chłodzenie Zetor 25 T
-
chłodzenie Zetor 25 T
Mam problem z chłodzeniem w swoim zetorku. Staje mi po 10 minutach orki nieraz nawet wcześniej bo sie przegrzewa woda się gotuje i tłoki puchną. Co moze być przyczyną?
Nie mam termostatu tylko ma zakołkowany mały obieg. ale to chyba nie jest główna przyczyna? bo zaszybko mi się grzeje.
Nie mam termostatu tylko ma zakołkowany mały obieg. ale to chyba nie jest główna przyczyna? bo zaszybko mi się grzeje.
RE: chłodzenie Zetor 25 T
A w jakim stanie masz chłodnicę i cały układ chłodzenia?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
komory w silniku są wszystkie czyste. chłodnica wydaje mi sie że tez jest czysta bo woda przez nią przepływa.
To wskazuje na złą w wymianę ciepła w układzie spowodowaną zakłóceniem w przepływie wody. Po pierwsze może to byc spowodowane zbyt dużą ilością osadów i zakamienieniem.
Po drugie pompa wodna moze byc nie wydolna. Widziałem takie pompy od Zetorka, których wirniki miały wytarte łopatki do zera. Wtedy wiadomo woda nie jest wypychana a razczej stoi i się gotuje. Stare ksiązki podawały, iż układ chłodzenia można oczyścic płuczac roztworem sody ( 1 kg sody kalacynowej na 10 l wody) . Tak zalany układ chłodzenia nalezy uruchomic na czas około 20-30 minut, potem zatrzymac na godzinę i ponownie uruchomic na mniej więcej 2 godziny. Po takim płukaniu ciepły roztwór spuszcamy i tak długo płuczemy układ aż z korków poleci czysta woda. Z tego co wiem dzis są do nabycia również odpowiednie środki do ukłądów chłodzenia.
Po drugie pompa wodna moze byc nie wydolna. Widziałem takie pompy od Zetorka, których wirniki miały wytarte łopatki do zera. Wtedy wiadomo woda nie jest wypychana a razczej stoi i się gotuje. Stare ksiązki podawały, iż układ chłodzenia można oczyścic płuczac roztworem sody ( 1 kg sody kalacynowej na 10 l wody) . Tak zalany układ chłodzenia nalezy uruchomic na czas około 20-30 minut, potem zatrzymac na godzinę i ponownie uruchomic na mniej więcej 2 godziny. Po takim płukaniu ciepły roztwór spuszcamy i tak długo płuczemy układ aż z korków poleci czysta woda. Z tego co wiem dzis są do nabycia również odpowiednie środki do ukłądów chłodzenia.
-
a może być tak że się pasek slizga i pompa wolniej chodzi??
pasek jak sie ślizga to pompa dalej pompuje
trzeba rozłożyć pompę i naspawać ząbki jakimś migomatem - potem to poszlifować - na moje oko ząbki powinny mieć ok 5 mm min - mi tyle wystarczyło ,żeby przy zamknietym małym obiegu w orce temp była ok 75 C
max , ale mam chłodnice od 330 w nim
trzeba rozłożyć pompę i naspawać ząbki jakimś migomatem - potem to poszlifować - na moje oko ząbki powinny mieć ok 5 mm min - mi tyle wystarczyło ,żeby przy zamknietym małym obiegu w orce temp była ok 75 C
max , ale mam chłodnice od 330 w nim
-
a czy chłodnice mozna wyczyścić "kretem" tym od czyszczenia rur w kanalizacji?
no chyba pampersow nie wrzucałeś żeby aż tak się zatkało 
poważnie rzecz biorąc nie wiem ,kret może żle działać z mosiądzem , żelazem i miedzią ?
kamień rozpuszcza na bank gorący roztwór kwasku cytrynowego / octu
tak długo jak jest gorący - działa - przynajmniej w czajnikach
a w chłodnicy -nie ćwiczyłem

poważnie rzecz biorąc nie wiem ,kret może żle działać z mosiądzem , żelazem i miedzią ?
kamień rozpuszcza na bank gorący roztwór kwasku cytrynowego / octu
tak długo jak jest gorący - działa - przynajmniej w czajnikach
a w chłodnicy -nie ćwiczyłem
-
drandrzej ty masz chłodnice od c-330 czy bez problemu się mieści pod maską? czy trzeba cos przerabiać?
A jak sprawdzić czy chłodnica jest zapchana czy nie?
wyjąc , podpiąc wąż solidny i zobaczyć jak przelatuje przez nią ??malutkipio napisał/a:
drandrzej ty masz chłodnice od c-330 czy bez problemu się mieści pod maską? czy trzeba cos przerabiać?
mieści się bez problemu , mocowanie tylko trzeba dorobić , i dziurę inaczej bo nie będzie wystawał korek wlewu,przełozyć blachę kieurjąca strumień powietrza
albo lac z góry przy zaślepionym bocznym
problem moze byc taki , że przelot będzie ale warstwa kamienia nie odbiera ciepła wystarczająco by schłodzić wodę - ale osobiscie odkamieniania nie ćwiczyłem w chłodnicach wiec nie pomogę tu doświadczeniem
-
wyczyściłem chłodnice kretem. pompa ma dobre łopatki a nadal się grzeje. chłodnica teraz jak wyczyściłem kretem jest gorącoa na dole i ugóry przedtem tak nie było.
mój sąsiad mówi że miał podobnie o siebie w c-360 i kupił nową chłodnice i po broblemie. czy mi też zostało kupic chłodnice? czy może jakieś inne metody?
A gdzie moge dostać chłodnice która będzie pasować?
mój sąsiad mówi że miał podobnie o siebie w c-360 i kupił nową chłodnice i po broblemie. czy mi też zostało kupic chłodnice? czy może jakieś inne metody?
A gdzie moge dostać chłodnice która będzie pasować?
wlasnie , Jacek poddał myśl , sprawdż , czy masz przepływ powietrza dobry przez chłodnicę ??
moze się zabrudziło i powietrze nie ma jak przepływać ??
rozumiem , że obwód termostatu zaslepiony , a termostat wyjety/sprawny ?
moze się zabrudziło i powietrze nie ma jak przepływać ??
rozumiem , że obwód termostatu zaslepiony , a termostat wyjety/sprawny ?
- Janusz1959
Zobacz uszczelkę pod głowicą i czy konpresia nie ucieka do chłodnicy.
-
Ta chłodnica ma 50 lat i prwdo podobnie nigdy nie była czyszczona na dole aż kamień na wierzchu widać.
Janusz1959 " Zobacz uszczelkę pod głowicą i czy konpresia nie ucieka do chłodnicy"
A jak troche dmucha z pod uszczelki to ma wpływ na chłodnice?
Janusz1959 " Zobacz uszczelkę pod głowicą i czy konpresia nie ucieka do chłodnicy"
A jak troche dmucha z pod uszczelki to ma wpływ na chłodnice?
-
A jaki to ma wpływ na czym to polega? możesz mi to objaśnic?
-
Poszukuje dobrej chodnicy która pasuje do zetora 25
- Deleted_User
Kup sobie nowa chłodnicę i tle, w tą nie warto inwestować.
:)

czy ktoś wie jakiej wielkości są łopatki w pompie wody?
moje mają 3-4 mm
Pozatym mam taki problem że kawałek tego wirnika mi się złamało i musze to pospawać. i tu pytanie czy to ktoś spawał i czy to się da pospawać ?
moje mają 3-4 mm
Pozatym mam taki problem że kawałek tego wirnika mi się złamało i musze to pospawać. i tu pytanie czy to ktoś spawał i czy to się da pospawać ?
bardzo niechętnie idzie spawanie - nie widziałem jeszcze pompy z pospawanym wirnikiem , raczej były z kawałkami brakujacymi - ale niewielkimi
chyba lepiej byłoby ten wirnik dorobic nowy - choćby ze stali dotoczyć koło i migomatem powstawiać blaszki -łopatki , albo podpasować od innej pompy
ich długość zależna jest od tego jak pompa jest przykrecona , widziałem bardzo grube uszczelki i dospawane łopatki do żeliwa ,
wazne żeby koło nie tarło o korpus - czesto trze jak łozysko przednie stoi i oska się wytarła
chyba lepiej byłoby ten wirnik dorobic nowy - choćby ze stali dotoczyć koło i migomatem powstawiać blaszki -łopatki , albo podpasować od innej pompy
ich długość zależna jest od tego jak pompa jest przykrecona , widziałem bardzo grube uszczelki i dospawane łopatki do żeliwa ,
wazne żeby koło nie tarło o korpus - czesto trze jak łozysko przednie stoi i oska się wytarła