Remont-URSUS C-325
RE: Remont-URSUS C-325
Hahaha Pięknie Damber tak jest ciągnik ma pracować a nie tylko szmatka.... Słuchaj Przyjacielu zdobądz się na siły i załóż te lampy bo piekny ten twój ursusik i szkoda jak by miał trafić bez lamp na jakąś okładke np. kalendarz:p
Dzięki Przemo za dobre słowo 
Myślę, że od przyszłego miesiąca uda mi się podgonić z robotą przy ciapku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ostatnią chwilę wjechałem w ziemniaki! Jeszcze z 3-4 dni i krzaki ziemniaków by się tak rozrosły, że bym je kołami połamał, choć i tak kilka już połamałem, bo się do bruzdy położyły. Cieszy mnie to, że nowa rama obsypnika nie łamie krzaków, bo jest na tyle wysoka, że ich nie dotyka. Miałem obsypywać na początku tego tygodnia, ale deszcz pokrzyżował mi plany. Tak to już jest w rolnictwie *helpless* *tup*

Myślę, że od przyszłego miesiąca uda mi się podgonić z robotą przy ciapku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Na ostatnią chwilę wjechałem w ziemniaki! Jeszcze z 3-4 dni i krzaki ziemniaków by się tak rozrosły, że bym je kołami połamał, choć i tak kilka już połamałem, bo się do bruzdy położyły. Cieszy mnie to, że nowa rama obsypnika nie łamie krzaków, bo jest na tyle wysoka, że ich nie dotyka. Miałem obsypywać na początku tego tygodnia, ale deszcz pokrzyżował mi plany. Tak to już jest w rolnictwie *helpless* *tup*

Facebook. old URSUS tractor
-
traktorek nie ma co na wystawę sie nadaje ,ładny kolor ,u nas ziemniaki dopiero z ziemi wychodzą twoje takie wielkie pozdro
Damber extra płużek, super sie sprawdza widzę, ale ziemniaczki masz piękne:p
U mnie ziemniaki obredla się konniaczkiem, bo rzędy krzywe po awarii segmentów.
Ale jak na razie nie ma redlenia, bo ledwo co z ziemi wychodzą...
Ale jak na razie nie ma redlenia, bo ledwo co z ziemi wychodzą...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Ziemniaki pewnie dlatego tak duże, bo sadziłem skiełkowane, to też i szybciej wyszły z ziemi. Oczywiście dorabianym dołownikiem do ramy obsypnika 

Ciekaw jestem, czy ktoś zgadnie do czego to będzie

Ciekaw jestem, czy ktoś zgadnie do czego to będzie

He, he - no tak
Do ciągnika, ale jaką funkcję będzie spełniać, bo moje poprzednie pytanie mało precyzyjne było 
W fabrycznie nowych ciągnikach jest coś identycznego montowane. W starych ciągnikach też było, ale nie na gwincie...

W fabrycznie nowych ciągnikach jest coś identycznego montowane. W starych ciągnikach też było, ale nie na gwincie...
Toż to kapa na WOM 

Strzał w 10! Wicher 
Nie mam maszyn napędzanych WOM'em, więc zrobiłem szczelną zaślepkę, aby końcówki nie brudzić. W przystawce pasowej jest oryginalna zaślepka, ale nie chciałem jej demontować z przystawki. Lepiej jak będzie kompletna. Miałem zamontowaną zaślepkę z kosiarki OSA, ale te nowe wałki z zatrzaskiem wtedy nie pasują i za każdym razem trzeba odkręcać całą osłonę końcówki. Ta którą dorobiłem jest wygodniejsza, bo wystarczy odkręcić kapę, i można zakładać wałek, flansz zostaje przykręcony na stałe do tylnego mostu.

Nie mam maszyn napędzanych WOM'em, więc zrobiłem szczelną zaślepkę, aby końcówki nie brudzić. W przystawce pasowej jest oryginalna zaślepka, ale nie chciałem jej demontować z przystawki. Lepiej jak będzie kompletna. Miałem zamontowaną zaślepkę z kosiarki OSA, ale te nowe wałki z zatrzaskiem wtedy nie pasują i za każdym razem trzeba odkręcać całą osłonę końcówki. Ta którą dorobiłem jest wygodniejsza, bo wystarczy odkręcić kapę, i można zakładać wałek, flansz zostaje przykręcony na stałe do tylnego mostu.
Akurat jak swoją przystawkę regenerowałem to się przypatrzyłem na te 4 otwory koło wałka, moja 30 miała kapkę na wałku od wiązałki więc zagadka dla mnie była prosta 

Widać, że dobrze zapamiętujesz, to co oglądasz. Pewnie też jesteś wzrokowcem jak ja 
PS. Czekam na akcję ze śrutownikiem

PS. Czekam na akcję ze śrutownikiem

Filmu niet, bo kiepski ze mnie operator filmowy, i w ogóle kiepsko robić i kręcić
zdjęcia jak najbardziej.
Jeden już przekręcił worek śruty, teraz zechcę uruchomić drugi

Jeden już przekręcił worek śruty, teraz zechcę uruchomić drugi

czy mozesz podpowiedziec jaka jest srednica kulek czarnych na lewarku pompy i womu? czy sa one do kupienia w rolniczym?
'
'
Wieczorem dam znać jaka średnica. Kupisz bez problemu *yes*
Gałki mają 30 mm średnicy. Swoją drogą, to te gałki na dźwigniach załączania WOM'u i POMPY HYDR., to jeden z kilku elementów odróżniających 25'ke od 28'ki.
Od gazu recznego msm kosc sloniowa (kolor) a te lewarki jak wchodza w koepus skrzyni to maja tam uszczelniacz?
Tak właśnie było. Te gałki wszystkie były koloru kości słoniowej i nie kuliste, a taki stożkowe. Podobne z wyglądu do tych stosowanych w WŁADYMIR'cach. Dźwignie mają po jednym uszczelniaczu typu O-ring. Ja u siebie przerabiałem na dwa O-ringi + po jednym uszczelniaczu PCV od środka skrzyni. Tak więc w sumie na każdej dźwigni mam teraz po trzy uszczelniacze.