Jak zrobić podnośnik do Zetora 25k
-
Jak zrobić podnośnik do Zetora 25k
Chciałby zaczerpnąć rady fahowców i dawiedzieć się jak zrobić podośnik bo robie model.
- agrotechnik
RE: Jak zrobić podnośnik do Zetora 25k
Przyjrzyj się prawdziwemu podnośnikowi. Widzisz te wszystkie cięgna które musisz skopiować, a najlepiej posłuchaj instrukcji:
-robisz 2 listewki z blachy i na końcu robisz otwory i jakieś 3 mm dalej w środek robisz kolejne otwory.
-wiercisz w tylnym moście otwór na drut, do którego przymocujesz listewki
- bierzesz drut i przylutowujesz go do listewek, robiąc wszystko w kształt U gdzie odległość między listewkami wynosi szerokość tylnego mostu ciągnika
- na górze robisz też otwór dla drutu, ale końce drutu zaginasz i zaokrąglasz robiąc pętle
- na koniec łączysz górę i dół drucikami, które będą imitowały cięgna podnośnika, ale nie zalutowuj ich, bo podnośnik nie będzie działał. Połącz górę z dołem takimi cięgnami, które mają zaokrąglone w pętle końce.
-jeśli zrobiłeś dolny układ z giętkiego drutu, to odginając na zewnątrz, lub zaginając na zewnątrz będziesz mógł regulować sobie szerokość potrzebną do zamocowania maszyny
- na górze musisz jeszcze zrobić mocowanie do 3 cięgna. Bierzesz 2 listewki z blachy które przewiercasz na 2 mm przy końcach. Następnie wyginasz je w kształt L i przylutowujesz je do 3 blaszki, która jest prosta. Potem kropelką przyklejasz to do tylnego mostu.
- robisz z drutu górne cięgno na wzór cięgien podnośnika, które łączą dolny układ podnoszący z podnośnikiem.
U m,nie ta metoda nie zawodzi i się sprawdza:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a6 ... ef56c.html
Sorry za jakość, ale z tekstu powinieneś zrozumieć o co chodzi.
-robisz 2 listewki z blachy i na końcu robisz otwory i jakieś 3 mm dalej w środek robisz kolejne otwory.
-wiercisz w tylnym moście otwór na drut, do którego przymocujesz listewki
- bierzesz drut i przylutowujesz go do listewek, robiąc wszystko w kształt U gdzie odległość między listewkami wynosi szerokość tylnego mostu ciągnika
- na górze robisz też otwór dla drutu, ale końce drutu zaginasz i zaokrąglasz robiąc pętle
- na koniec łączysz górę i dół drucikami, które będą imitowały cięgna podnośnika, ale nie zalutowuj ich, bo podnośnik nie będzie działał. Połącz górę z dołem takimi cięgnami, które mają zaokrąglone w pętle końce.
-jeśli zrobiłeś dolny układ z giętkiego drutu, to odginając na zewnątrz, lub zaginając na zewnątrz będziesz mógł regulować sobie szerokość potrzebną do zamocowania maszyny
- na górze musisz jeszcze zrobić mocowanie do 3 cięgna. Bierzesz 2 listewki z blachy które przewiercasz na 2 mm przy końcach. Następnie wyginasz je w kształt L i przylutowujesz je do 3 blaszki, która jest prosta. Potem kropelką przyklejasz to do tylnego mostu.
- robisz z drutu górne cięgno na wzór cięgien podnośnika, które łączą dolny układ podnoszący z podnośnikiem.
U m,nie ta metoda nie zawodzi i się sprawdza:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a6 ... ef56c.html
Sorry za jakość, ale z tekstu powinieneś zrozumieć o co chodzi.

-
Rozumiem o co chodzi i tak zrobię możę niektóre alemny zobie inaczej. Dzięki:D
- agrotechnik
Nie ma za co. Służę pomocą.
-
Zacząłem robić do wieczora może skończę.
Przez ten upał robota mi nie idzie.
Podnośnik skończony.
Przez ten upał robota mi nie idzie.
Podnośnik skończony.
- Deleted_User
Daj fotki jak skończysz:D
-
Nie mam czym zrobić ale spróbóje zrobić skana.