Uprawa slonecznika

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Deleted_User

Uprawa slonecznika

Post autor: Deleted_User »

czy ktos kiedys sial słonecznik na polu ponad 1ha ? Co trzeba zrobic gdzie kupic ziarno i co i jak potem ?
adam12

RE: Uprawa slonecznika

Post autor: adam12 »

Ziarno w centrali nasiennej ja kupuję co roku i ładnie rośnie ale sieję razem z owsem i jęczmieniem na kiszonke po jęczmieniu ozimym:) tak ze nasion póżniej nie zbieram
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

Wg mnie w Polsce nie za bardzo opłaca się hodować słonecznik. Nie chodzi o ceny czy coś, tylko chodzi o to że słonecznik lubi słońce i najlepiej rośnie w dobrze nasłonecznionych miejscach. W dawnym RWPG najlepszym miejscem były Węgry, zwane "kukurydzianym i słonecznikowym spichlerzem RWPG". Więc ja myślę że warto by wszystko przemyśleć, bo po co wydawać kasę na darmo a potem nic z tego nie mieć, bo nie rośnie taki jak trzeba. No ale to Pana wybór. Tak jak kolega powyżej napisał- nasiona można kupić w centrali nasiennej. Można to potem kosić kombajnem, ale on musi być odpowiednio wzmocniony (najlepiej jakby to był Bizon BS, bo on jest fabrycznie do tego przystosowany). no i trzeba mieć przystawkę do słonecznika.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

W mojej okolicy w zeszłym roku był zasiany słonecznik na ziarno na pow. ok.500h i muszę powiedzieć, że uprawa była całkiem udana. Rośliny osiągały wys. 2,20m i plon też był bardzo dobry. Największy problem przy uprawie słonecznika to ptactwo!!! Ja miałem też w zeszłym roku zasiane i nie miałem co zbierać :upset: wszystko ptaki opier... :upset:
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Mi niechodzi o zbior .. choc jakby sie udal to kto wie. Ale jak przygotowac ziemie czym pryskac ile kosztuje 1kg nasion oraz ile kg/ha ?
adam12

Post autor: adam12 »

Wydaje mi sie ,że za 50 kg płaciłem 100 zł ale nie było siane tak jak powinno tylko siewnikiem do nawozu to obsiałem tym 3 ha około. a przygotowanie ziemi to chyba tak jak pod zborze
ODPOWIEDZ