Modele

Czyli ciągniki i maszyny w małych rozmiarach
Awatar użytkownika
Janek333

Modele

Post autor: Janek333 »

Witam jestem początkujący i mam pytanie od czego zacząć modelowanie i z czego najlepiej wykonać model?:)

z góry dzięki za odp.;)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
rafal

RE: Modele

Post autor: rafal »

Zacznij od najprostrzych " kwadratowych" form jak np kombajn Bizon Zo40. Wszyscy chyba zaczynali od kartonu. Janek polecam Ci dział na naszym forum poświęcony modelarstwu.
Awatar użytkownika
Janek333

Tylko z czego najlepiej zrobić te formy?:) i czym je wypełnić?:)
Awatar użytkownika
klusek-rolnik

Post autor: klusek-rolnik »

Troche źle zrozumiałeś Rafała kolego... Chodzi o bryłę modelu a mie o forme odlewniczą. Jak Rafał pisał najlepiej zacząć od prostych modeli i po jakimś czasie nabierze się wprawy i wtedy można brać się za trudniejsze modele...
Awatar użytkownika
maly-agro

Post autor: maly-agro »

Ja bym proponował brony;) chociaż sam zaczynałem od C-330...
Awatar użytkownika
Janek333

a z czego mam zrobić tą bryłę?:)(jaki materiał)
no i z czego najlepiej zrobić tą formę odlewniczą..
sorki ale ja naprawdę nie mam zbytniego pojęcia w tym;)
adam12

Post autor: adam12 »

Twardy papier zapewne albo drewno jakies czy cos a formy nie robisz bo tego sie nie odlewa:)
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Janek333 napisał/a:
a z czego mam zrobić tą bryłę?:)(jaki materiał)
no i z czego najlepiej zrobić tą formę odlewniczą..
sorki ale ja naprawdę nie mam zbytniego pojęcia w tym;)
Jeśli nie masz pojęcia, to może zacznij od kartonowych modeli które można kupić w każdym sklepie modelarskim (np. Lanz Bulldog i Ursus C-45). Daje to pewne rozeznanie co, z czego i jak można zrobić.
Ja doświadczenia w modelarstwie agrotechnicznym zbyt wielkiego nie mam, ale przez całą podstawówkę i liceum w wolnych chwilach konstruowałem modele lotnicze - najpierw plastikowe, później kartonowe. Mam też na koncie kilka modeli wykonanych własnoręcznie od podstaw (główne materiały to drewno, sklejka, blacha, arkusze PCV, no i oczywiście ogromne ilości szpachlówki :) - ale robi się z tego co ma się pod ręką).
Formę do odlania można zrobić, nie ma z tym problemu, ale do zrobienia takiej formy zazwyczaj potrzebujesz wykonać model, który będzie powielany przez matrycę (np. z gliny). Pytanie - jakie elementy chcesz odlewać, z czego, czy ma to być forma jedno- czy wielorazowa. Jeśli jednorazowa, to moim zdaniem nie ma większego sensu.
Natomiast forma wielorazowa - jak najbardziej, np do wykonania powtarzalnych elementów - cylindrów w silniku gwiazdowym, ogniw gąsienicy itp.
ODPOWIEDZ