stary młynek

Widziałeś jakąś starą nieużywaną maszynę lub traktor? Może jest na sprzedaż?? Pisz - może uda się ją uratować
Awatar użytkownika
Deleted_User

stary młynek

Post autor: Deleted_User »

Witam!
Czy ktoś potrafi coś powiedzieć na temat starego młynka, który stoi w stodole mojej babci? Na boku ma numer 16206 i napis S. Davidsohn, pod tym jest napisane Hoben..za (środek nieczytelny). Ma ozdobne wykończenia, kiedyś "chodził" na korbkę. Jestem ciekawa z którego roku pochodzi i ile jest wart. Muszę coś z nim zrobić, bo stodoła jest rozbierana i niedługo młynek znajdzie się w piecu babci :smilewinkgrin:
Awatar użytkownika
piotr31

RE: stary młynek

Post autor: piotr31 »

Zamiast do pieca oddaj gratis kolekcjonerowi:D
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Hanna a skąd ty jesteś bo wstydziłaś się napisać w adresie.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Mieszkam w kuj-pom, ale to nie ma znaczenia. Zdaje mi się, że trafiłam na stronkę pasjonatów, dlatego liczę, że ktoś odpowie na moje pytania. W tzw. internecie nic nie znalazłam na podstawie danych, którymi dysponuję. Pewnie zbyt mało wiem na te tematy. Mam nadzieję, że Wy macie więcej źródeł wiedzy i ktoś się ze mną podzieli informacjami na temat babcinego młynka :|To jest wialnia - sama do tego doszłam:smilewinkgrin:
Awatar użytkownika
C360-3P

Post autor: C360-3P »

Zgadza się to strona pasjonatów tego co było a nadal budzi podziw.Te opisy za wiele nie mówią
na pewno ma ktoś z nas taki młynek.zamieść jakieś zdjęcia a sprawa na pewno się rozwiąże .jeśli
jest w dobrym stanie to nie pozwól zniszczyć takiej maszyny.A chętni na taką maszyne czekają
tylko daj słowo.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Deleted_User

Nie było mnie, bo grzebałam w stodole ;) Ale warto było, znalazłam jeszcze śrutownik, sieczkarnię i jakiąś machinę do podnoszenia powalonych drzew. Oprócz tego tonę złomu rolniczego - jakieś części od wozów, kosiarek siewników, łańcuchy itp. Jutro spróbuję dać tu zdjęcia moich skarbów. Na dzień dzisiejszy myślę, że młynek pochodzi z XIX w., a reszta XX. Ciekawa jestem, co Wy powiecie na temat tych maszyn. Do jutra ;)

Witam!
Oto fotki skarbów ze stodoły:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek ObrazekSorki, za duża rozdzielczość czy cóś i źle się ogląda.
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Taką sieczkrnie kiedyś miałem... Piękne sprzęty...
Awatar użytkownika
rafal

Post autor: rafal »

Piękne eksponaty, Hanna tylko nie do pieca. Tu na pewno znajda się chętni , którzy zaopiekują się tymi maleństwami.
W przypadku młynka jak i wielu tego typu małych maszynek z XIX i poczXX w. problemem jest odnalezienie producenta, gdyż było ich naprawdę monogo. Niektóre firemki to były małe manufaktury o znaczeniu lokalnym a niektóre to duże fabryki o masowej produkcji. Aby donalesc takiego producenta dobrze było by odnalesc w napisach na maszynie miasto w którym produkowano te narzędzia. Następnie o ile jest to miasto, które posiada archiwum i muzeum można by odszukac ślad producenta.
Awatar użytkownika
piotr31

KOLBERG taki napis jest na mojej wialni
Awatar użytkownika
rafal

no to Kołobrzeg , trzeba uderzyc do muzemu miejskiego, tam powinni coś miec w archiwalnch dokumentach o ile się zachowały w czasie oblężenia w 1945r.
Piotr to by się zgadzało, ty mieszkasz w okolicy Kołobrzegu, to tam coś musieli produkowac.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Co Wy z tym piecem? Przecież jestem tu właśnie dlatego, że nie chciałam oddać młynka do pieca :bigrazz: Jest już przeniesiony w bezpieczne miejsce :bigrazz: A tak apropos, to chyba trafiłam w końcu na jakiś ślad, jutro doszlifuję sprawę, sprawdzę i wtedy podzielę się nowinami. Dobranoc :sleep:
Awatar użytkownika
rafal

Piotr a masz może nazwę producenta gdzieś na tej wialni?
Hanna to czekamy na info co to za ślad?
Awatar użytkownika
piotr31

NR 14048 PAUL GRAMS KOLBERG
Awatar użytkownika
Deleted_User

Cześć chłopaki!
Trochę dziwnie być jedyną babą na forum, ale cóż :uhoh:
Wczoraj byłam pewna,że rozgryzę swoją wialnię do ostatniej deski, ale to nie takie proste po stu latach. Moje śledztwo wykazało, że pochodzi ona z Inowrocławia (napis na dole to Hohensalza, czyli Inowrocław pruski). Koniec XIX w. w Inowrocławiu to Fabryka Maszyn Rolniczych "Głogowski i syn". Niestety nie taka nazwa figuruje na mojej wialni, ale okazało się, że fabryka sprzedawała w hurcie i detalu maszyny sprowadzane z zagranicy. Zatem pan S. Davidsohn zrobił wialnię gdzieś na zachodzie i tu się ślad urywa. Aż tu nagle znalazłam jedyne zdjęcie mojej wialni w necie na stronie Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Oczywiście zaraz zadzwoniłam, ale okazało się, że choć wialnia identyczna, to pochodzi z Unii Grudziądz (być może "Głogowski" sprowadzał dla nich również sprzęt).
Awatar użytkownika
C360-3P

Post autor: C360-3P »

nie dziwne że jedna.rodzynki sa jak najbardziej wskazane.Gratuluje śledztwa jestem pełen podziwu
dla twojej dociekliwości.A swoja droga ja mam identyczną ale w moim wypadku brak jakichkolwiek
oznaczeń .ale cały czas ją użytkuje i jest identycznie przerobiona na silnik. chodzi o to kolo rowerowe
zamiast korby i przekładni.Znajomy uratowal przed "piecem" i mnie podarował.Chciał bym mieć więcej
takich znajomych.
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

"
Trochę dziwnie być jedyną babą na forum, ale cóż
"
Ależ witaj droga Hanno. Z tego co słyszałem to Panie raczej wolą taki układ.
Twoja dociekliwość jest jak najbardziej na miejscu. Maszyny które prezentujesz są dość powszechnie spotykane, ze względu na prostotę i niską cenę, takiego, czy innego producenta, dostępne były w każdym gospodarstwie. Dlatego też myślę,że dzisiaj trudno byłoby uzyskać jakieś duże pieniądze za nie. Chyba, że za jakiś wyjątkowy sygnowany egzemplarz takiej wialni, czy sieczkarni. Moim zdaniem oddanie komuś, za opiekę i ochronę przed spaleniem jest bardzo słusznym uczynkiem.
Mnie osobiście zainteresowało to ostatnie zdjęcie. Jakieś skrzydło z dziurkami. Co to jest. Prosze o informacje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Jedyną to nie jesteś Hanno nie martw się;) A okazy rzadkie i ładne... Nie moge uwierzyć, że twoje śledztwo, przez te kilka dni tyle wykazało;)
Awatar użytkownika
rafal

Hanna, jeszcze jednen problem z określeniem: kto to wyprodukował to metody ówczesnych handlowców. W XIX wieku wielu " dystrybutorów " sciagało sprzet i nanosiło na niego swoje sygnatury , nazwy etc. Mogło to się odbywac przez zsciągnięcie maszyny w całosci lub w elementach. Tak np zaczynał Hipolit Cegielski, zasadnicze lelementy były improtowane a reszta produkowana na miejscu.
No robi się ciekawie, ciekawie .
Awatar użytkownika
piotr31

Co do jedynaczki to jest jeszcze Balbina choć się nie pokazuje Zgadzam się z Rafałem Teraz też produkt wykonany w POLSCE W100procentach a napis made in GERMANY :@
Awatar użytkownika
Deleted_User

Dzięki za uznanie:D
Taka jakaś już jestem, jak mi się coś w głowie zalęgnie to koniec. Ale muszę z tym skończyć, bo Święta idą, a ja zamiast ze ścierką po domu latam między stodołą a kompem. Mąż powiedział, że mnie spakuje i eksmituje do tej stodoły :lol:
Uwielbiam starocie, ale mniejsze, domowe, np. monety, porcelanę, meble itp. Średnio pasjonuje mnie coś tylko dlatego, że jest stare. Najlepsze jest właśnie odkrywanie historii - mieć coś starego i wiedzieć o tym jak najwięcej (skąd, gdzie, kiedy, od kogo)C360-3P Czy Twoja wialnia jest naprawdę iden-, identyczna?

WHAR Skrzydło z dziurkami to podobno "masa" (ale to może by określenie z jakiejś gwary). Służyło to coś do podnoszenia powalonych lub ściętych drzew.

RAFAL Twoje podpowiedzi są naprawdę użyteczne i pomagają sporo wyjaśnić. Dzięki!

PIOTR31 Moim zdaniem, Balbina to też facet.
ODPOWIEDZ