kosiarka listwowa

Wszystko o konnych maszynach
listwowy78

RE: kosiarka listwowa

Post autor: listwowy78 »

Bolszewik napisał/a:
Ten pedał służył do pomocy przy podnoszeniu listwy. Jednocześnie deptałeś i ciągnąłeś za lewar.

Drut nagarniał zboże lub trawę.

Do drabinki jak kosiło się zboże.

Będzie raczej pasował.

Dzięki kolego za wyjaśnienie,są to dla mnie cenne informacje:) ,a tak poza tym,czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia tej drabinki ?? Bo szczerze mówiąc w temacie maszyn rolniczych jestem zielony[słabo się orientuję w tym temacie,tak więc wszelkie porady są dla mnie cenne].
Mam jeszcze jedno pytanie: czy ta kosiarka to KzK 1.4 czy K-1001 ? bo ja w końcu nie wiem[moja kosiarka nie posiada żadnej tabliczki znamionowej]czy te symbole oznaczają ten sam model kosiarki ??
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Na żeliwnym odlewie są litery K-1001 - po środku obok skrzynki z narzędziami.

Z drabinką będziesz miał kłopot. Były drewniane oraz stalowe z profilowanych blach. Nie wiem które były starsze.

W tej którą mam (gumowe koła) była drewniana. Kolega miał na żeliwnych, a drabinka była z blaszek.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

I w starszych i nowszych były i drewniane i blaszane.
listwowy78

Post autor: listwowy78 »

Witam,jeśli chodzi o części do tej kosiarki to nie ma z tym problemu-targaniec kupiłem bez problemu,łyżeczki trzymające również,tylko musiałem czekać 3 dni bo nie mieli akurat na magazynie.jeśli mi się uda,to spróbuję zamieścić film z koszenia.Ale znowu mam pytanie-czy mógłby ktoś chociaż z pamięci wyrysować tą drabinkę lub jeśli ktoś posiada to zrobić zdjęcia-chodzi mi o wzór,to spróbuję dorobić taką drabinkę.
brylu151

Post autor: brylu151 »

Czy ta listwa tnąca pasuje do kosiarki K-1001 ?
http://allegro.pl/kosa-kosiarka-konna-s ... 30064.html
patryk98

Post autor: patryk98 »

kolego ~brylu151 jak szukasz listwy do tej kosiarki to pisz na PW
brylu151

Post autor: brylu151 »

Chciałem się tylko dowiedzieć czy to ta sama . A czy mógł by mi podać wymiary bez dyszla takiej kosiarki ?
czyzor23

Post autor: czyzor23 »

posiadam taką kosiareczke i drabinkę metalową wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia tak w sumie to kosiarka stała nieużywana u mnie przez 17 lub 18 lat na szczęście wszystko było na oliwione i w tym roku wykosiła swoją pierwszą łąkę po tak długim przestoju

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a37 ... 5f872.html a oto moja kosiarka ponownie zadziałała po 17 latach
ZULUS

Post autor: ZULUS »

Kosiarkę listwową K-1001 używam od 5 lub 6 lat. Jestem z niej bardzo zadowolony bo co sezon odwala kawał roboty. Jedyny problem to pękające listwy tnące - a konkretnie płaskownik tuż za mocowaniem do główki. Szkoda wywalić na złom bo główka i nożyki są jeszcze w bardzo dobrym stanie. Moje pytanie - czy może ktoś ma namiar na producenta części ??? Chciałbym kupić same płaskowniki z otworami 6szt do tego typu główkihttps://picasaweb.google.com/1002424321 ... 7092762338
brutal66

Post autor: brutal66 »

ZULUS jestem w trakcie remontu kosiarki. Chłopaki z forum podrzucili mi link do hurtowni z częściami- spróbuj szczęścia, może mają.
Pytanie tylko dlaczego łamie to częścią, może gdzieś jest luz, lub jest źle ustawiona?
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
ZULUS

brutal66 napisał/a:
...... Pytanie tylko dlaczego łamie to częścią, może gdzieś jest luz, lub jest źle ustawiona?

Wszelkie zbędne luzy i nadmierne opory listwy tnącej staram się kasować na bieżąco. Chciałem zaznaczyć, że w każdym sezonie kosiarką tą koszę łąki o łącznej powierzchni ok. 5 ha i to 2 lub 3 krotnie (!). Zbieram kasę na mulczer ale to wydatek rzędu 6000zł. Jak się zrobi nieco cieplej z sąsiadem zabieram się za przeględ - ma i użytkuje taką samą kosiarkę.
MARIO83

Post autor: MARIO83 »

Na tej stronie są jakieś części do kosiarek
http://sklep-rolnicze.eu/produkty,2?search=konna
brutal66

ZULUS też kiedyś użytkowałem taką kosiarkę w sposób "przemysłowy" (kilka hektarów) i pękały łyżeczki obejmujące główkę, więc moze jest to jakiś słaby punkt tej kosiarki. Ciekawe na jaki areał była przystosowana:(
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
ZULUS

Znalazłem namiar na producenta - http://www.balmet.pl/
Listwy tnące, główki ,bagnety do mojej kosiarki K1001
Jest też możliwość kupienia płaskowników o których wyżej pisałem i to za dobrą cenę.

brutal66 - sugestia o złym wyregulowaniu potwierdzona przez pana z firmy BALMET z którym dzisiaj rozmawiałem.
brutal66

No właśnie, podejrzane to było. W mojej wsi mieszka człowiek ktory pracował końmi w PGR, przyszedł kiedyś i mówił na co zwracać uwagę.
Konstrukcja jest bardzo prosta- przez to łatwo popełnić błąd nie podchodząc do tematu zbyt uważnie.
Największą uwagę należy poświecić przy wymianie targańca. Koło mimośrodowe ustawia się w zewnętrznej pozycji a żyletki schowane w bagnetach, wtedy ustalamy dziurki, wiercimy i przykręcamy.
czarny ciagnik

Post autor: czarny ciagnik »

brutal66 dobrze gadasz, w innym wypadku żyletka nie będzie mijać dwuch sąsiadujących bagnetów i zamiast ciąć będzie sie zapychać. Jesli źle nawiercimy targaniec można to wyregulować śrubami przy kosisku. Ważne też żeby dobrze dokręcić okucia do drewnianej częsci targańca innaczej targaniec się urwie. Za małolata co sezon ciągałem taką ciapkiem i rzadziej końmi.
ZULUS

brutal66 napisał/a:
...Największą uwagę należy poświecić przy wymianie targańca. Koło mimośrodowe ustawia się w zewnętrznej pozycji a żyletki schowane w bagnetach, wtedy ustalamy dziurki, wiercimy i przykręcamy.
Targańce, które do tej pory kupowałem w AGROMIE mają już wywiercone otwory i nacięcia na blachy po obu stronach. Nigdy nie zwracałem na to uwagi a jedynie mocowałem śrubami w gotowe otwory.
czarny ciagnik

Post autor: czarny ciagnik »

u nas jak trzasnął taraniec to dziadek zawsze miał w zapasie zrobiony własnoręcznie stąd trzebabyło zwracać na to uwagę
brutal66

:) cieszę się, że się wszyscy tutaj zgadzamy:) Nadal poszukuje łożysk rolkowych do kół, gdyby się ktoś natknął- proszę o info.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Ja dorabiałem z akacji.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ