Zetor 25K - przebieg remontu
RE: Zetor 25K - przebieg remontu
No ruszy się coś, ruszy mam nadzieję 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- Szczepan-1990
Pokłony Panowie! Oto rodzi się nam praktycznie nowy silnik
Gratki i powodzenia w składaniu!

Jeszcze jakby ktoś był zainteresowany to przy okazji podam dane sklepu w Kaliszu:
"Traktor" s.c. T. Rudowicz & W. Rudowicz
ul. Wrocławska 203, 62-800 Kalisz
tel: (062) 766 76 08
Ceny:
- zestaw naprawczy (tuleja, tłok, sworzeń, pierścienie, oringi) - 320 zł/szt.
- uszczelka pod głowicę, miedziana - 46 zł/szt.
Przesyłka to ok. 50 zł.
"Traktor" s.c. T. Rudowicz & W. Rudowicz
ul. Wrocławska 203, 62-800 Kalisz
tel: (062) 766 76 08
Ceny:
- zestaw naprawczy (tuleja, tłok, sworzeń, pierścienie, oringi) - 320 zł/szt.
- uszczelka pod głowicę, miedziana - 46 zł/szt.
Przesyłka to ok. 50 zł.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
a jak u Ciebie wygląda panewki na wałku rozrządu , szklanki popychaczy , oraz sam wałek ?
Na wałku rozrządu tulejki są. Oki wszystko jest. W sumie w silniku nic więcej nie mamy do roboty. Planowanie głowicy jeszcze zostało.
Wałek atakujący wyjęty. Trzeba jednak i tak rozpoławiać, bo łożysko wałka sprzęgłowego nie jest idealne

Wałek atakujący wyjęty. Trzeba jednak i tak rozpoławiać, bo łożysko wałka sprzęgłowego nie jest idealne

- Szczepan-1990
Zęby tez nie idealne ale jeszcze 'pokwiczą' trochę 

moim zdaniem wymiana - ja bym tego nie składał
a jeżeli na tymczasem - to max ilość podkładek - żeby przesunąć walek do tyłu skrzyni max na części trybu które nie pracowały
na chwilę pomoże - ale nie do ciężkiej roboty
a jeżeli na tymczasem - to max ilość podkładek - żeby przesunąć walek do tyłu skrzyni max na części trybu które nie pracowały
na chwilę pomoże - ale nie do ciężkiej roboty
No nie wiem - tato ocenił wałek na całkiem dobry to raz. Dwa - roboty to on żadnej nie będzie widział 

- Jacek ze Skansena
Ten wałek na pewno jest dobry. Te kilka lekkich draśnięć to nic. Franek ma rację. Jak zwykle zresztą w takich sprawach.
no każdy działa wg własnego uznania , ale jak ząb uszkodzony i przebarwienie widać termiczne - to tam już to miejsce słabsze jest dużo
ale jak przesunie się ten wałek na tył - to te zęby są na końcu na tyle ostre w porównaniu do tej " świeżej " części która zacznie dopiero pracować , że na razie nie będą wcale brały udziału w pracy - i to może być jedyny ratunek
tak sądzę
a co do roboty - to w zasadzie wystarczy włączyć 6 i podgazować - już słychać wycie albo nie , źródło tego "śpiewu" to głównie atak - na marginesie nawet czasem głośniejszy gdy jest inny wałek i inna zębatka dyfra - nie od kompletu - a były różne i nie wiem jak je pokompletować żeby dobierać pary gdyby trafila się możliwość wzięcia pojedynczych kawałków gdzieś
ale jak przesunie się ten wałek na tył - to te zęby są na końcu na tyle ostre w porównaniu do tej " świeżej " części która zacznie dopiero pracować , że na razie nie będą wcale brały udziału w pracy - i to może być jedyny ratunek
tak sądzę
a co do roboty - to w zasadzie wystarczy włączyć 6 i podgazować - już słychać wycie albo nie , źródło tego "śpiewu" to głównie atak - na marginesie nawet czasem głośniejszy gdy jest inny wałek i inna zębatka dyfra - nie od kompletu - a były różne i nie wiem jak je pokompletować żeby dobierać pary gdyby trafila się możliwość wzięcia pojedynczych kawałków gdzieś
Z używanych nigdy nie dobierzesz koła talerzowego i atakującego z używanych.
Bez komentarza...

Dodatkowa porcja fotek

Bez komentarza...

Dodatkowa porcja fotek

- Janusz1959
Mylsz się Ursus, można dobraci pod warunkiem że moduł będzie ten sam.Chodzi o ewolwęte zęba i skos.Skrzynia nie wygląda żle. Robiłem skrzynie gdzie wszystkie łożyska były rozwalone, łącznie z pochwami.
Ale jeśli koło talerzowe i atak są używane to ciężko jest dobrać np. do zużytego koła talerzowego również zużyty atak, aby dobrze chodziły.
- Janusz1959
Ten atak z fotki jeszcze sporo po pracuję,koła skośne po łuku zużywają się inaczej.Nie będzie chodził ani glośniej ani ciszej, atak,koło talerzowe, żwotności będzie inna.Aby moduł się zgadzał.
tylko , że te róznice w atakach są na tyle małe, że na oko nie ciężko dobrać , a oznaczeń nie znalazłem które by pomagały w parowaniu
chyba , że ktoś zna sposób ??
może jakby odbić na kalce technicznej zębatkę z wałka - powinien wyjść dokładnie wzór talerza ??
chyba , że ktoś zna sposób ??
może jakby odbić na kalce technicznej zębatkę z wałka - powinien wyjść dokładnie wzór talerza ??
- Janusz1959
W zetorze 25 nie ma znaczenia dokładne pasowanie,bo talerz jest obsadzony na wałku i duże obciążenie odkształca, co innego łożyska. Ale tam ich nie ma.
P.S. Kolejny raz zwracam uwagę na poprawną pisownię. Polecam Firefoxa 2.0 z wbudowanym słownikiem - Ursus
P.S. Kolejny raz zwracam uwagę na poprawną pisownię. Polecam Firefoxa 2.0 z wbudowanym słownikiem - Ursus
Kolejna porcja fotek 
Czy to wyjście "na dół" to na napęd kosiarki? Ma ktoś może u siebie tą przekładnie? Albo jakiś rysunek dokładny, fotkę z neta? Chętnie zobaczyłbym jak to wygląda.

Część wybranej garściami mazi pełnej opiłek metalu mam zachowane w słoiczku
Tato mówi, że czegoś takiego nie widział nigdy.

Czy to wyjście "na dół" to na napęd kosiarki? Ma ktoś może u siebie tą przekładnie? Albo jakiś rysunek dokładny, fotkę z neta? Chętnie zobaczyłbym jak to wygląda.

Część wybranej garściami mazi pełnej opiłek metalu mam zachowane w słoiczku

- Janusz1959
Jest to napęd do kosiarki i nie tylko, obroty 1430 na minutę.
A co jeszcze można było tym napędzać? Ja słyszałem tylko o kosiarkach.
- Jacek ze Skansena
Jak potrzebujesz takie coś to u mnie leży.