c-308 lub Dzik-2
RE: c-308 lub Dzik-2
Szukam informacji na temat pracy Dzika z glebogryzarką. Mam glebogryzarkę do remntu, ale nie jestem pewien czy to jest do Dzika czy do U 308 , problem w tym że czytając instrukję pracy ksiarką dowiedziałęm się że dzik ma odwrotne obroty wałka i teraz nie wiem czy każdy mial osobny typ ,czy tylko U 308 tu wiem że była przewidziana glebogryzarka dzięki otrzymanym skanom .
Proszę o ewentualne podpowiedzi czy uwagi.
Proszę o ewentualne podpowiedzi czy uwagi.
- Jacek ze Skansena
Wiem, że glebo ma U 308 ale o Dzikowskiej nie słyszałem aby ktoś miał. Zmierz rozstaw otworów.
Rozstaw otworów do mocowania w przybliżeniu 23 cm pomiar metrówką tylko że coś dużo spawów przy tej płycie mocującej więc nie jestem pewien czy wcześniej ktoś nie przerabiał. Ciekaw jestem kierunku tych obrotów wałka bo jak pójdą koszty na naprawę i po podłączeniu będą kręcić odwrotnie noże to klapa.
- Jacek ze Skansena
Postaram jutro zmierzyć swój.
- Deleted_User
posiadam ciagnik tur10d od20 lat i niesprawia m.i wiekszych problemuw moge sluzyc poradami
marian
chciałbym kupić TURa, może wiesz, kto ma na sprzedanie?
chciałbym kupić TURa, może wiesz, kto ma na sprzedanie?
- Jacek ze Skansena
Zp1 wejdź na allegro i wpisz Tur 10. Gość ma za 3800 jak się nie mylę.
Na allegro jest ciągnik z kosiarką za 7000 wg mnie to Tur pisze tylko że produkcji Stąporków .i jest naklejka ursusa , ale chyba własciciel nakleił. Trzeba wpisać : ciągnik ogrodniczy.
Do Jacek. Myślę że z tej glebogryzarki co pisałem wcześniej będzie pożytek gdyż prawdopodobnie obroty będą pod włos, ale ma tak ustawione noże że chyba tak ma pracować , na kołki pasuje. Dałem tokarzowi do dorobienia potrzebne części , więc może próba będzie jesienią.
Do Jacek. Myślę że z tej glebogryzarki co pisałem wcześniej będzie pożytek gdyż prawdopodobnie obroty będą pod włos, ale ma tak ustawione noże że chyba tak ma pracować , na kołki pasuje. Dałem tokarzowi do dorobienia potrzebne części , więc może próba będzie jesienią.
- agrotechnik
W książce pt.: maszyny rolnicze, pisze że dzik 2 miał glebogryzarkę MGB-700 czy coś takiego.
Jacek ze Skansena - ten TUR za 3800 ma uszkodzoną skrzynię biegów, zatarty sinlnik, uszkodzone przewody hydrauliczne, zdewastowaną instalację elektryczną, luzy na tulei przedniej osi, brak hamulca ręcznego, brak alternatora, powyginane i spawane przez mało wprawnego ślusarza ramiona podnośnika i takich tam parę drobiazgów...
czyli po prostu kupa złomu!
a ten za 7000 to chyba lekka przesada...
- agrotechnik
zp1_pp napisał/a:
Jacek ze Skansena - ten TUR za 3800 ma uszkodzoną skrzynię biegów, zatarty sinlnik, uszkodzone przewody hydrauliczne, zdewastowaną instalację elektryczną, luzy na tulei przedniej osi, brak hamulca ręcznego, brak alternatora, powyginane i spawane przez mało wprawnego ślusarza ramiona podnośnika i takich tam parę drobiazgów...
Facet sobie jaja robi? Za tyle to można sprawnego Dzika 2 z narzędziami kupić. Teraz wiem dlaczego allegro jest nazywane alledrogo.
- Jacek ze Skansena
Chciałem od niego kupić jedno koło do Dzika to cenę podał jak za całego Dzika. Nie polecam gościa tak ogólnie. Wpisałbym go na czarną listę jak by taka była.
Jacek kupiles to kolo jak nie to na allegro jest goscio chrisinc ma chyba wszystko do dzika w znosnych cenach
- Jacek ze Skansena
Jeszcze nie mam . Mam jechać do kolegi ale trochę daleko. Jak to wchodzi?
- Jacek ze Skansena
Chodkii bardzo ci dziękuje za pomoc. Koło mam już w domu za grosze. Polecam gościa bo jest poważnie nastawiony do innych. Teraz tylko czas mnie ogranicza ale może coś wymyślę. Raz jeszcze dziękuje.
Potrzebuję porady od doświadczonych w Dzikach.
Jak najprościej wyciągnąć wałek pośredni skrzyni biegów , ten na którym są koła przesówne, muszę się dobrać do koła drugiego biegu.
Zaznaczam że jestem posiadaczem dzika od niedawna a skrzyni nigdy nie rozbierałem.
Jak najprościej wyciągnąć wałek pośredni skrzyni biegów , ten na którym są koła przesówne, muszę się dobrać do koła drugiego biegu.
Zaznaczam że jestem posiadaczem dzika od niedawna a skrzyni nigdy nie rozbierałem.
- Jacek ze Skansena
Podejrzewam, że musisz tego Dzika rozpołowić.
Gdyby to chodziło o 4011 czy 360 to bym wiedział jak się rozpoławia ,z dzikiem to co innego więc może chociaż jakieś ogólne wskazówki , z góry dziękuję.
- Jacek ze Skansena
Arek silnik zdemontuj a potem rozkręć go w połowie i tylko tyle..Śruby same odszukasz bo je poprostu widać.