podkladki pod panewki ursus c45

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
cobraxx

podkladki pod panewki ursus c45

Post autor: cobraxx »

Witam
pisze z pytaniem czy orientuijecie sie ile trzeba dac podkladek pod panewki??

slyszalem ze trzeba dac 5 podkladek ... mam podkladki 0.01mm

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: podkladki pod panewki ursus c45

Post autor: drandrzej »

nie wiem jak to kombinujesz , ale moim zdaniem tyle , żeby luz zachować - czyli mierzyć wał, mierzyć panewkę na skręconym korbowodzie i wyliczyć /wymierzyć szczelinomierzem jakie masz po bokach luzy w miejscu skręcenia stopy korbowodu
luzu czop-panewka nie podam z głowy - a on jest najważniejszy bo podkładanie/szlifowanie i wszystkie inne zabawy z półpanewkami służą tylko regulacji tego luzu przy założeniu że stopa korbowodu opiera się w miejscu skręcenia mocno - czy przez podkładki czy bez nich

ja robię tak , że skręcam panewkę w korbowód i daję do roztoczenia na odpowiedni rozmiar [bez podkładek bo inaczej mi nie wyda - za duże luzy będą ] wówczas panewka jest okrągła nie owalna wewnątrz
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

znajomy mi mowil ze bez podkladek to nawet nie mam dawac zeby mi tak zrobili.
i co ja kompinuje nic nie kombinuje. Tylko wiem tyle ze dawali podkadki a potem jak sie wieksze luzy pokaza to podkladke jedna wyciagali i juz bylo lepiej.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

tak się robi jak masz dobrane panewki do szlifu wału , z 1 kompletu [rozkompletowane mają nawet do 2 mm róznice po złożenu po obu stronach mierząc !! ], mi po prostu z półpanewek nie wydało - miałem 2 półpanewki z 2 różnych kompletów
tyle , że dziś C-45 nie służy już do roboty w polu , więc następny remont - będzie robił może Twój syn/wnuk , silnik przy odpowiedniej dbałości potrafi pracować przez 7500 mth
ODPOWIEDZ