Witam
Jest to ój pierwszy post na tym forum serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę wytrwałości w pracach renowacyjnych Waszych maszyn. Jednocześnie proszę o pomoc gdyż niedawno zostałem wŁaścicielem ciągniczka Gutbrod jak na foto wprawdzie napis na masce jest inny, ale po jej odnowieniu nie miałem innego. teraz jest sprawny , ale nie mam do niego żadnych narzędzi, chodzi mi przede wszystkim o pług. Jaki pług mam do nieg podłączyć nie wiem na zdjęciach jest tył, ale jak umocować pług? i jaki ma być?. Proszę o pomoc.
Ciekawy masz w nim podnosnik. Jaki tu jest silnik ? Diesel czy benzynka? Mam dobre zdanie o wyrobach Godbrota.
Wielkośc pługa to napewno będzie coś z 1 skibowych takie jak stosowane są w czeskich TZ4K albo jugosławiańskich TV-525.
Z tego co widzę to dolne ramiona podnośnika są jakoś wyciągnięte do góry. Wydaje mi się że powinny byc zaczepione w tych dolnych punktach na wysokości mostu. Brakuje tu jeszcze zaczepu do mocowania 3 punktu- śruby rzymskiej.
GUTBROD to traktor niemiecki, było dużo modeli mikrociągników - ten to ma silnik benzynowy 12PS, jednocylindrowy, podnośnik jest ręczny, ale może źle jest przymocowany. Co robić może ktoś podpowie Poproszę o zdjęcie pługa jaki by tu zastosować
Tak tylko nie chciałbym nic dorabiać i mieć oryginał przecież tym napewno można było orać. Zresztą i tak nie wiem do czego i jak te cięgna trzeba by przyczepić. MOC TO 13km
Wygląda na to , że bez przeróbek o których mówi Władymirec nie obejdzie się. Ten oryginalny pług to jest nietypowe rozwiązanie mocowania i wątpię żebyś w Polsce znalazł taki pług. Na pewno bez przeróbki nie zamocujesz żadnego z pługów od ciagników ogrodniczych mocowanego na trzy punktowy układ.
Witam kolegę posiadacza sprzętu gutbrod. http://www.gutbrod-freunde.com/
Oto link dla ciebie. Pełno info o wersji 1050. Wpisz w google gutbrod 1050 lub gytbrod kleine sclepper. Pełno wyników. Ja szukałem info o gutbrod t120 w systemie terra. Mam taki. http://www.einachser-freund.de/Anleitungen.html
A ten gość za 10 euro wyśle ci serwisówkę. Na ebay.de się wystawia. Jak znasz niemiecki to pisz do niego, ja bym też reflektował na serwisówkę do gutbrod t120.