Remont-URSUS C-325
RE: Remont-URSUS C-325
Ok.wysle ci na priv.
Też mam jeszcze z uszczelką problem, bo taka jaka powinna być, to już raczej nie do zdobycia. Jak coś dopasuję, to oczywiście dam znać *tup*.Potrzebuję jeszcze uszczelkę szyby,dorabiał ktoś? A może idzie dostać nową lub coś podobnego na wzór oryginału?
Dokładnie! Ciapkowi od wiosny skończy się sielankaWicher napisał/a:
No jaki tuning uskutecznia, no ;D
Aż szkoda sprzęta do roboty pędzić... to pewnie już od tej wiosny będzie w szyku?

Facebook. old URSUS tractor
W lekkiej robocie nic mu się nie stanie... o ile czas będzie o niego zadbać.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)

Ciąg dalszy z dorabianiem wskaźników. Zrobiłem dwie nowe obudowy z blachy 1 mm. Dwie nowe tarcze z blachy 0,8 mm. Mocowanie żarówek podświetlających wytoczone z cienkiej rurki i dwa nowe mocowania z blachy 2 mm. Dużo czasu zajmują takie "pierdółka". Same obudowy trzy razy musiałem robić, ale jak to mówią "do trzech razy sztuka"

Trzeba sie nachodzić , zeby to miało wygląd i funkcjonowało ...
Wygląd, to na koniec będzie można ocenić dopiero, a co do funkcjonowania, o ciśnienie oleju się nie martwię, bo tam tylko rurka z silnika do wskaźnika będzie. Więcej roboty będzie z przedłużeniem kapilary we wskaźniku wody, ale myślę, że się uda. Oczywiście wskaźniki będą odpowiednio wyskalowane. Oba wskaźniki działają na zasadzie rurki BOURDONA, czyli są mechaniczne. Z początku chciałem robić elektryczne z czujnikami, ale jak gadałem ze starymi mechanikami, to odradzano mi czujniki, bo lubią oszukiwać i są drogie. Poczytałem też na różnych forach motoryzacyjnych i podobne opinie były co do stosowania czujników w maszynach rolniczych.
Ten ciągnik doprowadziłeś do takiego stanu ,że tylko z nim na zloty jeździć
Szkoda go w pole brać ... :p

Po robocie pod karcher, trochę szmatką i na zlot 
Wracając do wskaźników, to zauważyłem, że w starych wskaźnikach z epoki jednostką ciśnienia był kG/cm2, a teraz stosują BAR'y, albo MPa'e.

Wracając do wskaźników, to zauważyłem, że w starych wskaźnikach z epoki jednostką ciśnienia był kG/cm2, a teraz stosują BAR'y, albo MPa'e.
- Pawelc-328-
Trochę powrócę do tematu odblasków, możesz Damber napisać jakiej średnicy powinny być te odblaski?damber napisał/a:
...
Z odblaskami miałem taki sam problem - teraz wszystkie w całości z plastiku robią i do tego bardzo duże średnice - źle wygląda taki duży odblask, dlatego ja odblaski sam sobie dorobiłem z metalowymi okuciami
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 36b36e63f0
Moje mają fi 60 mm. Jakiej wielkości dokładnie były nie wiem, ale powyżej 60 mm źle to wygląda - po prostu za duże.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolejna paczuszka dotarła. Tym razem ze śrubami nierdzewnymi

Będzie ostra wymiana! Najmniejsza śrubka to M2.5
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolejna paczuszka dotarła. Tym razem ze śrubami nierdzewnymi

Będzie ostra wymiana! Najmniejsza śrubka to M2.5

No niezle, nigdzie niemoge znalesc takich lebkow....
Co ja się tego naszukałem, aby na płaski śrubokręt były i w dodatku, żeby z nierdzewki były... *music*
- Pawelc-328-
Dzięki, aktualnie zbieram części a zaważyłem, że są jakieś odblaski okute w aluminium, ze szklanym odbłyskiem.
Tylko nie byłem pewny czy nie za duże...
Lamy, tłumik, wskaźniki... każda śrubka!
Zaważyłem, że coraz więcej elementów jest z nierdzewki! Super!*clap*
Tylko nie byłem pewny czy nie za duże...
Lamy, tłumik, wskaźniki... każda śrubka!
Zaważyłem, że coraz więcej elementów jest z nierdzewki! Super!*clap*
Z tą nierdzewką, to głównie dla wygody, bo dziennie nie będzie czasu, aby chromy poprzecierać, no i dla oka, aby ładnie się prezentowało. Jeszcze kierunkowskazy będą robione z nierdzewki, korek chłodnicy i ramki reflektorów i szperacza i na tym będzie koniec - bo co za dużo, to też nie dobrze 

Kierunki fobra sprawa z nierdzewki, tez pomysle nad tym.
Jak zawsze z krzesla spadłem. *yes*
To coś z tym krzesłem jest nie tak *helpless* 

Jak wcześniej pisałem o wymianie niektórych śrub, to też na sam początek wymieniłem te przy sygnale.

Jak wcześniej pisałem o wymianie niektórych śrub, to też na sam początek wymieniłem te przy sygnale.
A nie walcowane powinny być?
Tak *yes*
Z tym sygnałem, to też trochę roboty było. Przewód od ciśnienia silnika dotykał do "żeberek" obudowy sygnału i od wibracji dwa się przetarły. Musiałem ubytki napawać, no ale wyszło i jest OK. Stare śrubki były już odkręcane kilka razy i nie wyglądały za dobrze, no to teraz takie będą
Z tym sygnałem, to też trochę roboty było. Przewód od ciśnienia silnika dotykał do "żeberek" obudowy sygnału i od wibracji dwa się przetarły. Musiałem ubytki napawać, no ale wyszło i jest OK. Stare śrubki były już odkręcane kilka razy i nie wyglądały za dobrze, no to teraz takie będą