Witam wszystkich.Zakładam ten temat gdyż mam zamiar wykonać własnoręcznie model Polskiego ciągnika Ursus C-328. Największym mankamentem będzie wykonanie maski choć według planów powinno się udać.Do ciągnika chciałbym dorobić oprócz przyczepy autobusowej jakąś charakterystyczną maszynę.Nie mam pojęcia jaką i tu zwracam się z prośbą do Was... podpowiedzcie coś.Pomysł zrodził się podczas zwykłej pogawędki z tatą.Sam chciałem zrobić tylko sam ciągnik a tato dołożył przyczepę autobusową z racji takiej że u niego w rodzinnej wsi takim zestawem dowożono dzieci do szkoły.Maskę zacznę w środę popołudniu lub w czwartek. Mam nadzieje że ten model wypadnie mi bardzo fajnie.Mam na komputerze zdjęcia ciągnika ale jak ktoś posiada zdjęcia silnika to był bym bardzo wdzięczny.Dzisiaj tylko dodam skan rysunku maski który to idzie na zakład stolarski do profesjonalnego modelarza który mi takową maskę pięknie wyfrezuje z drewna a ja na to "kolano" że tak powiem będę warstwowo naklejał gazety czarno-białe co da mi tekture w kształcie maski.Taki mam na to sposób.Oto skan rysunku:
Przepraszam za tę zieleń ale rysowałem to na zwykłej kartce.Na rysunku są światła na tylne błotniki są to takie jakie były w C-45 i w C-325 a jakie były w C-328?
Ciekawy sposob budowy maski. Jest ona dosc trudna do wykonania. Ale pomysl innowacyjny. Kilkanascie lat temu zbudowalem taki model C-325 z kartonu. Maska w moim przypadku byla połączeniem kartonu i modeliny.
Jutro powinienem dostać już to "kolano" z drewna... model jak widać będzie dość duży w porównaniu z moją C-360. Rafal a masz może jakieś zdjęcia tego modelu...?
No, pozostaje życzyć Koledze powodzenia. Jako użytkownik i wielbiciel c-328 liczę na wznowienie produkcji, oczywiście w nieco mniejszej skali
Pozdrawiam i życzę sukcesu!
Można na maskę tez wykonać odlew żywiczny, ale skoro Kluske ma już kolano z drewna to nie ma już problemu, ale jak by ktoś kiedyś takie coś robił, to może zrobić odlew.
Dzisiaj nakleiłem gazety na kolano... do jutra wyschnie wtedy wytnę otwory na przodzie maski i pomaluję... i tutaj kwestia koloru... czy pomalować na ciemno wiśniowy czy też na ciemno zielony...? Aha i potrzebne mi jest zdjęcie przedniego zawieszenia w 328 jeśli ktoś ma możliwość to niech zrobi ze 2 zdjęcia będę wdzięczny... Oto kilka zdjęć początku maski:
No maska ładnie się prezentuje Kiedyś miałem podobny pomysł odnośnie zrobienia maski, ale ja chciałem zrobić kolano i potem blachę cienką z grubsza wyklepać. No a potem wygładzać resztę jakąś szpachlą modelarską albo po prostu poxipolem. No ale u mnie byłoby łatwiej tak zrobić bo większa skala byłaby.
Czekam na efekt jaki będzie prezentowała pomalowana maska
Dzisiaj zrobiłem drugą maske do tamta nie chciała odejść od kolana... a tą co mam teraz podczas klejenia podłożyłem folie aluminiową i ładnie odeszła... wyciąłem przód i przymierzyłem siatke... a co do kolory to jestem bardziej nastawiony na ten wiśniowy...
Jak narazie idzie dobrze... jak ją pomaluje to zaczne prace nad silnikiem... No i jak pisałem co do koloru bardziej jestem za wiśniowym... co o tym myślicie...?
Przepraszam że tak długo nie dawałem fotek ale nie było czasu... Na dzień dzisiejszy mam silnik ze skrzynią biegów. Wyrównałem również maske szpachlą...
W takim mniej wiecej położeniu będzie maska...
Na zdjęciu powyżej jest zaczęta chłodnica do ciapka... nic jeszcze nie pomalowane bo czekam aż bede miał wiecej części do malowania... Jak zrobie detale na silniku to wtedy wszystko pomaluje... Aha byłbym zapomniał mam do Was pytanie czy robić sprężarke do 28 czy nie robić...?
jak miał to należałoby zrobić byłby wtedy oryginał,
zastanawiam sie nad zrobieniem modelu ciągnika jednoosiowego holder, tylko niewiem jak mi to wyjdzie wasze modele są bardzo ładne i zrobione naprawdę b. dokładnie.