Wiadomo, że większość z nas dokumentuje swoje i nie tylko zabytkowe maszyny. Jesteśmy w czasach, gdzie królują aparaty cyfrowe.
Kupując aparat i szukając na forach i stronach opinii, często trafiamy na stronnicze wypowiedzi.
Dlatego zwracam się do zaufanych ludzi

Napiszcie co nieco o swoich aparatach, jakie są wady i zalety. Na pewno będzie to temat przydatny dla większej liczby osób.
Ja akurat poszukuję aparatu w miarę niedrogiego, do ok. 900 zł.
Obecnie korzystam z Canona A530. Ma 5.0 mpx, zoom optyczny 4x i chyba cyfrowy 4x, ale ten drugi to chwyt marketingowy

5.0 mpx i optyka, która jak wiadomo jest dużo ważniejsza, radzą sobie dość dobrze - pomimo, że obiektyw jest Canona a nie jakiejś renomowanej firmy.
Aparat ma tryb makro co jest nieocenione przy robieniu zdjęć np. tabliczek znamionowych.
Zaletą jest niska cena, bardzo dobra moim zdaniem jakość zdjęć, poręczność. Zasilają go dwa akumulatorki AA - ja korzystam z poj. 2300 Sanyo i mimo, że mają prawie 3 lata jeszcze jako tako dają radę i da się zrobić trochę zdjęć. Wadą może być mały wyświetlacz, ale coś za coś.
Atutem wg. znajomych, którzy korzystają z tego aparatu jest wizjer optyczny, ale ja z niego nie korzystam.
Karta 2 GB wystarcza na ... nie wiem ile zdjęć

Ponadto nagrywa filmiki w 640x480 z dźwiękiem - bardzo przyzwoitej jakości. Większość filmików na kanale YouTube mam właśnie kręconych tym aparatem. Trzeba też dodać, że jakość po kompresji na YouTube jest gorsza od oryginału. Jak się nagrywa ze statywem to jest można powiedzieć idealna. Gdy używamy zoom podczas filmowania to dźwięk nie zanika jak w niektórych aparatach. Problem jest jak chcemy nagrać coś, co się szybciej porusza - np. przejeżdżający samochód - wtedy daje się we znaki stosunkowo niska ilość klatek na sekundę.
Ogólnie oceniam ten aparat bardzo dobrze, teraz można kupić go (lub nowsze odmiany za niewielkie pieniądze). Mój jednak po ponad 3 latach zaczyna się psuć - nie otwiera się przesłona obiektywu i trzeba jej pomagać palcem

Fotki w nocy jednak są marne.