damber napisał/a:
Jeśli chodzi o blokowanie dźwigni ręcznego gazu na tzw. "wolnych obrotach", to Wicher muszę powiedzieć, że bardzo podobnie chcę to zrobić, tylko ja chcę na ośce dźwigni zamocować grubą podkładkę, w której na obwodzie będzie wywiercony otwór w którym znajdzie się mała sprężyna z kulką stalową, a do kolumny będzie przykręcony kawałek płaskownika z wywierconym gniazdem na tą kulkę. Tym gniazdem można będzie regulować, czyli po ustawieniu wolnych obrotów zablokuję gniazdo w takim miejscu, że kulka wpadnie do niego i wtedy za każdym razem jak będę ujmował ręcznego gazu kulka wpadając do gniazda będzie mi blokowała dźwignię gazu ręcznego na wolnych obrotach, ale jeśli mocniej pocisnę dźwignię ręcznego gazu w kierunku kolumny kierowniczej kulka zostanie wepchnięta w otwór w podkładce i będę mógł wyłączyć podawanie ON na pompie wtryskowej.
Panowie zmiana planu co do ustawiania wolnych obrotów w ciapku! Dziś wpadłem na całkiem inny pomysł

Odpalanie ciapka po modyfikacji, którą chce zrobić będzie wyglądało następująco: wyciskam sprzęgło, wciskam gaz nożny do tzw. "dechy" (ręcznej dźwigni gazu nie ruszam), odpalam silnik, puszczam gaz nożny i już mam ustawione wolne obroty. Dźwignia ręcznego gazu będzie działała normalnie można będzie sobie regulować obrotu ręcznie w razie potrzeby, ale na co dzień będzie w pozycji neutralnej. Do gaszenia służyć będzie mała dźwigienka, którą chcę zamontować na osi (tej przykręcanej do obudowy przekładni kierowniczej) ręcznego gazu, więc będzie łatwo dostępna. Tam też będzie zapadka blokująca wolne obroty silnika. Dużo pisania, ale przeróbka jest mało inwazyjna, bez kulek, linek itp. części i praktycznie niewidoczna.
Oto części, które będą potrzebne do budowy blokady wolnych obrotów:
Urządzenie będzie proste jak budowa przysłowiowego "cepa"

łatwe w regulacji i co najlepsze będzie można zamontować to w każdym ciapku, bez jakichkolwiek przeróbek.
Facebook. old URSUS tractor