Janek333 napisał/a:
a z czego mam zrobić tą bryłę?:)(jaki materiał)
no i z czego najlepiej zrobić tą formę odlewniczą..
sorki ale ja naprawdę nie mam zbytniego pojęcia w tym;)
Jeśli nie masz pojęcia, to może zacznij od kartonowych modeli które można kupić w każdym sklepie modelarskim (np. Lanz Bulldog i Ursus C-45). Daje to pewne rozeznanie co, z czego i jak można zrobić.
Ja doświadczenia w modelarstwie agrotechnicznym zbyt wielkiego nie mam, ale przez całą podstawówkę i liceum w wolnych chwilach konstruowałem modele lotnicze - najpierw plastikowe, później kartonowe. Mam też na koncie kilka modeli wykonanych własnoręcznie od podstaw (główne materiały to drewno, sklejka, blacha, arkusze PCV, no i oczywiście ogromne ilości szpachlówki

- ale robi się z tego co ma się pod ręką).
Formę do odlania można zrobić, nie ma z tym problemu, ale do zrobienia takiej formy zazwyczaj potrzebujesz wykonać model, który będzie powielany przez matrycę (np. z gliny). Pytanie - jakie elementy chcesz odlewać, z czego, czy ma to być forma jedno- czy wielorazowa. Jeśli jednorazowa, to moim zdaniem nie ma większego sensu.
Natomiast forma wielorazowa - jak najbardziej, np do wykonania powtarzalnych elementów - cylindrów w silniku gwiazdowym, ogniw gąsienicy itp.