zetor 3011 -połamana podkładka w oleju

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

zetor 3011 -połamana podkładka w oleju

Post autor: Deleted_User »

NA początku witam wszystkich, gdyz jestem nowy tutaj na forum. Mam nadzieje że uda mi sie tu znaleźć odpowiedź na mój problem.
Otóż po spuszczeni oleju z silnika zauważyłem połamaną podkładkę zabezpieczająca zębatą na magnesie korka spustowego. Podkładka była o średnicy ok 20 30 mm( ciężko określić gdyż jest cała połamana i jeszcze pogięta - ale wyglada na pozostałości po podkładce).
Mam pytanie czy ktoswie gdzie w silniku mogła by byc taka podkadka, oraz jak sie do niej dostać, aby jawymienić?? Co gorszego może sie jeszcze stać jeśli połamała sie ta podkładka???
Proszę o jakąś podpowiedź
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: zetor 3011 -połamana podkładka w oleju

Post autor: drandrzej »

w najlepszym razie -to zguba , nie znam konstrukcji 3011 , ale tam są pewnie śruby smoka oleju , sruby korbowodu ,..., jak jest możliwość zrzuć miskę i pooglądaj - bo to stosunkowo niewiele roboty (w porównaniu)
Awatar użytkownika
Deleted_User

No pooglądaj bo to mniejszy koszt i wysiłek z porównaniu jakby się coś poważenego stało.A odkręcić miske to masz gdzieś z 12 śrub(tak na oko).
janek71

Post autor: janek71 »

Taka podkładka jest tylko jedna w tym silniku i znajduje sie na kole pośrednim rozżądu najprawdopodobniej bedzie konieczność wymiany wałka koła rozżądu wszystko to znajduje się pod przednią pokrywą silnika jeśli tego nienaprawisz wałek może sie wysunąć i zachaczy o przeciwwage wału korbowego a skutki będą opłakane
Awatar użytkownika
Deleted_User

No janek71 ma rację skutki by były take że szkoda gadać.
Awatar użytkownika
Deleted_User

zdjołem miske olejową smok oleju i osłone wału ale nic nie znalazłem - wszystkie zabezpieczenia na korbowodach sa ok, śrubu mocowania pompy olejowej też ok, widac jeszcze koła zębate rozrządu, ale od spodu niewiele widać, jedyne co przychodzi mi do głowy to:
- sprężarka powietrza ( od spodu jest otwór - chyba do smarowania sprężarki ysko kulkowe - i tam mogłoby cos wypaść)
- napęd linki obrotomierza jest z przodu przy rozrządzie, oraz
-właśnie napęd rozrzadu
Jęśli taka podkładka jest tylko tam to pewnie trzeba sie bedzie najpierw zabrac za ten rozrząd - czy trzeba zdemontowac też przednią oś aby sie tam dostać - część srub jest dostepnych - ale niektore wydają mi sie troche gorzej dostepne i nie wiem czy da sie zdjąć dekiel bez odsunięcia calej osi??
janek71

Oś musisz odsunąc dopiero dostaniesz sie do pokrywy rozżądu ale nawet wtedy jeśli wałek koła pośredniego będzie do wymiany będziesz miał problem jesli tego nierobiłeś nowy wałek trzeba naradełkować na tokarni by niebył zbyt lużny w miejscu osadzenia w korpusie i odpowiednio zamątować W sprężarce napewno niema takiej podkładki wiec tam niemasz co szukać
Awatar użytkownika
Deleted_User

Dlaczego wałek miałby być do wymiany - co mogło się z nim stać - jak ewentualnie poznać że jest do wymiany? Czy jest on osadzony tylko na wcisk? O co chodzi z tym radełkowaniem - robi sie to tylko z nowym wałkiem czy po każdym wyjęciu?
janek71

Wałek dlatego do wymiany że napewno ma uszkodzony gwint a to radełkowanie dlatego żeby niebył zbyt lużny w miejscu osadzenia w korpusie bloku cylindrowego
Awatar użytkownika
Deleted_User

MIeliście racje co do tej podkładki - już podczas zdejmowania pokrywy rozrządu wypadłaa też nakrętka - na szczęście w całości. Co do samego wałka - to gwint nie jest uszkodzony - był już trochę cofniety w strone silnika - gwint wystawał już tylko jakieś 3 mm. Mam teraz jeszcze pytanie jak ocenić czy nie jest coś zbytnio zużyte - sam wałek ma troche luzu- ale nie wydaje mi sie jakis nadmierny ( obraca sie swobodnie cały ten wałek pośredni i można go przesówać do przodu i do tyłu - nie wiem czy tak ma być - wydaje mi sie ze moze to byc poprawne, gdyż w celu dokrecenia tej nakretki która sie odkreciła na walku jest rowek na srubokręt).
Wiekszy luz jest na wałku na którym jest koło pośrednie napędu pompy olejowaj - tu jest dość wyraźny luz na samym wałku, oraz wydaje mi sie że łosko ma jeszcze troche za dużo luzu. Nie wiem jak to wszystko zdjagnozowac aby naprawic juz wszystko co konieczne - a nie chce tez ruszac zbytnio rozrzadu aby cos nier poprzestawiac.
Jeśli macie jeszcze jakies porady to prosilbym o jakies sugestie, choc najlepszym teraz wyjsciem wydaje mi sie zawolac jakiegos fachowca od ciagników rolniczych, aby ocenił co dalej z tym robic.
Zastanawiam sie jeszcze jaka mogła być przyczyna połamania sie tej podkładki i odkrecenia nakrętki???
ODPOWIEDZ