wymiana filtra paliwa w s320 / S301D

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
Marcin216

wymiana filtra paliwa w s320 / S301D

Post autor: Marcin216 »

witam! zamierzam wymienić filtr paliwa w silniku s320. i mam pytanie czy układ paliwowy się wtedy nie zapowietrzy, słyszałem ze ten silnik ciężko potem odpowietrzyć. Jeśli wymienić filtr to na co zwrócić uwagę przy wymianie? pozdr
Awatar użytkownika
hubert

RE: wymiana filtra paliwa w s320

Post autor: hubert »

Zapowietrzy się, ale odpowietrzenie jest banalnie proste, popuszczasz korek baku paliwa, śrubę filtru paliwa, paliwo powinno wybić z pod niego bo powietrze będzie szło do góry do baku, jeżeli tak się nie stanie to kręcisz korba aż paliwo zacznie wypływać z pod śruby odpowietrzającej filtr, następnie luzujesz śrubę odpowietrzająca pompę paliwową sytuacja się powtarza, na samym końcu odkręć przewód POMPA-WTRYSK i kręć korba aż z przewodu zacznie lecieć paliwo zakręć w ciągu najbliższych 3-4 obrotów powinieneś usłyszeć charakterystyczne dryń wtrysku co oznacza, że układ jest odpowietrzony.

Nie ma w tym nic trudnego, jednak przy skręcaniu filtra zwróć uwagę na to, żeby uszczelka się nie zagięła, tylko była równomiernie ułożona.
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: wymiana filtra paliwa w s320 / S301D

Post autor: Bolszewik »

Zmodyfikowałem troszkę temat *yes* żeby był bardziej ogólny.

Nie wiem od czego pasuje filtr do S-301D bo w moim silniku po prostu go nie było. Rurka szła prosto do pompy wtryskowej. Podejrzewam jednak że jest to typowy filtr od C-330, zresztą patrząc na zdjęcia ten z S-320 wygląda podobnie.

http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/S ... 2684722834

Nie do końca wiem czy chodzi Ci o sam wkład czy obudowę filtra ? Jeśli odbudowa to zapytaj w sklepie Andorii może mają. Jeśli zaś chodzi o wkład to jak podasz w sklepie do jakiego silnika to na pewno sprzedawca dobierze odpowiedni.

Wracając do początku, ponieważ nie miałem żadnego filtra (w momencie kupna Sama z S-301D) zainstalowałem zwykły filterek przepływowy zakładany na wężyk za jakieś 5 zł. Wymieniałem go mniej więcej co roku bardziej z przyzwyczajenia niż potrzeby bo paliwo zawsze lałem dobrej jakości.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Powinien być filtr PM 805 według Filtrona, on jest we wszystkich Andoriach bodajże. Pamiętaj, żeby kupić od razu uszczelkę pod filtr.
Awatar użytkownika
oman7

Post autor: oman7 »

Masz dwie śruby odpowietrzające na filtrze paliwa a druga jest na pompie.
Zaznaczone są na zdjęciach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d9 ... 53857.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ea ... faeb3.html
*tup*
ODPOWIEDZ