Bendix

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
Awatar użytkownika
Deleted_User

Bendix

Post autor: Deleted_User »

Witam wszystkich,potrzebuję bendix rozrusznika do zetorka K25 (1952 r.) może ktoś posiada, lub wie gdzie można kupić.Od C-360 nie pasuje ze względu na kierunek pracy.
Awatar użytkownika
krzmaz7

RE: Bendix

Post autor: krzmaz7 »

Jestem po regeneracji rozrusznika i aż się uśmiechnąłem jak przeczytałem twój post, bo miałem ten sam problem. Niestety, rzeczywiście ze względu na kierunek pracy nie idzie dostać nowego bendixu. Nie wiem, jaki dokładniej jest problem w twoim rozruszniku, u mnie były trochę ścięte zęby zębatki (tak z przodu) i jedynym logicznym rozwiązaniem w tym przypadku jest porządne naspawanie i wyszlifowanie nowych zębów. Napisz co dokładnie się rozleciało a może uda się coś wykombinować. Dodam jeszcze, że tulejki i szczotki można dostać bez problemu.
Awatar użytkownika
Deleted_User

A więc zjechane były zęby na zębatce,rozmontowałem rozrusznik wymieniłem tulejki ,szczotki,sprawdziłem ręką obracał się bez oporów,zamontowałem do ciągnika i nic tylko automat tyka,nie kręci a przewód + się grzeje aż się z niego dymi.(Bateria jest naładowana)
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia.

Sprawdź czy zwora w automacie prawidłowo zamyka obwód i jednocześnie czy wyciąga bendix.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Deleted_User

Może ktoś wie od jakiego innego sprzętu pasuje bendix do zetora k25 skoro nawet rzemieślniczy jest niedostępny.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Zapytaj na czeskich stronach albo poszukaj na ichniejszym allegro. Z pewnością jest jakiś patent. Możliwe że znajdziesz taniej cały niż naprawiać stary.
T-25
Awatar użytkownika
Deleted_User

Bolszewik napisał/a:
Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia.

Sprawdź czy zwora w automacie prawidłowo zamyka obwód i jednocześnie czy wyciąga bendix.
Na początku zablokował się automat i rozrusznik kręcił cały czas, wykręciłem automat rozebrałem go i nie było zabezpieczenia na końcu zwory.Zmontowałem automat włożyłem do ciągnika i działał.Pomyślałem że jeszcze wymienię szczotki i tulejki,po wymianie nie działa.
Awatar użytkownika
krzmaz7

Na początek wymontuj rozrusznik, połóż na jakimś imadle, podłącz kabel+ i sprawdź czy wypycha zębatkę. Jeżeli kabel grzeje się do czerwoności to musi być gdzieś zwarcie. Pierwsze co bym zrobił po sprawdzeniu to zdjął elektromagnes, sprawdził czy ta blaszka pod nim niema luzów, (jeżeli ma to jakoś trzeba go zlikwidować bo będzie duży pobór prądu) a następnie (najważniejsze) porządnie ją odizolował od obudowy rozrusznika i elektromagnesu. Jeżeli to nie pomoże to możliwe, że zwarcie zrobiło się w cewce elektromagnesu lub gdzieś w środku rozrusznika. Jeszcze jedno, jeżeli masz oryginalny elektromagnes firmy PAL to odkręć jego tylną obudowę. Pod śrubami powinny być ebonitowe podkładki izolujące śruby od masy oraz dwie płaskie, cienkie podkładki (płytki) na ściankach, również ebonitowe. Jeżeli ich nie ma to zwarcie może robić się tutaj.

Za długo mi idzie pisanie, powinno być dwa posty wcześniej. Niemniej jednak możesz sprawdzić to o czym pisałem.
Awatar użytkownika
Bolszewik

To znaczy że gdzieś zrobiłeś zwarcie lub poprzestawiałeś kolejność szczotek :confused:
T-25
Awatar użytkownika
Deleted_User

No właśnie,w środku są cienkie ebonitowe podkładki i na ściankach też, być może żle złożyłem,jutro spróbuję poprawić.Dzięki za cenne rady
Bolszewik napisał/a:
To znaczy że gdzieś zrobiłeś zwarcie lub poprzestawiałeś kolejność szczotek :confused:
Słusznie przy wymianie nie patrzyłem na kolejność pomyślałem nowe to nowe włożyłem ma działać.

Nareszcie zrobiłem rozrusznik + Bolszewik miał racje przestawiłem głowiczkę (kolejność szczotek) i napięcie szło w odwrotnym kierunku co powodowało zwarcie.Kreci jak szalony ale bendix w dalszym ciągu mam uszkodzony.
krzmaz7 napisał/a:
Na początek wymontuj rozrusznik, połóż na jakimś imadle, podłącz kabel+ i sprawdź czy wypycha zębatkę. Jeżeli kabel grzeje się do czerwoności to musi być gdzieś zwarcie. Pierwsze co bym zrobił po sprawdzeniu to zdjął elektromagnes, sprawdził czy ta blaszka pod nim niema luzów, (jeżeli ma to jakoś trzeba go zlikwidować bo będzie duży pobór prądu) a następnie (najważniejsze) porządnie ją odizolował od obudowy rozrusznika i elektromagnesu. Jeżeli to nie pomoże to możliwe, że zwarcie zrobiło się w cewce elektromagnesu lub gdzieś w środku rozrusznika. Jeszcze jedno, jeżeli masz oryginalny elektromagnes firmy PAL to odkręć jego tylną obudowę. Pod śrubami powinny być ebonitowe podkładki izolujące śruby od masy oraz dwie płaskie, cienkie podkładki (płytki) na ściankach, również ebonitowe. Jeżeli ich nie ma to zwarcie może robić się tutaj.

Za długo mi idzie pisanie, powinno być dwa posty wcześniej. Niemniej jednak możesz sprawdzić to o czym pisałem.
Już zrobiłem rozrusznik,pomyliłem kolejność szczotek,elektromagnes mam firmy PAL i jest dobry,kręci super co nie zmienia faktu że w dalszym ciągu Bendix mam zepsuty .A tak na przyszłość czy elektromagnes z C-360 się nada.
Awatar użytkownika
krzmaz7

Z tego co wiem to od C-360 powinien się nadać, ale najbezpieczniej wymontować stary (jak się popsuje) i wziąć go ze sobą do sklepu na wzór. A sprawdzałeś czy elektromagnes ciągnie widełki od bendixu?
Awatar użytkownika
whar

Post autor: whar »

Spróbuj w tych firmach

EXPOM KWIDZYŃ tel (055)279-26-44
EXPOM IŁAWA tel (089)648-37-19

www.expom-kwidzyn.pl

lub

STEMOT ZAPOLICE tel: (043) 823-19-50 lub 823-12-27

www.stemotpro.onet.pl

Możesz tez spróbować

BENDIKS ŁOMIANKI tel (022) 768-72-00

www.bendiks.pl
bendiks@bendiks.pl

W Łomiankach mozna także zregenerować bendix.

pozdr
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

że tak powiem dołączę się do tematu rozruszników, bo tak czytam i nie wiem o co chodzi z tymi szczotkami. Jak to inny kierunek, mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Szczotki są umieszczone w szczotkotrzymaczu każda z nich połączona jest z jednej strony do uzwojenia z drugiej zaś element ślizgowy styka się z komutatorem. Jeśli włożysz szczotkę w gniazdo, przewód podłączysz pod inną śrubkę to powstanie zwarcie. Zazwyczaj wymienia się szczotki za koleją i wtedy nigdy nikt się nie pomyli jeśli jednak wyjmie się wszystkie to wtedy łatwo można przykręcić coś źle.
T-25
Awatar użytkownika
hubert

aha, czyli trzeba kręcić je w kółko aż się utrafi, bo ja tego rozrusznika od multicara piłuje żeby się uruchomił i ostatnio podłączyłem - na obudową + kabelek i poszły iskry ze szczotek.
Awatar użytkownika
Bolszewik

:confused:

Wyjmujesz jedną szczotkę na jej miejsce wkładasz kolejną i tak po kolei.

Rozrusznik najlepiej wymyć denaturatem, komutator można przetrzeć papierem wodnym 500.
T-25
Awatar użytkownika
hubert

Aha, będę próbował, dzięki:)
ODPOWIEDZ