Zetor K 25 wymiana olejów

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

Zetor K 25 wymiana olejów

Post autor: Deleted_User »

Witam !
proszę o pomoc jak parwidłowo wymienić olej w silniku i skrzyni biegów i podnośniku jak wymienić ewentualnie oczyscić filtry
Awatar użytkownika
rafal

RE: Zetor K 25 wymiana olejów

Post autor: rafal »

Sprawa jest dośc prosta. Olej wypuszcza się gdy silnik jest jeszcze ciepły przez otwór spustowy, który znajduje się na dole misy olejowej. Odkręcamy korek kluczem. Olej z filtra olejowego spuszczamy dolnym korkiem spustowym. Wskazane jest oczyścic wkład filtra. Głowny filtr odkrecamy trzema śrubami od góry. Następnie powinna odskoczyc częsc dolna - kielich. Tam w srodku znajdują się talerzyki czyszczące " nawelczone na rurkę jest to tak zwany wkład. Po wyjeciu nalezy połozyc go w naczyniu i pozwolic na spłyniecie oleju. Przy wyjmowaniu trzeba uważac żeby nie zgubic spręzyny , która znajduje się pod wkładem na dnie kielicha. Ona od dołu ustala położenie wkładu.
Następnie zanurzamy wkład w naczyniu z naftą. Po odmoknięciu wkładu nalezy wymyc go pędzlem w nafcie.
Po oczyszceniu wkłądu wkładamy go do kielicha i dokręcamy od góry do pokrywki tymi trzema śrubami.
Zalewanie olejem jest równie proste. Przez boczny wlew po lewej stronie ciągnika. Do Zetorka z żebrowaną miską powinno wejśc 8,2 litra oleju. Stara szkoła zalecała przed głównym zalaniem wrowadzic do miski olejowej , olej wrzecionowy celem przepłukania silnika. Silnik miał pracowac na nim około 5 minut lub należało 15 minut obracac korbą, następnie należało go spuścic.
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

A właściwieto dlaczego z ciepłego silnika się spuszcza olej, możecie mi wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Post autor: Szczepan-1990 »

Olej jak jest ciepły to jest rzadszy i łatwiej go zlać. Hubert, łatwiej ze szklanki wylać wodę czy kisiel? :)
Awatar użytkownika
hubert

No wiem wiem, wodę, ale wydawało mi się, że z olejem to obojętnie i zawsze spuszcząłem z zimnego, a czyściłem ropą, bo wrzecionowy to teraz trudno dostać!;);)
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Czy trudno...teraz chyba nazywa się Emulgol ten olej. Gęstość oleju łatwo zauważyć w stanie zimnym w skrzyniach biegów, chodzą po prostu ciężko.A po nagrzaniu płynnie, miło i tak jak powinno być :)
Awatar użytkownika
hubert

No możliwe, ja zawsze jak spuszczam olej to wlewam 5 litrów ropy do skrzyni korbowej i kręcę korbą, rozrusznikiem 30 min, przekręcając szczelinowy filtr oleju, póxniej spuszczam rope, czekam chwilę, kręce jeszcze na sucho, zeby ropa wykapała z przewodów olejowych i póxniej olej i już!
Awatar użytkownika
hubert

O nawet o tym nie pomyslałem, dobrze mówisz, musze to pamiętać!
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Czy wy chłopaki nie macie co robić przy tym spuszczaniu oleju?
Awatar użytkownika
hubert

Ja wolę zawsze przeczyścić, zawsze pewniejszy jestem, wiesz kanały są w bloku to dojść nie idze, a tak ropa, wszytko wyżre!
Awatar użytkownika
Szczepan-1990

Ja odkręcam korek spustowy oleju na gorącym silniku, ściągam odmę i psikam kompresorem i wydmucha wszystko w moment a nie papram się z żadną ropą ani niczym innym.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Nie no super sprawa. Czy tak robisz co wymianę? To sporo roboty jest.
Awatar użytkownika
hubert

No odbry patent, ja u siebie w S-15 to co 150-200 mth, mam zeszycik i sobie zapisuje ile pracował kiedy, a czyścić to tylko 15-30 min pokręce korbą i filtrem szczelinowym i blysk w środku rzeczywiście!
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

No nie teraz to już przesadziłeś. Co 100 litrów ropy robisz wymianę oleju???
Awatar użytkownika
hubert

Ja kupuje zawsze DIESLA 20L i jeżdże, jak przejeżdże z 250L to filtr wymieniam paliwa, bo wiadomo, trzeba. Z pola też mnie nigdy nikt nie ściagał bo jak się coś dziło to albo udało mi się zjechać, albo stawałem pod garażem, tzn. miałem poprostu szczęście!:bigrazz::bigrazz:
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Jeśli na rok ci starcza 100 litrów paliwa to inna sprawa. I tak cię podziwim. To są koszty a olej prawie nie tknięty.
Awatar użytkownika
hubert

No, mało jeździsz chyba, albo lekka robota, mało gazu dodajesz, ja to wyciskam ze swojego wszytko, ale chyba lekko od tematu odjechaliśmy:uhoh::uhoh::uhoh:
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Koledzy wracamy do tematu ;)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Witam ! Panowie dzięki za podpowiedzi ale jedno pytanko w moim zetorku są dwa filtry olejowe, rozmawiałem z takim starszym panem podpowiedział mi żw wymiana ma pzrebiegać tak jak opisaliście jednak uruchomoenie silnika po napełnieniu filtrów i odpowietrzeniu pzre kręcenie korba po zalaniu olejem silnika.
Jedno pytanko czy wszyscy płuczą silniki ropą. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Nie nie wszyscy. Jak umyjesz silnik w środku to olej jest jasny a tak czarnieje szybciej. Można tak i tak. Lepiej przepłukać ale ja tego tez nie robię.
ODPOWIEDZ