Problem z ładowaniem

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Deleted_User

Problem z ładowaniem

Post autor: Deleted_User »

Mam problem z ładowaniem w C-330 a mianowicie nie mogę podłączyć kabli do regulatora.Pomóżcie najlepiej jakbyście dali fotki.
Awatar użytkownika
Deleted_User

RE: Problem z ładowaniem

Dzięki Józef na pewno się przyda:yes:

Tylko powiedz mi co to jest pod cyfrą 18.Już trochę łapię z tego schematu.:D
Awatar użytkownika
fazer_19

Post autor: fazer_19 »

A mozecie mi powiedziec czy wplyw na ladowanie moze miec to ze akumulator w ciagniku ktory powinienen byc podlączony + na - ma wplyw na to ze niebedzie mi ladowalo aku. po podlaczenu -na -??? Dokladniej powiem ze mam ten problem w Ursusie c-45, prądnice mam tam oryginalną a regulator nowke dalem od c-360 tylko ze podlaczylem akumulator minusem na rame i teraz niewiem gdzie szykac przyczyny:confused:
Awatar użytkownika
Janusz1959

Post autor: Janusz1959 »

Cyfra 18 to wzbudzenie jest na stojanie,10 to minus, 16 ładowanie.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

~fazer

mam 3 reglery oryginalne do C-45 , mogę 1 odstąpić za jakieś bombajowe graty , aż 3 prądnic zakładać nie będę :D

a w c-45 jest na masie + czy - ??
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

A wiecie może jak podłaczyć alternator do regulatora, mam w swoim SAMie alternator z POLONEZA i nie wiem jak go wpiąć do regulatora napiecia, (alternator nie ma wbudowanego)? Może ktoś poisada schemat od malucha, nie na prądnice, a alternator?
Awatar użytkownika
Deleted_User

Dzięki jeszcze raz Józef myślę że może coś z tego wyjzie.:yes:

Jeszcze jedne pytanko czy alternator od C-330 ma od razu regulator napięcia?
arkoarek

Post autor: arkoarek »

ursus c33o napisał/a:
Dzięki jeszcze raz Józef myślę że może coś z tego wyjzie.:yes:

Jeszcze jedne pytanko czy alternator od C-330 ma od razu regulator napięcia?
z regulatorem tak
bez regulatora nie
te nowe co mają przystosowany uchwyt do 330 przeważnie są z regulatorem
jak zdobędziesz alternator to napisz jaki a pomożemy ci podłączyć jak będziesz miał problem
najlepiej kup na autozłomie od fista 125 lub poloneza
bedziesz miał najtaniej
hubert napisał/a:
A wiecie może jak podłaczyć alternator do regulatora, mam w swoim SAMie alternator z POLONEZA i nie wiem jak go wpiąć do regulatora napiecia, (alternator nie ma wbudowanego)? Może ktoś poisada schemat od malucha, nie na prądnice, a alternator?
na zacisk regulatora 15 podajesz napięcie po stacyjce 67 łączysz z zaciskiem 67 w alternatorze
30 to plus akumulatora
85 kontrolka ładowania
Awatar użytkownika
Deleted_User

Arkoarek a prądnice jak podłączyć?Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
hubert

Ja mam na alternatorze śrubę - 67, i zacisk 30, teraz mam zrobione tak, że zacisk 30 idzie do stacyjki pod 30, a 67 do regulatora na zacisk 67 i z neigo wychodzi zacisk 15 i nie wiem gdzie on ma iść...

Tutaj proszę schamet instalacji na pradnice co prawda do C-328, ale to to samo co C-330:

Obrazek
arkoarek

hubert napisał/a:
Ja mam na alternatorze śrubę - 67, i zacisk 30, teraz mam zrobione tak, że zacisk 30 idzie do stacyjki pod 30, a 67 do regulatora na zacisk 67 i z neigo wychodzi zacisk 15 i nie wiem gdzie on ma iść...

Tutaj proszę schamet instalacji na pradnice co prawda do C-328, ale to to samo co C-330:

Obrazek
do zacisku 15 stacyjki
zawsze śruba to 30 i nie ma inaczej
30 śruba -do aku
67 do reg.
85 do kontrolki
obwód 30 to obwód gdzie odbiorniki działają prosto z aku bez stacyjki
obwód 15 to obwód "po stacyjce"
ursus c33o napisał/a:
Arkoarek a prądnice jak podłączyć?Z góry dzięki.
podłącz dokładnie kabel po kabelku jak na schemacie i będzie OK
Awatar użytkownika
hubert

A gdyby zorbił tak z akumlatora + do stacyjki (zacisk 30) i z alternatora zacisk 30 do stacyjki (drugiego zacisku 30 w stacyjce) a 67 do regulatora, to ta 15 z regulatora co wychodzi do do czego bym musiał podpiąć? Do 15 ze stacyjki, czyli kontorlki ładowania?
Awatar użytkownika
Deleted_User

Arkoarek ale u mnie w C-330 są tylko 4 kabelki nie ma tego do rozrusznika.Jest tak są 2 kabelki od prądnicy jeden 16 a drugi chyba 19,trzeci jest od kontrolki,a czwarty do stacyjki.Coś tu jest nie tak albo u mnie w traktorze albo pomiędzy C-328 a C-330 jest jakaś różnica jak pomiędzy C-330 a C-330M.:confused:

A nie obędzie się bez tego kabelka od rozrusznika?
Awatar użytkownika
fazer_19

Post autor: fazer_19 »

No prądnica z Ursusa c-45 jest przystosowana -na+ i regulator z c-360 jest rowniez -na+, dopiero sie ostatnio kapnolem ze to jest taki tym i teraz pytanie czy nieuszkodzilo pradnicy i regulatora:confused:
Awatar użytkownika
Deleted_User

Mi się zdaje że prądnicy nie a regulatora to nie wiem.Fazer_19 nie wiesz czy się nie obejdzie bez tego kabelka od rozrusznika?

To buło pytanie do Arkoarka ale może Ty wiesz?:confused:
janek71

Post autor: janek71 »

Kolego podłanczając alternator do c330 musisz doproeadzić przewód z rozrusznika do zacisku30 naalternator następnie 67 zacisku alternatora(wyjście z szczotek) podłącz do 67 regulatora Wyjście 15 z alternatora podłącz do zacisku 15 na regulatorze podtensam zacisk 15na regulatorze podłącz jeszcze przewód od kontrolki nastepny przewód do kontrolki możesz podłączyć do +na stacyjce lub w kostce bezpieczników akumlatory muszą być podłączone minusem na masę a plus na rozruszniku Gwarantowane ze wszystko będzie działać jeśli alternator jest sprawny i ma wbudowane 9 diód
janek71

Post autor: janek71 »

Dodatkowy przekażnik sie stosowało w 6 diodowych alternatorach a schemat podłączenia regulatora był troszke inny obecnie trudno jest o taki przekażnik więc lepiej wmontować diody w alternator
arkoarek

hubert napisał/a:
A gdyby zorbił tak z akumlatora + do stacyjki (zacisk 30) i z alternatora zacisk 30 do stacyjki (drugiego zacisku 30 w stacyjce) a 67 do regulatora, to ta 15 z regulatora co wychodzi do do czego bym musiał podpiąć? Do 15 ze stacyjki, czyli kontorlki ładowania?
tyle razy już pisałem do 15 na stacyjce tak jak wciśniesz kluczyk mysi pojawić sie napiecie na zacisku 15 regulatora a po wyjęciu kluczyka rozłaczyć napięcie
janek71 napisał/a:
Dodatkowy przekażnik sie stosowało w 6 diodowych alternatorach a schemat podłączenia regulatora był troszke inny obecnie trudno jest o taki przekażnik więc lepiej wmontować diody w alternator
każdy przekażnik będzie pasował który po podaniu napięcia rozłącza styki bodajże nr 541
jak się nie zastosuje przekażnika kontrolka będzie zachowywała się na odwrót czyli ładowanie będzie sygnalizowała zapalona lampka
Janusz1959 napisał/a:
Cyfra 18 to wzbudzenie jest na stojanie,10 to minus, 16 ładowanie.
ursus c 330 tu masz rozwiązanie jak nie kumasz to

kabel 10 na prądnicy podłączasz do masy
18 na prądnicy do regulatora na 18
16 z prądnicy do16 na regulatora i jeszcze do kontrolki ład a drugi od kontrolki do 15 na stacyjce
19 z reg na zacisk 30 stacyjki
jeśli masz inaczej kable to odepnij wszystko o wywal i podłącz na nowo
ja jak zaczynam robić instalacje w ciągniku to rozłaczam wszystko do gołego i podłączam wszystko na nowo ze schematem i wtedy wiem że jest OK
godzina podłączenia i po sprawie
a patrzeć i dochodzić co jest i co kiedyś ktoś miał na myśli robiąc coś to szkoda czasu bo napewno dłużej się schodzi z tym "dochodzeniem"
Awatar użytkownika
Deleted_User

A ten kabel masy można podłączyć do maski?
Awatar użytkownika
hubert

Wielkie dzięki arkoarek, chciałem się tylko upewnić czy moje przypuszczenia są słuszne;)
ODPOWIEDZ