RE: andoria 2Ca90

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

Ja mam to samo w swoim czy zimny czy ciepły zawsze trzeba mu dac to podwójne dawkowanie, nie wiem co to jest ale u mnie od zawsze to występuje:rol:
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Zapewne głowice do roboty biorąc pod uwagę że nowa kosztuje niewiele ponad 200 zł nawet bym nie próbował ich naprawiać tylko kupił nowe.

Jeśli chcesz je jednak naprawiać to musisz wymienić zawory, gniazda zaworów prowadniki zaworów. Nie próbuj raczej docierać zaworów nawet jeśli się teoretycznie da ponieważ to nic nie da. Olej przedostaje się przez prowadniki zaworów. Osobiście wątpię żeby zakup kompletu części i robocizna wyszła taniej niż wymienić cały podzespół. Chyba że potrafisz to wszystko wykonać samodzielnie. Ewentualnie szukaj naprawdę dobrego i rzetelnego zakładu.

Zanim jednak zaczniesz bebeszyć silnik odkręć pokrywki klawiatury i sprawdź czy są drożne odpowietrzniki. Miałem kiedyś przypadek ze lało się z silnika jak nieszczęście rozłożyłem cały poskładałem i nic dalej się kidało. Przyszedł znajomy odkręcił pokrywkę zaworów wziął kawałek drutu od tytoniu i przetkał kanalik odpowietrzający - ot cała tajemnica była. Dostała mi się wiązanka średnio pochlebnych opinii od w/w :uhoh:
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
oman7

Post autor: oman7 »

Jarek
Twój silnik ma problem z odpaleniem nawet jeżeli załączysz mu dodatkową dawkę paliwa czyli przekręcisz takie małe pokrętło w prawo z przodu silnika (zobacz na zdjęcie).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/128 ... 14a26.html
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

No tak, ja też mam to samo, dopiero jak dam to dawkowanie to odpali, nie rozumiem tylko co @oman7 chcesz nam przekazac bo jakoś nie moge rozszyfrowac:uhoh: Przepraszam że sie troche wryłem do tematu ale bardzo ciekawi mnie czy uda sie odkryc usterkę. @Jareks19 ciśnienie na wtryskach raczej będzie OK. Mój tata kiedyś bawił sie i zmienił na wyższe ciśnienie ale nic to nie dało, nawet dużo słabszy był przez to...
ENDRIU

Post autor: ENDRIU »

To małe pokrętło,to jest "urządzenie wzwiększające dafkę paliwa" i przy uruchamianiu silnika powinno się to włanczać.Mój silnik przy ujemnych tep. odpalał bez problemu.
Awatar użytkownika
oman7

Jarek
Pierwszą rzeczą jaką zrób,wymień wytryski na nowe(bo to że sprawdzałeś czy podają paliwo przy wykręconym wtrysku nie świadczy że otwierają się przy odpowiednim ciśnieniu w cylindrze) później zdemontuj pompę wtryskową,znajdź jakiegoś gościa który zajmuję naprawą pomp do diesla powinien mieć maszynę do kontroli ciśnienia na wtryskach jaki do kontroli ciśnienia pompy ustaw ciśnienie otwarcia wtrysku na 21.1MPa.Zamontuj to do silnika i spróbuj go odpalić jeżeli będzie tak samo to wtedy musisz sprawdzić i wyregulować początek tłoczenia paliwa (bo z tego co czytałem to wymieniłeś pompę paliwa) do wtrysków a to już jest trochę pisania i zabawy przy silniku.

Kwestią usunięcia wycieku to i tak musisz zdemontować głowice aby wymienić uszczelki na osłonach popychaczy a wtedy też zobaczysz czy masz powypalane gniazda zaworowe.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Zawieź na zakład niech sprawdzą, jeśli trzeba wymienić to Ci powiedzą żebyś dokupił. Biorąc pod uwagę że nie są to części bardzo drogie ja bym kupił od razu nowe i z nimi udał się na zakład.

Na 99% nie masz jednego błędu w silniku i nie spodziewaj się że jedna naprawa poprawka zlikwiduje problem. Zawsze jest to zbieg kilku niedomagań.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
oman7

Tak kup same kocówki wtrysków(koszt 110 zł) .Poniżej masz link do Andorimot albo podjedź do nich.
Tu masz link do Andorii:

http://www.sklep.andoria-mot.com.pl/?pi ... _pageNo=10

Jarek
Opisz mi prace silnika po udanym odpaleniu czy pracuje równo czy szarpie silnikiem opisz mi wszystko.Na zapalonym silniku spróbuj podnieść odprężnik na jednym cylindrze a później podnieść na drugim cylindrze zobaczysz wtedy który z cylindrów pracuje bardziej nierówno albo zgaśnie.
ODPOWIEDZ