RE: Panewki do C-328

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Czytałem na innym forum wypowiedzi pewnego użytkownika C-328, który założył w swoim silniku jakieś tanie panewki, czego efektem było poważne uszkodzenie silnika po ok. 200mth jak napisał właściciel.
Po rozkręceniu silnika okazało się, że po panewkach tylko ślady zostały.
Nie sugeruję, że te panewki nie są nic warte, ale widząc cenę trzeba by się dobrze zastanowić dlaczego są tańsze...
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
S 60 bombaj

Post autor: S 60 bombaj »

Nie polecam takich tanich panewek mam kolegę który robił też tak jak i ty remont silnika c 328 cieszył się bo ładnie wszystko mu tykało do czasu aż strzeliło,i tak jak kolega zauważył po rozkręceniu silnika po panewkach tylko ślad został tak jak i po sprzedawcy na Allegro.No i co najgorsze po silniku :mad: już go nie naprawił drugi raz teraz ma c 330.
Nie polecam :no:
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

A jakich fotek konkretnie szukasz? Czarno-białych czy kolorowych?
Wpisz w wyszukiwarce "ursus c-328 foto" napewno coś znajdziesz ;)
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Tu jest foto korbowodu C-330
http://www.bazarek.pl

Wpisz w szukaj "korbowód c-330".
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

A propos panewek....
nie straszcie mnie! ja założyłem właśnie takie i to kupiłem je w zakładzie renomowanym. Cieszyłem się jak nikt inny , gdy bez problemów miałem możliwość zakupu i zaraz je zamontowałem. Owszem nie podobał mi się ten półpierścień kasujący luz wzdłużny na wale (oryginał jest w całości odlany razem z panewką), ale wobec zapewnień mechaników i wszystkich znawców tematu, że nie ma szans na kupienie oryginałów i że takie panewki pracują już latami w innych silnikach, poddałem się i panewki zostały zamontowane......nie miałem innego wyjścia!!!! Teraz nagle powstał temat : nie zakładajcie , bo po 200Mth rozleci się silnik.... -wobec tego co zainstalować???? spróbujcie sami odlać panewki jak to dawniej praktykowano i dajcie na to atest! Nie wiem...mam mieszane odczucia po odczytaniu tego posta. Zdaję sobie sprawę , że dzisiejsze czasy są dobrym gruntem dla różnych pseudoproducentów zbijających fortuny na produkcji bubli i naciąganiu naiwnych , ale wobec zaistniałej sytuacji nie mamy wyjścia. Tutaj opowiem sytuację, kiedy jeden sprzedawca na Allegro usłyszał , że potrzebuję oryginalne lampy do C325 krzyknął mi w niedzielne popołudnie 1000 PLN za załatwienie takowych jeszcze z metkami. O mało mnie do zawału nie doprowadził, ale usłyszał to na co zasłużył....( za to dostałbym chyba złote usta)
Teraz powiedz mi Szanowny Kolego o jakich oryginałach ty mówisz? gdzie ty dzisiaj kupisz oryginalne panewki , na drugi ,czy któryś z kolei szlif???Jeżeli takowe dostaniesz to mam prośbę: zrób małe foto i podeślij na naszą stronę, niech chociaż oko pocieszę samym widokiem....
Wiem, że na pewno nie założysz do bloku C328 cienkościennych panewek od C330, więc o czym tu mowa???
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Wiesiek ja nikogo nie chciałem straszyć. Chodziło mi tylko o to, żeby kupując panewki zwracać uwagę na jakość, bo dużo jest podróbek na rynku! Nie znaczy to jednak, że tańsze panewki muszą być gorsze.
Jeśli kupiłeś te panewki tak jak napisałeś wyżej w jakimś renomowanym zakładzie i masz na nie rachunek to raczej nie masz się czego obawiać, bo jeśli by się coś działo niedobrego z silnikiem to możesz złożyć reklamację. Co innego na allegro(dużo podróbek) i wtedy "szukaj wiatru w polu"

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Witam. Podłączę się pod temat .Potrzebuję szybkiej podpowiedzi.Czy macie jakiś namiar na sklep lub hurtownię gdzie mógłbym dostać panewki korbowdowe na 4 szlif?Potrzuję ich do silnika s231 lecz w andorii andrychów nie posiadają a podobno pasują od s 231
Awatar użytkownika
arekfarmer

Post autor: arekfarmer »

panowie może warto podejść do tematu bardziej rzeczowo.po pierwsze należy zregenerować korbowody(robi to niemal każdy zakład który szlifuje wały)po drugie w tak starych i nierzadko wypracowanych silnikach koniecznością jest osiowanie bloku.po trzecie jakość panewek jest ostatnim powodem uszkodzeń silników.najważniejszą i najczęstrzą przyczyną uszkodzeń układu korbowego silnika jest zużyta pompa olejowa silnika.wszelkie rozważania na temat jakości panewek przy starej pompie olejowej są zupełnie bezcelowe.
Awatar użytkownika
arekfarmer

Post autor: arekfarmer »

wlej olej do pompy a następnie zatkaj palcem dziurę po stronie tłoczenia.pokręcaj powoli wałkiem pompy.jeżeli dasz radę palcem zatrzymać wypływ oleju to pompę możesz sobie w buty włożyć.pozdrawiam
ODPOWIEDZ