Ursus C-45 - "Historia narodzin" niekrótka i jeszcze nie sko
- agrotechnik
RE: Ursus C-45 - "Historia narodzin" niekrótka i jeszcze nie
To musiał to być skomplikowane. Ciekawe jak sobie radziły z wiązałkami i innymi maszynami z WOM.
- Ursus c-325
W jednej z Polskich Kronik Filmowych, opowiadającej o nowej maszynie - ścinaczu do zielonek Orkan, Ursus C-45 pracuje z nim. Konstrukcja z końca lat 40 współpracuje z produkcją lat 60. Niesamowicie to wygląda.
Czemu miałby sobie źle radzić?
Masz tą kronikę może??
Masz tą kronikę może??
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ten WOM jest tak masywny ,że chyba niezniszczalny - jak wstawię fotkę ze zdjętą podłogą - będzie widać - dziś znów za ciemno jest już
- Deleted_User
Kórcze szkoda bo ok. 4lata temu mój znajomy mieszkający 6 km ode mnie miał C-45 i na chodzie wszystko cykało jak w nóweczce tylko go sprzedał na złom za 500 zł i miał jeden jedyny problem troche paliwo ciekło a stał pod gołym niebem bo miał jedną szopę w której były krowy teraz to się rozbudowałi kupił se C-360.A za taką cenę to bym go kupił i przypominaam wszystko na chodzie jedyny wkład to ten wężyk nowy lakier no i może oleje.
- agrotechnik
Za 500 zł??? C45 jest wart więcej. A co do orkana to czemu nie, orkan potrzebuje minimum 40 km żeby działać, to czemu c45 miałby se z nim nie poradzić??
- agrotechnik
Niezłe. Teraz dokładnie widać ten WOM.
No no jest ciekawie
- Mateusz Rogowski
Ja tam tylko gartuluje zaparcia przy dwóch projektach. Mnie juz zatary silnik od Bocka pokonał... 

powoli do przodu
wczoraj udało mi się nabyć nowe , nie obijane jeszcze tarcze sprzęgła bombajowe + nowe okładziny sprzegła - oryginały , taśmę hamulca sprzęgła + nowe okładziny taśmy hamulca sprzęgła - też oryginały
kosztowało trochę , ale nówka to nówka
i drapię bombaja szpachelką i nożem , żeby pozbawić go warstwy brudu dookoła skrzyni biegów - ze 2 wiadra już odskrobałem przylepionej gliny zmieszanej wyciekami oleum
Mateusz - napisz na PW co Cię pokonało właściwie , i ze szczegółami ,może ja wpadnę na jakiś pomysł ?
wczoraj udało mi się nabyć nowe , nie obijane jeszcze tarcze sprzęgła bombajowe + nowe okładziny sprzegła - oryginały , taśmę hamulca sprzęgła + nowe okładziny taśmy hamulca sprzęgła - też oryginały
kosztowało trochę , ale nówka to nówka
i drapię bombaja szpachelką i nożem , żeby pozbawić go warstwy brudu dookoła skrzyni biegów - ze 2 wiadra już odskrobałem przylepionej gliny zmieszanej wyciekami oleum

Mateusz - napisz na PW co Cię pokonało właściwie , i ze szczegółami ,może ja wpadnę na jakiś pomysł ?
No to pięknie. Ja pamiętam ile syfu na naszym Zetorku było - a co dopiero na Bombaju 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- agrotechnik
No właśnie, do zetora 25 można jeszcze łatwo znaleźć części, albo zamienniki, ale do bombaja, jeszcze do tego oryginały?? Skąd je skombinowałeś??
dorwałem od człowieka , który handlował , a teraz wyzbywa sie ostatnich zapasów - rodzynki pozostawił na koniec , ale cena też jak za stare dobre roczniki wina 

- agrotechnik
Pewnie po 1000 zł za komplet...
aż tak źle nie (w końcu to może żona czytać jak sie uprze mnie tu znaleźć)
- agrotechnik
To jakieś 200 zł.:smilewinkgrin:
1wszym razem byłeś znacznie bliżej 

- agrotechnik
To na wszelki wypadek, jakby żona zobaczyła ukradkiem, jakby cię pogoniło do toalety.:smilewinkgrin:
A oto demontażu kolejny krok

widok trybów w skrzyni - to chyba nie ma prawa sie zniszczyć

półka na esa którą odkręciłem waży tyle , że we 2 ciężko było nam przemieścić ją po podłodze
będzie służyć jako kowadło
pomysłodawca projektu jako uszczelkę zastosował wykładzinę podłogową - linoleum chyba
myślę, że choć jest niezniszczona ,już jej nie użyję
ILE może ważyć ta skrzynia - w takim stanie jak jest teraz ??

widok trybów w skrzyni - to chyba nie ma prawa sie zniszczyć

półka na esa którą odkręciłem waży tyle , że we 2 ciężko było nam przemieścić ją po podłodze
będzie służyć jako kowadło
pomysłodawca projektu jako uszczelkę zastosował wykładzinę podłogową - linoleum chyba
myślę, że choć jest niezniszczona ,już jej nie użyję

ILE może ważyć ta skrzynia - w takim stanie jak jest teraz ??