ustawianie kąta wtrysku zetor 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
malutkipio

ustawianie kąta wtrysku zetor 25

Post autor: malutkipio »

Witam. Gdzie dokładnie mierzy się ten kąt 30 stopni? Bo nie moge sobie proadzić ze swoja maszyna,
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: ustawianie kąta wtrysku zetor 25

Post autor: drandrzej »

jak odkręcisz w skrzyni pośredniej takie okienko prostokątne po prawej - zobaczysz przez nie koło zamachowe , docisk i metalową strzałkę z blachy - na kole są kreski z opisem na które wskazuje strzałka
malutkipio

bo ja słyszałem że coś na przeciw wagach się mierzy.Dalej nie moge sobie poradzić z ustawieniem tego kąta rozrządu. Na kole zamachowym nie mam żadnych znaczków a ni zadnej strzałki.Obrazek

jak tu sie mierzy ten kąt? czy ktoś mógłby mi zaznaczyć?Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Malutki a co za fotki ty wstawiłas. To nie to okienko o którym ci Andrzej pisał. Szukaj innego. Od sprzęgła.
malutkipio

a to w tym okienku się nie ustawia kąta rozrządu? Bo ja słyszałem że w tym
malutkipio

Wielkie dzięki. teraz to juz napewnio sobie poradze w ustawianiu.
A pierwszy tłok to jest który tan od koła zamachowego czy od chłodnicy?Znalażlem znaki na kole w mojm zetorku 25T dopiero jak rozebrałem silnik i wyciągnołem koło zamachowe. ale znaki są na górze koła i jest tylko 0 i 15 czy to znaczy że rozrząd ma być ustawiany na 15 stopni??
Awatar użytkownika
Janusz1959

Post autor: Janusz1959 »

W Zetorze nie ma ustawien tak jak w inych traktorach ,ustawiasz tylko na znaki jakie są na kołach zębatych wału i rąrządu znak w znak jest to ustawienie fabryczne. Wałek rąrzodu ma krzywki zaworów i pompy wtryskowej,a ponieważ pompa jest napędzana krzywkami nie ma jak regulowaci.

Jeszcze jedno fazy wtrysku są od 15 stopni, wtrysk trwa do5stopni po.
Awatar użytkownika
Janusz1959

Były dwa typy silnika ,rózniły się moco jeden miał 24kM drugi 26kM ,technicznie to kołem zamachowym 1 ważyło 150kg 2 ważyło 75kg to więm na100%,miałem zetora który mniał 15stopni ,pewnie były i 30 stopni.Sprostowanie 5 stopni przed.Literatura podaję od 15do 30 stopni.Przestawic można ale zmnienia się fazy rożądu.
malutkipio

Moje koło waży 150kg czyli jest od silnika mniejszej mocy? i ma mieć kąt na 15 stopni??
Awatar użytkownika
Janusz1959

Po wadze koła jest to bocian, takie samo było u mnie .Próbowałem wszystkiego z wtryskiem, nie pomogło przestawiałem wtrysk od 35 do około 10 stopni . Problem w tym że zużyte były tuleje, luzy na panewkach. Koła zamachowe o wadze 150kg były stosowane w starszych modelach, moc była że jeden miał obroty 1800 i miał 26kM a drugi 1600 i miał 24 kM. Rok temu brat kupił dawce i ten mniał małe koła i koło zmachowe mniało 75kg .Masz zużyty silnik,są to tylko informacje.

Stopień spręrzania 18, zetorek musi mieci dobrą kompresię, żeby dobrze pracował.

Preferuję ustawienia fabryczne.
malutkipio

Niby to nie jest bocian bo w dowodzie mam zetor 25 T i koła ma szerokie. a wał mam strasznie zurzyty i zaworze do szlifu. a tuleje i tłoki są w dobrym stanie trzeba tylko wymienic pierścienie.
Awatar użytkownika
Janusz1959

Jest trudno co kolwiek stwierdzici bo 99,5 było wPGR,SKR,GS,itp.Remotowane były przes POM,silniki zostały pomieszane.
malutkipio

Też tak mysle że jest cos namieszane bo on stoi dziwnie przód ma strasznie wysoko cały czas ma po górke
Awatar użytkownika
Janusz1959

Przotki były 3 oś prosta 2 to golenie krótkie,3 golenie długie.U ciebie była ta piersza ,i po prostu był za niski.Ale te 2 były stosowane do traktorów transportowo- rolniczych.

Golenie długie są od bociana.

Skrzynia biegów na tym cierpi ,potrzebuje więcej oleju.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Skoro przód ma wysoko to najprawdopodobniej ma oś od Bociana a koła niskie.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

witam!
czytając te posty nadal nie wiem dokładnie czym i w jaki sposób regulujemy kąt wtrysku! Wywnioskowałem, że tłoczki pompy popychane są krzywkami z wałka rozrządu, więc co? zmieniając kąt wtrysku zmieniamy kąty rozrządu??? raczej to nie wchodzi w rachubę! Czym napędzany jest regulator obrotów? Może ktoś powie, gdzie mogę znależć dokładne wskazówki.dodając jeszcze jedno zdanie zapytam:
czy jest możliwość regulacji faz rozrządu w Zetorze? Znam Ursusa doskonale, i wiem , że tam nie ma takiej możliwości
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

możemy regulować poczatek kąta wtrysku długością popychaczy między wałkiem rozrządu a tłoczkiem sekcji (każdej z osobna )

regulator jest osadzony na wałku rozrządu i systemem dzwigienek poprzez ośkę gazu przenosi działanie na listwę regulującą dawki paliwa

faz rozrządu regulować się nie da - to raczej technologia hondy (VTEC) i duużo późniejsze lata

myślę ,że jakiś rysunek poglądowy budowy pompy/regulatora/wałka i popychaczy by rozjaśnił sprawę
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Dzięki ~drandrzej za odpowiedż.Gdyby ktoś wrzucił tutaj jakis rysunek byłoby nieżle!
ODPOWIEDZ