Kabina i błotniki w Zetorze 25

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
ZIDAN

Kabina i błotniki w Zetorze 25

Post autor: ZIDAN »

Witam przeglądając różne strony w internecie oglądając oczywiście stare Zetory 25 można napotkać sie że są z kabinami które mają swój specyficzny wygląd . Zaś te co są w Polsce tego nie mają co z tym jest????????? Na pewno fajnie wyglądał by taki ZETOR z kabiną oraz ile dawał udogodnienia w niepogodę.

P.S. Zwróć większą uwagę na poprawną pisownię. - Ursus
Awatar użytkownika
rafal

RE: kabina

Post autor: rafal »

Rzeczywiście czeska kabina na Zetorze 25 to u nas rzadkośc. Taki ciągnik K-25 stoi w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.
Awatar użytkownika
ZIDAN

ciekawe dlaczego w polsce im nie dawali tych kabin ???????????
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

jakoś mam wątpliwości co do tych kabin , wydaje mi się że to raczej jakiś patent może mniejszej wytwórni , bo nie trafiłem w oficjalnych materiałach na rysunek kabiny - ale możliwe że zbyt skąpą posiadam ilość książek

Rafał , masz może jakieś zdjęcia/rysunki z literatury dot. tej kabiny ??
na stronach .CZ czasem trafia sie zetorek 25 z kabiną , ale mam wrażenie że za każdym razem ta kabina inaczej wygląda
Awatar użytkownika
ZIDAN

sam nie posiadam zetorka ale jak pare razy widzialem je z kabiną mi się one dość podobają a w właściciele czy chcielibyście mieć cos takiego na swym zetorze??????????
Awatar użytkownika
drandrzej

szczerze - nie , i tak dość ciężko się dostać na miejsce kierowcy - w zasadzie najłatwiej było z siedzeniami muszelkowymi bo można było wskoczyć z tyłu , na "sprężynówki" przez oparcie się już nie da
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Ja mam podobne wrażenie odnośnie błotników. Czesi często mają w Bociankach takie kanciaki bardziej. Ale też niby wszystkie takie same. Co sądzicie?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
drandrzej

chyba szli na łatwiznę ,błotniki od majorka/4011 zakładali z braku właściwych , często dorabiając mocowanie do nich , bo nie pasowało
Awatar użytkownika
rafal

Wydaje mi się, że wszelkie kabiny do k-25 to Czesi zaczeli adaptować już po zakoczeniu produkcji Zetora 25. To by tłumaczyło czemu u nas nie było kabin. Te z kanciastymi błotnikami wygladają jak adaptacja kabiny z zetora 5011.
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Te kanciaki to były chyba produkowane w wersji sadowniczej i to są oryginalne błotniki z tym, ze nie podobają mi się za nic. Rafał chyba lub Paweł wy podawaliście nazwę takiego Zetorka. On nie nazywał się Zetor 25 tylko inaczej
Awatar użytkownika
ZIDAN

te zetory z orginalnymi błotnikami kanciatymi to ZETOR 25 H SADAR
na tej stronie można je zobaczyć
http://zetory25.wz.cz/zetor_25_k.htm
Awatar użytkownika
rafal

Tak to był SADAR, którego produkcja po zakoczeniu w Zetorze 25K i A toczyła się dalej, ale na mniejszą skalę. Wracając do kabin, to co zauważył Andrzej wchodznie do kabiny od tyłu, to była niezła akrobacja. O ergonomii zaczęto mysleć dopiero dziesięć lat później.

Mam podobne odczucia jak Jacek, kanciak czy kwardat jest mało "retrotraktorowy"
Awatar użytkownika
Tomek_J
Kontakt:

Post autor: Tomek_J »

drandrzej napisał/a:szczerze - nie , i tak dość ciężko się dostać na miejsce kierowcy
Idzie przywyknąć. U siebie zamontowałem starą kabinę z 360-ki i nie narzekam.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

W przejrzałem dziś masę fotek Zetorków i stwierdzam, że zasadniczo są 2 typu błotników:
- te zaokrąglone - znane z polskich Zetorków
- kanciate, takie trapezowe (fotki poniżej) - różnią się one jednak minimalnie między sobą.

Wydaje mi się, że one są robione albo razem jako komplet do kabiny, albo można było dokupić same błotniki - bo tej kabiny nie sposób raczej zamontować do tych półokrągłych.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A odnośnie tego, czy to adaptacja z 5011 to wydaje mi się, że nie - patrząc na tą fotkę:

Obrazek

Co sądzicie o tym?

Jeszcze jedno spostrzeżenie - czy ta kabina w Zetorach to nie jest przypadkiem zaadaptowana od Zetora 50 Super???

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zajrzałem na google zobaczyć jak wygląda Zetor 5011 i kurcze nie widzę podobieństwa z tą kabiną Zetorków 25 w ogóle? Rafał na pewno o ten model Ci chodziło??
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
ZIDAN

RE: Kabina i błotniki w Zetorze 25

może są podobieństwa ale w suprze są okrągłe błotniki a w 25 kanciate no i w suprze kabina jest wyciągnięta bardziej w dół no ale budowa jest jednak podobna
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Błotniki moim zdaniem nie mają znaczenia - chodzi mi o kabinę. Super i 25-tka mają jak widać taką gondolę która jest dobrze dopasowana do błotników i ciągnika a góra kabiny jest już moim zdaniem identyczna.
Awatar użytkownika
ZIDAN

Może i tak podobieństwo jest wielkie ale w tamtych czasach prawie wszystko unifikowano żeby było więcej i taniej . Moim zdaniem ZETOR 25 ma swój urok z tą kabiną miałem takie zdjecie właśnie ZETORA z kabiną i pracującą z nim snopowiązałką super fota tylko musze poszukać jak znajde to wrzuce . Bardzo chciał bym posiadać taki model z kabiną ma ten urok moim prywatnym zdaniem
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

rafal napisał/a:
Rzeczywiście czeska kabina na Zetorze 25 to u nas rzadkośc. Taki ciągnik K-25 stoi w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.
Rafał wydaje mi się jednak po przemyśleniu, że ten Zetorek K25 ze Szreniawy ma kabinę samoróbkę. Nie mogę teraz znaleźć fotki na potwierdzenie ale wydaje mi się, że on ma kabinę z C45 przerobioną. Tzn przednia rama z szyną od C45 i rurki tylne.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

No ja do podobnych wniosków doszedłem kilka postów wyżej.
Awatar użytkownika
ZIDAN

A nie mówiłem że te kabiny były inne
25 pozostał w produkcji aż do 1961 roku. One produkowały łącznie prawie 160 000 egzemplarzy, z czego ponad 60% zostało wywiezione. Finlandia te zakończyły się ponad 8000 egzemplarzy. Najczęściej spotykane kolory były jasnozielonego z żółtymi felgami i brązowe z czerwonym felgi. Dla tych jednak było różnych odcieni. Więcej rzadko czerwony i niebieski wersji białe felgi. w latach 1990 wzrosła do 25 w Finlandii, najbardziej popularne
ODPOWIEDZ