Witam serdecznie.
Jestem nowym forumowiczem.Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem posty o remoncie K-25. Mam pytanie do doświadczonych kolegów remontujących swoje Zetory. Jakiś czas temu kupiłem traktor SAM ,silnik od 330 tył to Zetor 25. Okazało się że w skrzyni nie było oleju. Po nalaniu oleju
w trzech miejscach pojawiły się wycieki a mianowicie po obu stronach wałka na którym osadzone są pedały hamulców oraz przez uszczelnienie osi przy tylnym prawym kole. Po zdjęciu koła i odkręceniu dekla osłaniającego łożysko okazało się że zimering jest stary i trzeba go wymienić ale również że oś ma duży luz w stosunku do pierścienia łożyska ( dają się wsunąć na grubość trzy położone na sobie żyletki).
W związku z tym mam uprzejme pytania:
- jak pozbyć się wyciekania oleju w miejscu przechodzenia wałka na którym
osadzone są pedały hamulców ( czy są tam jakieś uszczelniacze)
- czy da się wyciągnąć łożyska z pochwy mostu bez jej demontowania ze skrzyni i co ewentualnie i jak najprościej zlikwidować luz między osią a łożyskiem
pozdrawiam i proszę o pomoc ( ew.nr telefonów)
Na wałku od hamulców są dwa oringi kupisz je prawie w każdym sklepie wyjąć ten wałek to nie problem wystarczy wybić z lewej strony a co z tym łożyskiem w pochwie to musisz odkręcić pochwę od kadłuba skrzyni i wtedy wyjąć jakoś półoś bo inaczej się nie da, tylko przy demontażu pochwy do skrzyni musisz sobie odkręcić górną pokrywę skrzyni żeby półoś zeszła z koła zębatego bo ono siedzi na wielowypuście i przykręcone jest śrubą na klucz 30, odkręcisz to zobaczysz.
jeszcze raz serdeczne dzięki za wszystkie rady
myślałem że nie będzie konieczne zdejmowanie półosi w celu wymiany łożyska bo to zajmie trochę czasu ale trudno jak mus to mus