Moja jast bardzo podobna, ale chyba się minimalnie różni. Chyba kable są podłączone inaczej ... W poniedziałek napeszę co i jak i wrzucę fotkę. Wcześniej niestety nie będę na necie.
Mi udało się taką prądnice w weekend dostać. Ma wybite na korpusie mało wyraźny znak PAL. To oryginał??
Fotka w rozbiórce - tato nie wytrzymał i tak szybko rozebrał, że fotki w całości nie zdążyłem zrobić
Do wymiany szczotki i łożyska - ale jeśli oryginał to chyba się opłacało
Z tego co wyczytałem w literaturze to ta prądnica której fotkę dałem w pierwszym poście to PAL DGD 28 - współpracuje ona z zewnętrznym, dwurdzeniowym regulatorem napięcia.
Drugi typ który jest opisany w książce to PAL DGD 40, który ma wbudowany jedno rdzeniowy regulator napięcia. Jest to taka charakterystyczna wersja prądnicy, raczej montowana w starszych ciągnikach. Posiada po przeciwnej stronie od koła pasowego obudowę regulatora.
Ursus w którym dokładnie miejscu znalazłeś znalazłeś znak PAL?
U mnie znalazłem tylko jakieś numery na przedniej i tylnej części prądnicy. Na dodatek niezbyt czytelne pod kilkoma warstwami lakieru.
Wrzucam dokładniejsze fotki prądnicy. Z racji tego że robiłem fotki telefonem to nie udało mi się ostrego zdjęcia zrobić, żeby było logo PAL widać, ale może po kształtach uda się ustalić czy nadaje się do Zetorka