , sposoby na rzecy niemozliwe , ... dotyczące rzeczy przydatnych w roznych urządzeniach - jak sądzicie ??
Zdecydowanie dział Warsztat
Zaraz zmienie opis tego działu 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
biegnę napoczynać , to mi wychodzi najlepiej 

Jeśli chodzi o pokrywę podnośnika to ja robie jeszcze tak troche po staroświecku. Wycinam uszczelkę i stosuję czerwony klej do uszczelek. Bardzo dobrze uszczelnia. Jedyną wadą jest to, że trzyma za dobrze i przy ponownym rozbieraniu cała uszczelka rwie się pozostawiająć nierówną powierzchnie, którą trzeba oczyścić przed ponownym założeniem nowej uszczelki.
- Jacek ze Skansena
Tak też można ale silikon jest tańszy i lepiej schodzi ta fakt. Można tak i tak.
Racja najdroższy jest tu niestety dobry papier do uszczelek, bo tuba kleju to niecałe 5 zł.
nie chciałbym wchodzić w drogę SUOERMODOM , ale napiszcie te uwagi w wątku uszczelkowym bo tam pustką wieje - widać się uszczelniło 

Zgadza się - niech każdy swoje uwagi odnośnie uszczelniania przeniesie TUTAJ - a ten temat za kilka dni skasuje.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...