Moto standard Gutbrod t120

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
Awatar użytkownika
olowaty

Moto standard Gutbrod t120

Post autor: olowaty »

Wczoraj wspominałem że jadę po czeską terrę na złom. Okazało się że nie jest to terra. Na silniku w ukrytym miejscu widnieje napis Moto Standard Gutbrod t120. Ciągnik posiada 2 biegi w przód i 1 do tyłu. Na gaźniku jest napisane tylko PING. Koła posiadają możliwość założenie obciążników. A oto foto:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c58 ... 95a86.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77f ... 85e61.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3d ... 05758.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfb ... b12d9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff2 ... 27053.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7a ... 8cea6.html
Opony jakie posiada to continental, koła są blokowane na sworznie, co widać na pierwszym zdjęciu.
przemek125

RE: Moto standard Gutbrod t120

Post autor: przemek125 »

fajny też chciałbym coś podobnego ze złomu za grosz a wał się kręci i czy jest kompletny
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Miałeś fart :)
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
olowaty

Fart i to duży. Znajomy menel mi powiedział że stoi takie coś. W zeszły piątek miała iść na przetop, ale gość co złom odbiera chciał ją na swoje ranczo. Dziś wpadam, pytam się ile, oni że zarezerwowana. Ja na to płacę gotówką. Oni za telefon, a gość się na szczęście rozmyślił. Chyba głupieję bo zaczynam mieć farta. :lol:

A to znalazłem na necie. Zawsze coś:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6f ... 5c584.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6cf ... 37e70.html
Dwutakt, 6 KM. Reszty nie widzę bo kiepska rozdziałka.

proszę o zamknięcie tematu. Okazało się po rozebraniu silnika że pochodzi z 1194 r.
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Coś Ci się chyba data przekręciła. :D
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

No ciągniczek super też chciałbym takiego :bigrazz: .
A jak silnik, kompletny???
Awatar użytkownika
olowaty

1984 roku. Pomyłka.
Silnik już działa. Wymieniłem łożyska na niemieckie FAG. Tylko że jest problem. Według mnie poziom paliwa jest za wysoki. Na wolnych obrotach aż kapie z tłumika (no może przesadzam, ale jest mokry w środku). Wie ktoś może jaki typ gaźnika stosowany był w mepol-terra. To bliźniacza konstrukcja, tylko nie wiem jak z silnikiem. W moim jest gaźnik Bing. Tej firmy gaźniki stosowane były w simsonach.
Próbowałem regulować poziom paliwa, ale dalej jest lipa. Na średnich i wysokich obrotach chodzi wyśmienicie. Może to byc wina uszczelki komory pływaka. Oryginalna się rozpadła, więc zastosowałem oring, który jest o wiele grubszy. Uszczelka jest prawie nie osiągalna. O przepraszam. W Niemczech mają całe gaźniki.
Pojemność silnika to 125 ccm. Myślę o założeniu gaźnika od mz/simson. Tylko że problem jest taki. Gaźnik ma sterowanie przepustnicą za pomocą linki, a do tego jest regulator działający pod wpływem pędu powietrza wywołanego przez wentylator.
Proszę o każdą pomocną odpowiedź. Dokopałem się do historii firmy Terra.
Wynika z niej, że jednak Gutbrod był pierwszy i to od nich Czesi kupili licencję. Po wygaśnięciu licencji w roku 1987 nastąpiła zmiana nazwy z Terra na Vari system.
A tu odnośnik do historii firmy, niestety po czesku:
http://www.vari.cz/historie.html
Awatar użytkownika
Dobrodziej103

Post autor: Dobrodziej103 »

Powodem kapania z tłumika może być za bogata mieszanka lub opóźniony zapłon.
Awatar użytkownika
olowaty

Akurat co do kapania z tłumika to doszedłem co jest. Okazało się że gaźnik jest zestrojony razem z filtrem. Bez filtra powietrza ma za duży przeciąg i daje większą ilość paliwa. Z filtrem powietrza wszystko jest w porządku.

Skrzynka przekłądniowa złożona jak należy:
Obrazek
Obrazek

Nie obyło się bez czerwonego diabełka. ;)
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

przywieziesz znalezisko do Wilkowic ??
gratulacje , rzeczywiście miałeś farta

czy pasują od niego podzespoły od TERRy ?
mam wrażenie że ktoś znajomy miał pług obracany , ale pewien nie jestem na 100% , jakbyś poptrzebował -zrób zdjęcia mocowań i ew jak pług wyglądał - pojadę i porównam czy to jest to i czy jeszcze w ogóle jest
Awatar użytkownika
olowaty

Dla właścicieli Gutbrodów. A może i dla innych. Oto link do strony miłośników, gdzie można sciągnąć 70 str katalog z epoki i inne rzeczy na temat ciągników tej marki.
http://gutbrod-bernd.de/40573.html
Co do części od terry to pasują. Pierwsze terry czeskie szły jako Gutbrod, bo były składane z części które dostali czesi w ramach licencji.
Na wszelkie dodatki do mej maszynki jestem łasy, byle w rozsądnej cenie. A jeszcze jedna cekawostka. MF70 to też jest gutbrod. Proponuję ściągnąć katalog i poczytać. Niestety po niemiecku jest.
A tu zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Założyć kołą silnik i już śmiga. ;)
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

co do MF-a - chyba jednak trochę inaczej - i blokada narzędzi w przednim mocowaniu i tył , silnik ma wał poziomy a tu dziura sugeruje pionowy
załączanie biegów też inne

porównując mój korpus z tym co na zdjęciu
chyba ze mi się wydaje
Awatar użytkownika
olowaty

Tak. Jest inaczej. Ale w katalogu istnieje Gutbrod MF-70. Jest to większy mikrociągnik od Terry. Chodzi mi o to, że też pochodzi od Gutbroda.
A co do zaczepu, to u mnie go brakuje. Jak ylko dorwę gdzieś osprzęt od Terry, to będę dorabiał.<br><br><br><br>Dziś ożył! Terra jeździ, jednak tylko jeździ. Nie mam koła biegu wstecznego, więc nie moge używać kosiarki listwowej. Chore rozwiązanie to jest. Do transportu na przyczepie trzba silnik obrócić i przyczepa mocowana jest jak na zdjęciu:
Obrazek
Możliwe jest ogecnie tylko użycie glebogryzarki (której nie posiadam) lub jazda z przyczepą.<br><br><br><br>Założona nowa linka gazu. ;) Nie było oryginału, znaczy odpowiedniej długości. Dorobiłem z kompletnej linki rowerowej z pacerzem. Pancerz długość 150 cm na gotowo, linka 160 cm. Linka rowerowa jest minimalnie grubsza niż w oryginale. Pancerz jest identyczny.

Dr.Andzrej. Pytanie do ciebie. Masz może zdjęcia mocowania pługa do czeskiej Terry?
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

a gdzie mozna dostac czesci do gutbrota ??
Awatar użytkownika
olowaty

Dostać to ciężko, bo nie rozdają. ;) A kupić można w Czechach w serwisach Vari. Zależy jeszcze do jakiego modelu i co potrzeba. Znaczna ilość części pasuje od czeskiej Terry i od MF70, bo to są licencyjne produkty Gutbroda. Możesz pisać do centrali w Niemczech, ale mają tylko mało przydatne pierdoły typu oringi, uszczelki. Sprecyzuj co potrzebujesz?
wiechuch

Post autor: wiechuch »

Witam kolegów. Części do tego typu jednoosiowych traktorków Terra vari i Gutbrod bez problemu można kupić w
"HORTMASZ" Sp. z o.o.
96-100 Skierniewice, Strobów 2D
tel./fax(0-46) 833-25-54
tel.833-43-56, 833-43-62
e-mail:hortmasz@hortmasz.com.pl
Dzwoniąc można zamówić z wysyłką do domu potrzebną część. Ja już z tego skorzystałem dwa razy. Trzeba sie zastanowić wcześniej co się potrzebuje aby przy jednej wysyłce kupić kilka części aby się ona zwróciła. Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
olowaty

Hortmasz ma części do Gutbrodów tych, które były identyczne z Terra Vari.
W moim wypadku (starszy Gutbrod) inne są na przykład sprzęgło, koło pośrednie jak i główne wstecznego biegu oraz parę innych pierdół. Niestety niektóre elementy trzeba dorabiać.

Ciekawostka:

do Gutbroda jak i do czeskiej Terry pasuje sprzęgło od chińskiego quada/pocket bike, ma identyczna średnicę,dobrze się sprawuje, tylko trzeba tulejkę dotoczyć aby je poprawnie obsadzić
Najważniejsze że kosztuje 1/10 tego co oryginał.
Andrzej 1952

Post autor: Andrzej 1952 »

Proszę o pomoc mam starego gutbroda z lat chyba 1969 lub młodszy rocznik. Produkt niemiecki. Muszę wymienić gaźnik. Proszę o radę na jaki.
Dziękuję i Pozdrawiam
lisek

Post autor: lisek »

Jak poprawnie ustawić zapłon w czeskim gutrobie z roku 1970. Silnik po remoncie zapalił pracował kilka minut zgasł i nie chce zapalić świeca jest mokra, wygląda żę dostaje paliwo a nie zapala. Jaki symbol powinna mieć świeca?
Awatar użytkownika
olowaty

Co do zalewania świecy to nie koniecznie musi byc zapłon. Bardzo często takie objawy daje zuzyty gaźnik. Patrz opis powyzej. Jezeli wymiana gaźnika, to po dotoczeniu mocowania można założyć gaźnik suwakowy od motocykla. Jedyny minus jest taki, że nie reguluje wtedy sam sobie obrotów. Zreszta w MF70 jest gaźnik bez regulacji pneumatycznej a jest to większy Gutbrod. Jak coś to pisz PW, bedziemy radzić. Ja w swoim zapłonu nie regulowałem, tylko zrobiłem znaki przed rozebraniem aby później poskładac tak samo.
ODPOWIEDZ